Email-Βόμβα από ΔΝΤ ανάβει φωτιές στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα: Μιλάει για νέα μέτωπα-εκτροχιασμό του προγράμματος - iefimerida.gr

Email-Βόμβα από ΔΝΤ ανάβει φωτιές στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα: Μιλάει για νέα μέτωπα-εκτροχιασμό του προγράμματος

Email - Βόμβα από το ΔΝΤ ανάβει φωτιές στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την Τρίτη επιστρέφουν οριστικά στην Αθήνα οι επικεφαλής της Τρόικα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στην Ελλάδα, μετά την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.

Προηγήθηκε δήλωση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα την οποία οι επικεφαλής της Τρόικα θα βρεθούν κανονικά αυτή την εβδομάδα στην ελληνική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» οι Μαζούχ, Μορς και Τόμσεν θα βρεθούν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα για να συνεχιστούν οι συζητήσεις, αλλά τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν τον Γενάρη όταν και θα έχει σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος.

Σε επίσημη ανακοίνωσή της, η Τρόικα ανέφερε ότι «η πλήρης διαπραγματευτική ομάδα θα επιστρέψει στην Αθήνα τον Ιανουάριο, υπό την προϋπόθεση ότι οι ελληνικές αρχές θα έχουν σημειώσει πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Σε μια προσπάθεια να καλύψει τη σύγχυση που προκληθηκε μετά τα περί αναβολής της έλευσης της Τρόικα για τον Ιανουάριο, η Κομισιόν διαρρέει ότι η δήλωση του εκπρόσωπου της Σάιμον Ο' Κόνορ παρερμηνεύθηκε. Εννοούσαμε ότι δεν θα έρθουν για να συμφωνήσουν, είναι η επίσημη θέση που άφησε να διαρρεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με το Μega oι επιτελείς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρούν ότι δεν προλαβαίνουν μέσα στον Δεκέμβριο να συντάξουν τις απαραίτητες εκθέσεις ενώ εκτιμούν ότι πολλά είναι αυτά που πρέπει να εγκριθούν στο μεταξύ και από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Το αινιγματικό email του ΔΝΤ που βάζει φωτιά στη διαπραγμάτευση

Ενας από τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμη η διαπραγμάτευση είναι, όπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή», ένα email που έστειλε προ ημερών το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στους υπόλοιπους εταίρους και στο οποίο προειδοποιεί ότι όχι μόνο δεν κλείνουν τα μέτωπα, αλλά συνεχώς ανοίγουν καινούργια.

Το σημείωμα φαίνεται πως καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή του προγράμματος εκτροχιάζεται μήνα με το μήνα και η αξιολόγηση είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί.

Ειδικότερα, σε πίνακα που συνοδεύει το σημείωμα, βλέπουμε ότι από τις 35 μνημονιακές δράσεις που όφειλε να εκτελέσει η κυβέρνηση τον Ιούλιο, υλοποιήθηκαν οι 28, από τις 26 του Αυγούστου μόνο οι 15, από τις 47 του Σεπτεμβρίου μόνο οι 13, από τις 20 του Οκτωβρίου μόνο οι 4 και από τις 7 του Νοεμβρίου δεν υλοποιήθηκε καμία.

Συνολικά από τις 135 δράσεις τις οποίες όφειλε να φέρει εις πέρας η ελληνική κυβέρνηση για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση η χώρα έχει συμμορφωθεί με τις 60 και κάθε μήνα το πρόγραμμα πάει και χειρότερα.

«Ως εκ τούτου», γράφει η «Καθημερινή», «τεχνοκράτες οι οποίοι παρακολουθούν στενά την εφαρμογή του προγράμματος προειδοποιούν ότι η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας και ολοκλήρωσης της αξιολόγησης πριν από το τέλος του έτους είναι μηδαμινή, παρά την πολιτική βούληση που καταγράφεται προς αυτήν την κατεύθυνση, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στις υπόλοιπες πρωτεύουσες της Ευρωζώνης».

Στην παρούσα φάση μόνο για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ υπάρχει ελπίδα ευτυχούς κατάληξης, αλλά ακόμη και σε αυτό το μέτωπο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι εν αρκεί μόνο η συμφωνία, αλλά χρειάζεται πρακτική υλοποίηση.

Αρμόδιες πηγές της Τρόικα έλεγαν στην «Καθημερινή» ότι η πρόοδος σε όλα τα μέτωπα είναι πολύ αργή. Και αφού υπάρχουν ακόμη τόσο πολλά ανοικτά ζητήματα, το τελευταίο που χρειάζεται είναι να υπαναχωρεί η Ελλάδα από ήδη συμφωνημένες δεσμεύσεις της, δημιουργώντας νέα μέτωπα. Σε ακόμη πιο έντονο ύφος, άλλος αξιωματούχος της Τρόικα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σπουδή της κυβέρνησης να νομοθετεί επί ανοικτών ζητημάτων της αξιολόγησης μονομερώς και χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους ελεγκτές εκλαμβάνεται ως «πρόκληση» και αποτελεί πρακτική που πρέπει να σταματήσει, διότι κάθε άλλο παρά βοηθάει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, μάλιστα, φέρεται να προειδοποιούν ότι η Τρόικα έχει ήδη βάλει πολύ νερό στο κρασί της και είναι πλέον στο χέρι της Αθήνας να κάνει τα αποφασιστικά βήματα προς την συμμόρφωσή με τις δεσμεύσεις της.

Η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι ναι μεν υπάρχει πολιτική βούληση στην Ευρωζώνη για συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν, αλλά κανείς δεν θέλει συμφωνία με οποιοδήποτε κόστος.

Ακόμη κι αν ΕΕ και ΕΚΤ είναι διατεθειμένοι να κάνουν ένα ακόμη βήμα πίσω, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο πρέπει να συμφωνήσει.

Οπως αναφέρει στην εφημερίδα με ύφος δηκτικό κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος «το ΔΝΤ κάνει τον καλό και η Λαγκάρντ βγαίνει κάθε τόσο να λέει ότι πρέπει να μπει τέλος στη λιτότητα, αλλά σε κάθε αξιολόγηση προβάλλει τα πλέον μαξιμαλιστικά τεχνικά αιτήματα. Τα περί σαρωτικών και οριζόντιων απελευθερώσεων πλειστηριασμών και απολύσεων από το Ταμείο έρχονται».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ