Αρβανιτόπουλος: Προλαβαίνουμε το εξάμηνο αν ανοίξουν Δευτέρα τα Πανεπιστήμια - iefimerida.gr

Αρβανιτόπουλος: Προλαβαίνουμε το εξάμηνο αν ανοίξουν Δευτέρα τα Πανεπιστήμια

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις θέσεις του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα Πανεπιστήμια από την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας ανέπτυξε το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Παιδείας. Μεταξύ άλλων προτάθηκε η σύσταση τριμερούς επιτροπής αποτελούμενης από εκπρόσωπους του υπουργείου, της Συνόδου των Πρυτάνεων και των διοικητικών υπαλλήλων, προκειμένου να εξετάσει τα τεχνικά ζητήματα που ποοκύπτουν απο την εφαρμογή του μέτρου.

Επαναλαμβάνοντας ότι τα προβλήματα της Παιδείας αντιμετωπίζονται μόνο μέσα από διάλογο, το προεδρείο των Πρυτάνεων χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι άνοιξε η συζήτηση για το θέμα της διαθεσιμότητας. Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι σταθερή επιδίωξή του είναι τα ελληνικά πανεπιστήμια να είναι ανοιχτά, πλήρως λειτουργικά και διεθνώς ανταγωνιστικά.

Οι Πρυτάνεις επέμειναν πάντως, ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας είναι ένα μέτρο με ολέθριες συνέπειες για τα πανεπιστήμια και για το λόγο αυτό η Σύνοδος έχει ζητήσει την ακύρωση της σχετικής ΚΥΑ, με τα οκτώ πανεπιστήμια που πλήττονται από τη διαθεσιμότητα να έχουν προσφύγει στο ΣτΕ. Η εκδίκασή της αίτησης ακύρωσης αναμένεται στις 14 Ιανουαρίου.

Οι Πρυτάνεις ζήτησαν ακόμη να τροποποιηθούν οι διαπιστωτικές πράξεις που έθεσαν διοικητικούς υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα με τον επανέλεγχο των στοιχείων και την εξέταση των ενστάσεων των διοικητικών υπαλλήλων, καθώς και να συσταθεί τριμερής επιτροπή αποτελούμενη από εκπρόσωπους του υπουργείου, της Συνόδου των Πρυτάνεων και των διοικητικών υπαλλήλων, προκειμένου να εξετάσει τα τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν.

Ζητησαν τέλος ο τακτικός προϋπολογισμός του 2014 να μείνει τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα με αυτόν της φετινής χρονιάς και να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση για τη φοιτητική μέριμνα.

Από την πλευρά του ο υπουργός αφού σημείωσε για τη προσφυγή των οκτώ πανεπιστημίων στο ΣτΕ ότι είναι δικαίωμα του καθενός να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, απάντησε ότι για την ικανοποίηση των υπόλοιπων αιτημάτων (έλεγχος ενστάσεων κτλ) προϋπόθεση είναι να ανοίξουν τα πανεπιστήμια και να λειτουργήσουν κανονικά οι γραμματείες των Ιδρυμάτων.

Σε κάθε περίπτωση χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι προσέρχονται στον διάλογο και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ με τους εκπροσώπους των οποίων θα συναντηθεί αύριο το πρωί στις 10. Στη συνάντηση με τους διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι απεργούν αύριο και μεθαύριο, θα δώσει το παρών και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θ.Πελεγρίνης.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος εκτίμησε εξάλλου πως δεν χαθεί το εξάμηνο αν ανοίξουν τα Ιδρύματα τη Δευτέρα, κάνοντας αναφορά και στη ρύθμιση του υπουργείου για τη διπλή εξεταστική.

Τέλος, ο υπουργός Παιδείας εμφανίστηκε ανοικτός στη δυνατότητα των ιδρυμάτων να διαθέσουν μέρος των κονδυλίων των ΕΛΚΕΙ για την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ