Ακροδεξιό κοκτέιλ στα γήπεδα της Ευρώπης: Νεοναζί οπαδοί ενώνονται εναντίον των αντιεξουσιαστών - iefimerida.gr

Ακροδεξιό κοκτέιλ στα γήπεδα της Ευρώπης: Νεοναζί οπαδοί ενώνονται εναντίον των αντιεξουσιαστών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σοβαρός κίνδυνος μιας νέας εξάπλωσης της βίας στα γήπεδα κυοφορείται τον τελευταίο καιρό στις τάξεις των Ευρωπαίων οπαδών, καθώς πολλοί ακροδεξιοί χούλιγκανς αναπτύσσουν στενούς δεσμούς μεταξύ τους με κοινό στόχο το «αντίπαλον δέος» στις κερκίδες και στους δρόμους, τους αντιεξουσιαστές οπαδούς.

Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, δεν άφησε ασυγκίνητα τα γήπεδα, καθώς έχουν γίνει σύνηθες φαινόμενο οι εικόνες οπαδών που χαιρετούν ναζιστικά ή φωνάζουν φασιστικά συνθήματα, με τα πρωτεία να αποδίδονται στους οπαδούς της Λάτσιο, της Ντόρτουμντ και της γαλλικής Παρί Σεν Ζερμέν, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Realnews.

Το εκρηκτικό αυτό μείγμα των ακροδεξιών χούλιγκαν, υφίσταται εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια, ωστόσο πλέον παρατηρείται σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Γαλλία, η Ιταλία αλλά και η Ελλάδα, μια οργανωμένη συμμαχία ακροδεξιών οπαδών που προκαλεί ανησυχία.

Γερμανία

Ακροδεξιό κοκτέιλ στα γήπεδα της Ευρώπης: Νεοναζί οπαδοί ενώνονται εναντίον των αντιεξουσιαστών | iefimerida.gr 0

Στη Γερμανία, 17 συμμορίες χούλιγκαν από όλη την χώρα, ενώθηκαν το 2012 με την ονομασία GnuHonnters, δηλαδή «νέοι κυνηγοί». Σύνθημα των ακροδεξιών οπαδών είναι το «σύντροφοι στο πνεύμα. Πολλά χρώματα αλλά μία οντότητα». Οι ίδιοι δηλώνουν ότι μάχονται για έναν κοινό σκοπό, ο οποίος υπερβαίνει τις όποιες οπαδικές διαφορές έχουν: Να πετάξουν έξω από τα γήπεδα τον σκληρό πυρήνα οπαδών με την ονομασία «ultras», οι οποίοι είναι αντιφασίστες και μάχονται κατά της βίας στα γήπεδα. Οπως δήλωσε μάλιστα πράκτορας των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών στο Spiegel, το τελευταίο διάστημα στους GnuHonnters προστέθηκαν και ακροδεξιά στοιχεία, καθώς σε οπλική άσκηση την οποία πραγματοποίησαν σε απομακρυσμένες περιοχές, διακρίνονται ακροδεξιοί από γερμανικές πόλεις, αλλά και από το νεοναζιστικό κόμμα NPD, οι οποίοι χαιρετούν ναζιστικά μαζί με τους οπαδούς, με τις δύο ομάδες να φέρονται να έχουν κοινή δράση κατά των αριστερών εντός και εκτός γηπέδων.

Οι φασίστες της Λάτσιο

Ακροδεξιό κοκτέιλ στα γήπεδα της Ευρώπης: Νεοναζί οπαδοί ενώνονται εναντίον των αντιεξουσιαστών | iefimerida.gr 1

Οι οπαδοί της ιταλικής ομάδας, είναι γνωστοί εδώ και χρόνια, καθώς πάντα στις εξέδρες τους την «τιμητική» τους έχουν πανό με τον Μπενίτο Μουσολίνι, αλλά και σημαίες με στόχους και ναζιστικά σύμβολα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός, πως ο Ιταλός Πάολο Ντι Κάνιο ο οποίος χαιρετούσε ναζιστικά ήταν το «αγαπημένο παιδί» των Λατσιάλι. Οι οπαδοί της Λάτσιο μάλιστα, έστειλαν και μήνυμα στήριξης προς την Χρυσή Αυγή μετά την δολοφονία του Γιώργου Φουντούλη και του Μάνου Καπελώνη αναρτώντας πανό το οποίο έγραφε: «Η Δύση είναι κόκκινη και η Αυγή χρυσή: Μανώλης και Γιώργος παρόντες».

Τα «Αγόρια της Βουλώνης»

Ακροδεξιό κοκτέιλ στα γήπεδα της Ευρώπης: Νεοναζί οπαδοί ενώνονται εναντίον των αντιεξουσιαστών | iefimerida.gr 2

Οι οργανωμένοι οπαδοί της Παρί σεν Ζερμέν «Boulogne Boys», αποτελούν φόβητρο εί σειρά ετών οι οποίοι είναι γνωστοί ως σκληρός πυρήνας των νεοναζιστών στα γήπεδα, ενώ έχουν αρκετούς νεκρούς από συγκρούσεις με Γάλλους αλλά και ξένους χούλιγκαν.

Αλλοι νεοναζί οπαδοί

Ανάλογες ναζιστικές συμπεριφορές, έχουν δείξει και οι οπαδοί της Τσέλσι, του Ερυθρού Αστέρα, της Παρτιζαν και πολλοί άλλοι οπαδοί ομάδων της Ανατολικής -και όχι μόνο- Ευρώπης, στέλνωντας ένα δυσοίωνο μήνυμα για το μέλλον στις κερκίδες αλλά και την πολιτική σκηνή...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ