WC-TV: Oταν ο Σταύρος Θεοδωράκης ανακάλυψε μαγεμένος τις λεσβίες - iefimerida.gr
MEDIA 

WC-TV: Oταν ο Σταύρος Θεοδωράκης ανακάλυψε μαγεμένος τις λεσβίες

Ο Τάσος (ΤΑΖ) Θεοδωρόπουλος παρακολουθεί τον γνωστό κι επιτυχημένο δημοσιογράφο να πέφτει θύμα της «κατάρας της Αντέλ» σε μαθήματα υπνοβατικής μέθεξης με σος ομοφυλόφιλης κοινωνιολογίας.

Μια καλλιτεχνική ταινία (με μια ξεγυριστή long play ερωτική λεσβιακή σκηνή) κι ένας Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες ήταν αρκετά για να προκαλέσουν πολιτισμικό σοκ στα εγχώρια media, πλήθος ερωτημάτων και θαμπωμένα βλέμματα. Από νύστα ή από θαυμασμό παρθεναγωγείου; Στην περίπτωση των τηλεοπτικών εκδρομών του Σταύρου Θεοδωράκη στους «Πρωταγωνιστές» του, αυτό το ερώτημα, το από νύστα ή από θαυμασμό παρθεναγωγείου είναι δύσκολο να απαντηθεί.

Εξ' αιτίας της μανιέρας του παρουσιαστή να κουκουλώνεται με αντιανεμικό ασφαλείας (που μέσα στη θέρμη του προκαλεί υπνηλία) απέναντι στους εκάστοτε συνεντευξιαζόμενους. Κάτι που πιθανότατα ο ίδιος θεωρεί σαν επιλογή αποστασιοποίησης και αποδραματοποίησης. Μια επιλογή που όμως αυτόματα αναιρείται από το συναισθηματικό πουσάρισμα των μουσικών του επιλογών και της μονταζιέρας που καθοδηγούν εκμεταλλευτικά. Με αποτέλεσμα, παρά τις όποιες πιθανές καλές προθέσεις του ίδιου, η διαφωτιστική – δημοσιογραφική πλευρά των «Πρωταγωνιστών» του να μη διαφέρει από αυτήν ενός κοινωνικού ριάλιτι με άλλοθι χίπστερ. Που όχι μόνο δεν προχωράει ποτέ πέρα από την επιφάνεια αλλά ενίοτε μένει ενοχλητικά σε αυτήν, αναπαράγοντας έστω και άθελα τους, στερεότυπα. Ενίοτε μέσω της κοινοτυπίας και της βαρεμάρας.

Παρακολούθησα την χτεσινή τηλεοπτική εκδρομή του Θεοδωράκη στον προφανώς τόσο εξωτικό για τα μέτρα του, κόσμο των Ελληνίδων λεσβιών που πιθανότατα ο ίδιος πίστευε πως κατοικούν σε μυστηριώδη σπήλαια της Πεντέλης μαζί με το φάντασμα του Νταβέλη. Ειλικρινά ποτέ μου δεν φαντάστηκα πως η ομοφυλοφιλία μπορεί να είναι τόσο βαρετή και ξενέρωτη. Σε σημείο που μπροστά της ακόμα και το θρησκευτικό κατηχητικό φαντάζει μια πολύ πιο καυτή, «σέξι» και ζωντανή επιλογή ζωής.

Ανίκανος να διαχωρίσει τη διακριτικότητα από τη στημένη «φυσικότητα» της εκφοράς του λόγου του, και προσπαθώντας (;) να φορέσει τα ρούχα του μέσου τηλεθεατή ως προς τις τουλάχιστον αφελείς, αν όχι ενοχλητικές ερωτήσεις του (με βάθος γούρνας) ο Θεοδωράκης έδωσε ρεσιτάλ και μαθήματα κομψότητας. Μόνο έτσι ειρωνικά μπορώ να αντιμετωπίσω την ερώτηση του σε μία λεσβία «αισθάνεσαι μέσα σου αντράκι;». Τι ακριβώς περίμενε σαν απάντηση; «Εσύ πως αισθάνεσαι μωρή;» Ατυχέστατη και ενδεικτική ημιμάθειας η σύγχυση του απέναντι στο αν η σεξουαλική επιλογή επισυνάπτεται και με διαταραχή φύλου, αλλά αυτό ακριβώς έδειξε.

Σε ένα ρεσιτάλ ερωτήσεων του ίδιου, χαλαρού – φιλικού στιλ, που πραγματικά δικαιώνουν την Ελένη Μενεγάκη σε όλες της τις αφελείς απορίες. Πως αλλιώς να λάβει υπ' όψη του κάποιος, την απορία του Αγιο Βασιλη που φώτισε το στρογγυλό καλοκάγαθο πρόσωπο του, όταν ρώτησε μια λεσβία αν αυτό που έχει στο στόμα της είναι καραμέλα ή σκουλαρίκι στη γλώσσα. Το επόμενο βήμα από κει και πέρα ποιο είναι; Να ρωτήσει μιαν άλλη λεσβία, αν τρώει το αγγούρι ολόκληρο ή σε φέτες και τι φαντασιώνεται;

Τα συμπαθέστατα κορίτσια που είχαν την ατυχή έμπνευση να εμπλακούν στο συγκεκριμένο τραβεστί σόου, προέκυψαν με μια ρετρό μελαγχολική τηλεοπτική προσέγγιση, σαν ευαίσθητα σπουργιτάκια στη βαρυχειμωνιά. Σαν μικρές τρυφερές ανεμώνες και άλλα τέτοια κλισέ. Είναι αυτό κακό; Όταν παρουσιάζεται σαν μονόδρομος και κανόνας, ναι. Γιατί είναι απόλυτα περιοριστικό και σχεδόν κατευθυνόμενα προτυπικό όταν το τηλεοπτικό ρεζουμέ αγγίζει περισσότερο τη ρετρό μελό δραματουργία του «είναι κάτι παιδιά που δεν γίνονται άντρες» (αν μιλάγαμε για άντρες gay) από τη σημερινή πραγματικότητα εκατοντάδων λεσβιών που έχουν αφήσει πίσω τους το ψυχόδραμα και ζούνε με απόλυτη χαρά, έρωτα και τσαμπουκά τη ζωή τους. Δε λέω πως τα κορίτσια θέλησαν να βγάλουν μόνα τους ψυχόδραμα, αλλά πως καθοδηγήθηκαν διαλεκτικά και σκηνοθετικά στη μιζέρια, εφ' όσον μάλλον αυτό είναι που πουλάει κι αυτός ήταν και ο αρχικός στόχος της εκπομπής .

Ξεκάθαρα από τις πρώτες σκηνές ο δημοσιογράφος δηλώνει τις προθέσεις και το τέμπο που προτίθεται να ακολουθήσει, περιπλανώμενος σαν υβρίδιο μεταξύ του Σπορτ Μπίλι με το σακίδιο και μιας πιο ψαγμένης Τατιάνας σε φτωχογειτονιές φωτογραφημένες με μπουρδελέ σέπια (για να δοθεί το στίγμα της θλίψης και της αμαρτίας) αναλογιζόμενος με εσωτερικό voice over, την αντίθεση του από τη μία, να βραβεύεται «Η Ζωή της Αντέλ» στις Κάννες και στην Ιταλία να αυτοκτονούν σωρηδόν ομοφυλόφιλοι που δεν μπορούν να αντέξουν τον κοινωνικό ρατσισμό. Αφού δηλώσει τον στόχο του, σε διπλό ταμπλό, εμ σαμπού εμ μελοδραματικό κοντίσιονερ και κάνει τις συνεντεύξεις του, ακολουθεί μια ακόμα μεγαλύτερη ομορφιά που αν ήμουν κακοπροαίρετος, θα χαρακτηρίζα ως θεατρικά «στημένη». Τυχαίες συνεντεύξεις με περαστικούς, από πιτσιρικάδες ως θείτσες που λένε τη γνώμη τους.

Για ποιο λόγο; Για σφυγμομέτρηση της ελληνικής κοινωνίας ή για φτηνό θεατρικό εφέ αντίστιξης; Γιατί τη γνώμη της κοινωνίας την γνωρίζουμε πολύ καλά. Και δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι βρέθηκε τυχαία πιτσιρικάς, τόσο βλαμμένος που να λέει χωρίς αίσθηση της παπαρολογίας του στην κάμερα ότι ενοχλείται όταν βλέπει κορίτσια να περπατάνε χεράκι χεράκι, να φιλιούνται κλπ κι ότι πιθανότατα το κάνουν για να προκαλέσουν. Όχι επειδή δεν πιστεύει κάτι τέτοιο αλλά γιατί ακόμα και ο μάξιμουμ μαλάκας που το πιστεύει, έχει τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια της αυτολογοκρισίας ώστε να το πε δημόσια σε ένα κανάλι που δεν είναι το Τηλε Φως αλλά το Mega.

Mόνο ο Νότης Σφακιανάκης θα μπορούσε να δηλώσει κάτι τέτοιο με άγνοια κινδύνου αλλά νομίζω ότι κι αυτός πλέον το 'χει ψυλλιαστεί κομματάκι πως θα φάει κράξιμο, ώστε να κάτσει εύκολα στον Σταύρο να το πει σε εκπομπή για gay, όσο κι αν ο τελευταίος ενδόμυχα μάλλον θα το ποθούσε. Πιθανότατα σε ένα μελλοντικό επεισόδιο, αν το συγκεκριμένο δείξει ότι «πούλησε» σαν ένα ανώδυνο, και μασκαρισμένα προοδευτικό κοίταγμα μέσα από την μικροαστική κλειδαρότρυπα. Σε έναν κόσμο (και πολλούς άλλους κόσμου σε άλλες θεματολογίες του σόου) που ο κος Θεοδωράκης προσπαθεί να μας πείσει ότι υπάρχουν δίπλα μας, αλλά ο ίδιος τους αντιμετωπίζει σαν να βρίσκονται στον πλανήτη «Αλλουγιαλλού».

*** ακολουθήστε τον ΤΑΖ στο www.facebook.com/tazthebuzz ή στο www.twitter.com/klarinabourana Κάντε LIKE στην επίσημη σελίδα του fb www.facebook.com/SigaikaProductions για να μαθαίνετε όσα χρειάζεστε, προκειμένου να καίτε τον εγκέφαλο (των άλλων) ή επικοινωνήστε με το terra_gelida@hotmail.com για μέιλ και υποθέσεις προσωπικής εκδίκηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ