Εκρηκτική η κατάσταση με τα δάνεια -Ενα στα δύο στεγαστικά σε καθεστώς ρύθμισης - iefimerida.gr

Εκρηκτική η κατάσταση με τα δάνεια -Ενα στα δύο στεγαστικά σε καθεστώς ρύθμισης

Εκρηκτική η κατάσταση με τα δάνεια -Ενα στα δύο στεγαστικά σε καθεστώς ρύθμισης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μέτρα προκειμένου να ανακοπεί η «πλημμυρίδα» των κόκκινων δανείων ζήτησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, από τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στη μεταξύ τους συνάντηση την Παρασκευή.

Χαρακτηριστικό της εκρηκτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί σε αυτό τον τομέα είναι το γεγονός πως- σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ- μόνο στη στεγαστική πίστη σχεδόν ένα στα δύο δάνεια έχει ήδη υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης. Μάλιστα εκτιμάται πως τα δάνεια αυτού του τύπου που έχουν ρυθμιστεί είναι 500.000-600.000, ενώ υπολογίζεται ότι 60.000 δανειολήπτες κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους σε περίπτωση απελευθέρωσης των πλειστηριασμών.

Ακόμη πιο ανησυχητική είναι όμως η ταχύτητα που καταγράφεται στην καθημερινή είσοδο δανειοληπτών στη «γκρίζα» ζώνη, αφού υπολογίζεται πως 50.000-60.000 δάνεια παρουσιάζουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο κ. Προβόπουλος πρότεινε στους τραπεζίτες τη δημιουργία κεντροποιημένης διαχείρισης των προβληματικών δανείων.

Επιπλέον, πρότεινε να αναβαθμιστούν οι υφιστάμενες διευθύνσεις καθυστερήσεων που διαθέτουν τα πιστωτικά ιδρύματα. Οπως ορίζεται και από το Μνημόνιο, οι τέσσερις τράπεζες κλήθηκαν να υποβάλουν συμπληρωματικά σχέδια για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων στα οποία θα αναφέρεται, εκτός από τις ενέργειες που θα γίνουν, το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσουν.

Συζήτηση έγινε ακόμη και για το ζήτημα του λειτουργικού κόστους, κατά την οποία υπογραμμίστηκε η πρόοδος που έχει συντελεστεί στον τομέα αυτόν, με τη μείωσή του κατά 20% την τελευταία πενταετία σε επίπεδο ομίλων. Σε ό,τι αφορά στην παρουσία των ελληνικών τραπεζών στην ανατολική Ευρώπη, την οποία ο κ. Προβόπουλος χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική, επισήμανε ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις, η κάθε τράπεζα έχει μικρό μερίδιο αγοράς, με αποτέλεσμα να μην αξιοποιούνται όσο πρέπει οι οικονομίες κλίμακος. Για τον λόγο αυτόν κάλεσε τους τραπεζίτες να εξετάσουν πιθανές συνεργασίες, συγχωνεύσεις ή ανταλλαγές των θυγατρικών τους στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ