Εβδομάδα «παθών» και στο βάθος συμφωνία με Τρόικα-Πλειστηριασμοί και απολύσεις τα μεγάλα αγκάθια - iefimerida.gr

Εβδομάδα «παθών» και στο βάθος συμφωνία με Τρόικα-Πλειστηριασμοί και απολύσεις τα μεγάλα αγκάθια

Εβδομάδα «παθών» και στο βάθος συμφωνία με Τρόικα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υπό ασφυκτική πίεση βρίσκεται πλέον η ελληνική κυβέρνηση, καθώς τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει, και οι υπουργοί και επιτελεία τους καλούνται να βρουν τη χρυσή τομή με την Τρόικα μέσα στην επόμενη εβδομαδα.

Οι συζητήσεις εισέρχονται στην πιο λεπτή τους φάση, αρχής γενομένης από το επερχόμενο Eurogroup, στο οποίο αναμένεται να δοθούν συγκεκριμένες κατευθύνσεις, και, εν συνεχεία, με την άφιξη της Τρόικα στην Αθήνα την Τετάρτη.

Τα μεγάλα «αγκάθια» εξακολουθούν να είναι το ζήτημα της άρσης της απαγόρευσης πλειστηριασμών όπου οι εκπρόσωποι των δανειστών κρατούν άτεγκτη στάση, αλλά και οι ομαδικές απολύσεις με τις αμυντικές βιομηχανίες στο επίκεντρο.

Οπως αναφέρει το «Εθνος», η ελληνική πλευρά θα πρέπει να κλείσει και τα δύο θέματα εντός της εβδομάδας, ενώ οι χειρισμοί πρέπει να είναι τέτοιοι που και θα ικανοποιήσουν τους εκπροσώπους ΕΕ,ΕΚΤ και ΔΝΤ, αλλά και να μην προκαλέσουν πολλούς τριγμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Σημειωτέον ότι δεν είναι λίγοι οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που δηλώνουν αντίθετη στο ζήτημα των πλειστηριασμών, αλλά και στο μέτωπο των ομαδικών απολύσεων υπάρχουν αντιδράσεις.

Μεταβατική περίοδος και το ιρλανδικό μοντέλο

Πήγες του Μαξίμου, σύμφωνα με την εφημερίδα, τονίζουν ότι υπουργείο ανάπτυξης και Τρόικα συμφωνούν στη αναγκαιότητα να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος, δηλαδή να μην αρθεί η απαγόρευση πλειστηριασμών για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά υπάρχει διαφωνία για τη διάρκεια. Η Τρόικα ζητάει έξι μήνες ενώ η κυβέρνηση προτείνει τρία χρόνια.

Σε αυτό το σημείο είναι εφικτό να έλθουν κοντά οι δύο πλευρές και από κει και πέρα ένα θέμα που αποτελεί και αγκάθι είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις των δανειοληπτών για την προστασία της κύριας κατοικίας. Η τρόικα έχει βάλει ως κριτήριο η αντικειμενική αξία να μην ξεπερνά τις 120.000 ευρώ καθώς και το εισόδημα να μην είναι πάνω από αυτό του ορίου της φτώχειας. Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αντιτείνει τις 180.000 ευρώ ή τις 200.000 ευρώ για την κύρια κατοικία, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, αλλά με την προϋπόθεση το νοικοκυριό να καταβάλλει ένα χρηματικό ποσό έναντι της μηνιαίας δόσης.

Η ανάγκη της μεταβατικής περιόδου έγκειται στο να μπορέσουν οι δύο πλευρές να διαμορφώσουν και να εφαρμόσουν το «ιρλανδικό μοντέλο» για τη ρύθμιση των δανείων με την καθιέρωση των «αποδεκτών δαπανών διαβίωσης» και του «συνεργάσιμου δανειολήπτη».

Ο νέος τρόπος ρύθμισης θα είναι πια και ο πάγιος και θα λειτουργήσει όταν πια θα έχουν απελευθερωθεί πλήρως οι πλειστηριασμοί.

Εξάλλου να αλλάξει η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων στις περιπτώσεις των ομαδικών απολύσεων χωρίς ωστόσο να αυξηθεί το προβλεπόμενο όριο είναι η πρόταση που συζητά η ελληνική πλευρά.

Σε αυτή την περίπτωση η απόφαση δεν θα χρειάζεται την υπογραφή του υπουργού αλλά θα εξετάζεται από ειδική επιτροπή με βάση τα στοιχεία που προσκομίζει η επιχείρηση. Για τη διατήρηση του ΦΠΑ εστίασης στο 13% και το 2014 κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η Τρόικα θα πει το «ναι» εφόσον όμως υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις.

Στουρνάρας: Κούρεμα χρέους με ρήτρα μεταρρυθμίσεων

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην εφημερίδα Liberation προτείνει την εισαγωγή ρήτρας απομείωσης χρέους από τους εταίρους κάθε φορά που η χώρα θα υλοποιεί κάποιους μεταρρυθμιστικούς στόχους.

Ο Γιάννης Στουρνάρας έκανε για πρώτη φορά αναφορά στη δυνατότητα μιας νέας συμφωνίας με την Ευρωζώνη, η οποία θα περιλαμβάνει και «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Σε ερώτηση αν μπορεί η Ελλάδα να δεχθεί ένα είδος ανταλλαγής για κάθε μεταρρύθμιση να υπάρχει μείωση χρέους, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως πρόκειται για την καλύτερη λύση.

«Αλλά αυτό στην πράξη θα σημαίνει επανέναρξη μια ευαίσθητης συζήτησης για ένα νέο ''κούρεμα'' μετά από αυτό του 2012 που έγινε στον ιδιωτικό τομέα. Μια τέτοια συζήτηση μπορεί να γίνει μόνο με συναίνεση στην Ευρωζώνη», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι θα ήταν ιδανικό οι πιστωτές να κάνουν δώρο στη χώρα μας το ήμισυ του χρέους, αλλά παραδέχεται πως κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθεί.
«Ξέρουμε όμως ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, δεν είναι ρεαλιστικό. Το ταγκό χορεύεται με δύο. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει κανένα δώρο. Η Ελλάδα έχει επωφεληθεί από δάνεια της Ευρωζωνης και του μηχανισμού στήριξης, δάνεια που παράγουν τόκους και τα οποία εξοφλούμε» τονίζει με νόημα ο κ. Στουρνάρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ