Ο τουρισμός θα μας σώσει: Τα 17 εκατ. επισκέπτες που δημιουργούν ελπίδες στους Ελληνες ανέργους - iefimerida.gr

Ο τουρισμός θα μας σώσει: Τα 17 εκατ. επισκέπτες που δημιουργούν ελπίδες στους Ελληνες ανέργους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η χώρα μας με τις ατέλειωτες παραλίες, τον ήλιο και τις εξαιρετικές εναλλαγές από πόλη σε πόλη και από χωριό σε χωριό, αναζητά τρόπους να εμπλουτίσει το τουριστικό της προϊόν με νέες μορφές, διατηρώντας στοιχεία που την καθιέρωσαν και την έβαλαν στον παγκόσμιο χάρτη προορισμών.

Τα 17 εκατομμύρια επισκεπτών που βρέθηκαν στη χώρα μας αποτελούν, μαλλον, τη μεγάλη ελπίδα για τους περίπου 1,5 εκατομμύρια άνεργους πολίτες,καθώς ο τουρισμός παραμένει η «ναυαρχίδα» οικονομίας και ο τομέας που μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στην ανάσχεση της ανεργίας.

Ο ελληνικός τουρισμός ήδη από τις 8 Αυγούστου 2013 έχει αποκτήσει πιο σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, που χωροθετεί τις περιοχές ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης. Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση σε συνδυασμό με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές αγκαλιάστηκε από τουριστικούς φορείς.

Ωστόσο σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία ο τουρισμός σκοντάφτει διαρκώς σε συναρμοδιότητες άλλων υπουργείων ή σε αντιρρήσεις φορέων με αποτέλεσμα να βαδίζει σε δρόμο με καρφιά.

Η εφημερίδα παρουιάζει, ακόμη, τα διαφορετικά είδη τουρισμού που είτε ανθούν είτε μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω στη χώρα μας και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Γαμήλιος τουρισμός

Το νησάκι της Παναγίας ακριβώς απέναντι από την Πάργα, ήταν για χρόνια ένας κλασικός γαμήλιος προορισμός και παραμένει ακόμα και σήμερα. Η Ελλάδα έχει μπει πλέον για τα καλά στο χάρτη των γαμήλιων προορισμών, με πολλά περιθώρια ανάπτυξης, με τη Σαντορίνη να φτάνει ταβάνι.

Ήδη εδώ και ένα χρόνο αυτό γίνεται όλο και πιο οργανωμένα διότι είναι πολλοί οι Ευρωπαίοι, οι Βαλκάνιοι, οι Αμερικάνοι, οι Ασιάτες από την Άπω Ανατολή ακόμα και οι Αυστραλοί, που ενδιαφέρονται να έρθουν να παντρευτούν στην Ελλάδα. Ο πιο δημοφιλής πάντως ελληνικός προορισμός για γάμους είναι η Σαντορίνη αν και οι τουρίστες θα ήταν πολύ ευτυχισμένοι αν μπορούσαν να παντρευτούν στην Ακρόπολη.

Ζήτηση έχει και η Χαλκιδική για γάμους, ενώ τελευταία έχει μπει στο παιχνίδι και η Κρήτη, με την περιφέρεια να πρωτοστατεί. Συνήθως τα ζευγάρια των τουριστών θέλουν να παντρευτούν με τον ελληνικό παραδοσιακό τρόπο, με τοπικό φαγητό, μουσική και ξενάγηση σε κάποιο αρχαιολογικό χώρο.

Γαστρονομικός τουρισμός

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος έβαλε μπροστά το φιλόδοξο πρόγραμμα «ελληνικό πρωινό» και δικαιώθηκε. Μετέχουν περίπου 250 ξενοδοχεία, η τάση είναι ανοδική και δημιουργείται μια πολύ καλή γέφυρα ανάμεσα στους τοπικούς παραγωγούς και τις τουριστικές υποδομές,προσφέροντας ακόμα και στους Έλληνες ταξιδιώτες, μια ευχάριστη εμπειρία του ουρανίσκου.

Ο γαστρονομικός τουρισμός θεωρείται από τα βαριά χαρτιά της Ελλάδας στο χρηματιστήριο του τουρισμού, διότι συνδυάζει τη γευστική απόλαυση, τη μεσογειακή διατροφή και το υπόλοιπο τουριστικό πακέτο. Ανοίγει νέους ορίζοντες για προώθηση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό αλλά και ανατροφοδότηση επισκεπτών.

Ορεινός τουρισμός

Τα χιονοδρομικά κέντρα και τα ορεινά καταφύγια ή ξενώνες εντάσσονται κατά μια έννοια στον περιβαλλοντικό τουρισμό, αλλά μπορεί να αφορούν και άλλες δράσεις. Η χώρα μας βελτιώθηκε γενικά στο χιονοδρομικό τουρισμό, με οργανωμένα κέντρα, π.χ όρος Φαλακρό, Τρία Πέντε Πηγάδια, Σέλι, Μέτσοβο κ.α. Παρ' όλα αυτά δε φημίζεται στο εξωτερικό για το χιόνι της αλλά για την ηλιοφάνειά της.

Θαλάσσιος τουρισμός

Η προοπτική του θαλάσσιου τουρισμού εμφανίζεται ως η Νο 1 προτεραιότητα του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας στην Ε.Ε. το 2014. Περιλαμβάνει κρουαζιέρα, αλιευτικό τουρισμό, καταδυτικό τουρισμό κ.α., εξ ου και χωροθετούνται θαλάσσια πάρκα.

Ο Αι- Στρατής, η Κάλυμνος, το πάρκο της Αλοννήσου, πρόσφατα και η Μεθώνη Μεσσηνίας, δίνουν τελείως διαφορετικό προϊόν, κατεξοχήν για νέους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να κατέβουν στο βυθό με μπουκάλες, να συμμετάσχουν στο ψάρεμα ή να πραγματοποιήσουν άλλες θαλάσσιες δραστηριότητες.

Ο αλιευτικός τουρισμός περνά πλέον και με τη βούλα στα χέρια των ψαράδων, αφού πλέον θα μπορούν να φιλοξενούν στα καΐκια τους κόσμο, σύμφωνα με τον κανονισμό και να απολαμβάνουν τα σχετικά οφέλη, μειώνοντας τη χασούρα τους, από τη μείωση των ιχθυαποθεμάτων.

Ωστόσο η κρουαζιέρα διατηρεί την πρωτοκαθεδρία του ελληνικού τουρισμού ειδικά στις πόλεις, αλλά και στα μικρά νησιά αν και μέχρι στιγμής παραμένει σε εμβρυακό στάδιο. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί από τους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς είναι εποχικοί, ενώ η κρουαζιέρα θέλει σταθερότητα στις υποδομές, δηλαδή να ξέρουν οι πολίτες σε ποιο νησί θα κατέβουν και αν θα βρουν ανοιχτές ταβέρνες να φάνε και μαγαζιά να ψωνίσουν. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι Κυκλάδες, η Κέρκυρα, η Ρόδος, το Ηράκλειο κ.α.

Περιβαλλοντικός τουρισμός

Το «πράσινο κλειδί», μια περιβαλλοντική πρακτική για ξενοδοχεία και αγροτουριστικές δομές της χώρας, έθεσε υπό την αιγίδα του πρόσφατα το υπουργείο Τουρισμού, που λειτουργούσε αυτόνομα ως τώρα από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, με πολύ θετικά αποτελέσματα.

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και ξενοδοχεία, αγροτουριστικές μονάδες ή ξενώνες που εμπλέκονται σ΄ αυτό, δίνουν το κίνητρο «εμπειρίας». Μονάδες στην Κω, στη Ζάκυνθο, στην Αθήνα ή όπου αλλού έχει εφαρμοστεί, έχουν δει θεαματικά αποτελέσματα. Συν τοις άλλοις, μείωσαν κόστη ενέργειας αλλά δημιούργησαν και σχέσεις με τους πελάτες που ήταν πρόθυμοι να ξαναρθουν.

Το «πράσινο κλειδί» έλκει κυρίως Σκανδιναβούς και Γερμανούς, που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν και παραλλαγές του πακέτου, με εξτρίμ σπόρτς, πεζοπορία, ορειβατικό τουρισμό κ.α που διαρκεί όλο το χρόνο, ειδικά σε περιοχές φυσικού κάλλους.

Θρησκευτικός τουρισμός

Κωνσταντινούπολη, Ιερουσαλήμ, Μέκκα είναι από τα κλασικά παραδείγματα περιοχών που έχουν μόνιμους επισκέπτες λόγω θρησκευτικού τουρισμού. Το Άγιον Όρος παραμένει στην πρώτη διάταξη, έστω και αν δεν επιτρέπεται η παρουσία γυναικών, πράγμα για το οποίο ρωτήθηκε η Όλγα Κεφαλογιάννη, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στη Ρωσία.

Το ενδιαφέρον των Ρώσων εστιάζεται στο θρησκευτικό τουρισμό, δεδομένου ότι μας συνδέει το χριστιανικό δόγμα, και που συμβαίνει γενικότερα με τους λαούς των Βαλκανίων.

City Break

Παρίσι, Ρώμη, Βενετία έχουν κερδίσει το στοίχημα του Σαββατοκύριακου ή του διευρυμένου Σαββατοκύριακου, αλλά η χώρα μας δεν είναι από τις πόλεις city break, αν και θα μπορούσε. Τελευταίως η εικόνα της Αθήνας έχει βελτιωθεί αλλά ενώ έχει αμέτρητες προτάσεις για διασκέδαση, παρά την κρίση δεν έχει καταφέρει να περάσει αυτό το χάρισμά της προς τα έξω.

Το υψηλό κόστος των εισιτηρίων στο Ελ. Βενιζέλος, απόρροια των υψηλών τελών, τρομοκρατεί ταξιδιώτες του city break, ενώ η γειτόνισσα Τουρκία έχει -50% στα τέλη αεροδρομίου. Αγκάθι και το ζήτημα των πτήσεων τσάρτερ, ενώ η άμεση χορήγηση βίζας είναι το βασικότερο ζήτημα για την περαιτέρω αύξηση κυρίως Ρώσων αλλά και Τούρκων τουριστών ή επιχειρηματιών.

Τουρισμός υγείας

Είναι από τους πολλά υποσχόμενους τομείς της χώρας μας και το τελευταίο διάστημα γίνονται σοβαρές προσπάθειες από πλευράς υπουργείου Τουρισμού, ΕΟΤ και φορέων και ιδιωτών, ώστε να βελτιωθούν τα πράγματα. Η Ελλάδα έχει γράψει ιστορία στον ιαματικό τουρισμό, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες έμεινε σε λογικές της δεκαετίας του '50 και του '60 και εγκατέλειψε σε ένα συγκριτικό της πλεονέκτημα.

Από τα καλά παραδείγματα του ιαματικού τουρισμού είναι τα λουτρά του Πόζαρ, της Υπάτης, των Κρηνίδων κ.α. Ωστόσο το υπουργείο Υγείας μόλις πριν από λίγες ημέρες πήρε μπροστά, αντί να έχει περάσει ήδη τη σχετική κοινοτική οδηγία, ώστε να μπορούν να έρχονται εδώ ασφαλισμένοι Ταμείων της Ευρώπης και να κάνουν θεραπείες στα ιαματικά νερά.

Συνεδριακός τουρισμός
Η Ελλάδα διαθέτει λίγες υποδομές για συνεδριακό τουρισμό, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που έχουν εγκαταστάσεις τέτοιες ώστε να φιλοξενήσουν μεγάλα συνέδρια .Υπάρχουν και περιφερειακά ξενοδοχεία σε Ιωάννινα, Κρήτη, Χαλκιδική, Σαντορίνη. Ο συνεδριακός τουρισμός θεωρείται ατού για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, που είναι το μείζον πρόβλημα του ελληνικού τουρισμού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τουρισμός νησία γάμοι City Break
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ