Χάσμα φτωχών και πλουσίων στην Ελλάδα της κρίσης -Πόσο έχουν γονατίσει τα νοικοκυριά - iefimerida.gr

Χάσμα φτωχών και πλουσίων στην Ελλάδα της κρίσης -Πόσο έχουν γονατίσει τα νοικοκυριά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Διεύρυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων στην Ελλάδα και η ψαλίδα ανάμεσα στο πιο πλούσιο και το πιο φτωχό πληθυσμό της χώρας ,γίνει ακόμα μεγαλύτερο. Οπως έδειξαν και τα στοιχεία του 2012 (εισοδήματα 2011), που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ για την «οικονομική ανισότητα» στην Ελλάδα, το μερίδιο του εισοδήματος του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού είναι 6,6 φορές μεγαλύτερο από το μερίδιο του εισοδήματος του φτωχότερου 20% του πληθυσμού. Το άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το 2010 (εισοδήματα 2009) ήταν 5,6.Σύμφωνα με την έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των ελληνικών νοικοκυριών το 2012, με βάση τα εισοδήματα του 2011:

Οι πρωταθλητές ανισότητας στην Ευρώπη το 2012

Ισπανία 7,2
Ελλάδα 6,6
Λετονία 6,5
Ρουμανία 6,3
Βουλγαρία 6,1
Πορτογαλία 5,8
Ιταλία 5,6
Εσθονία 5,4
Κροατία 5,4
Λιθουανία 5,3
Πολωνία 4,9
Κύπρος 4,7
Δανία 4,5
Γαλλία 4,5
Γερμανία 4,3

(Δείκτης S80/S20 μερίδιο εισοδήματοςτου πλουσιότερου 20% πληθυσμού σε σχέση με το μερίδιο του φτωχότερου 20% του πληθυσμού.)

WSI: Νέες μειώσεις στο πραγματικό εισόδημα των Ελλήνων

Νέες μειώσεις στο πραγματικό εισόδημα των Ελλήνων προβλέπει το Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών ερευνών της Γερμανίας. Το WSI εκτιμά πως θα γίνουν περικοπές στους μισθούς σε 12 από τις 28 χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους η Ελλάδα και η Κύπρος.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται μείωση 6,2% και 8,5% στους μισθούς στις δύο χώρες αντίστοιχα. Στον αντίποδα, το Ινστιτούτο αναφέρει πως για τη Γερμανία θα υπάρξει συντηρητική αύξηση του εισοδήματος.

Σύμφωνα με την μελέτη του Ινστιτούτου, οι εργαζόμενοι στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου θα υποστούν τις δραστικότερες μειώσεις στο εισόδημά τους, λόγω των περικοπών στους μισθούς στον δημόσιο τομέα και της μείωσης του κατώτατου μισθού. Μικρότερα εισοδήματα εργαζομένων προβλέπονται και για την Ολλανδία, τη Βρετανία και την Ιρλανδία.

Η Γερμανία, όπως επισημαίνει το WSI, ανήκει στις λίγες χώρες, όπου οι εργαζόμενοι έχουν αύξηση των πραγματικών μισθών τους. Το γερμανικό ινστιτούτο σημειώνει, πάντως, ότι λόγω της μεγάλης μείωσης των μισθών την περίοδο 2001-2009 κατά 6,2%, η αύξηση της τάξης του 2,8% που παρατηρείται από το 2010 δεν έχει αντισταθμίσει πλήρως τις απώλειες.

Πηγή πίνακα: ΕΛΣΤΑΤ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ