Φθηνότερο κατά 2,51% το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι -Συγκεκριμένα παραδείγματα με προϊόντα και τιμές - iefimerida.gr

Φθηνότερο κατά 2,51% το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι -Συγκεκριμένα παραδείγματα με προϊόντα και τιμές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι στην Ελλάδα της κρίσης δεν είναι μόνο... γιορτινό, αλλά και προβληματικό λόγω των χρημάτων που πρέπει να σπαταλήσει ένα μέσο νοικοκυριό, για να το γεμίσει.

Φαίνεται, όμως, πως φέτος -έστω και ελάχιστα- θα είναι φτηνότεροι κατά 2,51% σε σχέση με πέρυσι. Αυτά προκύπτει από τα στοιχεία που δίνει ο Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), έπειτα από δειγματοληπτικό έλεγχο που διενήργησε.

Σε απόλυτους αριθμούς αυτή η μείωση αναλύεται ως εξής: το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι θα κοστίσει 147,75 ευρώ έναντι 151,56 ευρώ που κόστιζε πέρυσι και 158,93 το 2011 την ίδια ακριβώς περίοδο, με τα ίδια ακριβώς προϊόντα.

Η ποιοτική ανάλυση των δεδομένων οδηγεί στο συμπέρασμα πως η μείωση της τάξης του 2,51% είναι αποτέλεσμα της στασιμότητας των τιμών στα κρεατικά , με κάποιες ανεπαίσθητες αυξητικές μεταβολές στη τιμή της γαλοπούλας (11,11%) και του χοιρινού (5,41%). Η αξία όμως του ντόπιου αρνιού κινείται στα ίδια ακριβώς επίπεδα με τη περυσινή περίοδο, ήτοι 7 ευρώ το κιλό.

Αστάθμητη είναι η εικόνα στις τιμές των φρούτων και των λαχανικών. Συγκεκριμένα, η τιμή του λάχανου καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση (περίπου 29%), ακολουθούμενη από τη μικρή πτώση στις ντομάτες και στις πατάτες (3% και 6% αντίστοιχα), ενώ στον αντίποδα αξιοπρόσεκτη είναι η αύξηση της τιμής τόσο των μήλων (24,55%) όσο και του μαρουλιού (15,8%).

Πτώση (-13,93%) σημειώνεται και στην τιμή της φέτας, ενώ αυξομειώσεις υπάρχουν σε πολλά προϊόντα που βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ, ενώ σε ότι έχει να κάνει με τα γλυκά των ημερών Η μεσοσταθμική μείωση στα μελομακάρονα και στους κουραμπιέδες εκτιμάται σε ένα ποσοστό που κυμαίνεται στο 11%, σε σχέση με το 2012.

Αρνητικά είναι τα συμπεράσματα της ΕΣΕΕ για τον τζίρο καθώς θα καταγράψει πτώση 10,5%. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ η μειωμένη καταναλωτική δαπάνη που αποτυπώνεται στο διαχρονικά μειούμενο τζίρο, αποτελεί για ακόμη μία φορά το σήμα κατατεθέν της φετινής χριστουγεννιάτικης περιόδου καθώς οι απώλειες στις πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων αναμένεται να κυμανθούν στο 10,5%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Μάλιστα, σε επίπεδο απόλυτων μεγεθών, ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων λιανικής κατά το μήνα Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, εκτιμάται στα 6,8 δις ευρώ, όντας μειωμένος κατά 0,8 δις ευρώ σε σχέση με το 2012.

Η σύγκριση του 2013 με το 2008 είναι άκρως απογοητευτική, αφού τα 21,9 δισ. ευρώ του εορταστικού τζίρου εκείνης της χρονιάς αναμένεται να συρρικνωθούν στα 6,8 δισ. ευρώ φέτος, μία απώλεια της τάξεως του 68,9% που σηματοδοτεί τη μείωση του χριστουγεννιάτικου τζίρου κατά περίπου 70% τη τελευταία πενταετία.
Ο εορταστικός τζίρος για το 2013 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1/3 του τζίρου του 2008, αλλά υπολογίζεται ότι θα είναι μειωμένος μόνο κατά 10% σε σύγκριση με πέρσι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ