Mειωμένος κατά 16% ο φόρος για τα σπίτια, κατά 80% για τα οικόπεδα -Αναλυτικά τι προβλέπει το νέο σχέδιο [pdf] - iefimerida.gr

Mειωμένος κατά 16% ο φόρος για τα σπίτια, κατά 80% για τα οικόπεδα -Αναλυτικά τι προβλέπει το νέο σχέδιο [pdf]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μεσοσταθμικά μειωμένη κατά 16% θα είναι η φορολόγηση των κτισμάτων, σύμφωνα με τις αλλαγές που έχουν προκύψει κατά τα τελευταία 24ωρα στο νέο φόρο επί της ακίνητης περιουσίας, που θα τεθεί σε ισχύ από το 2014.

Το νέο σχέδιο φορολόγησης των ακινήτων προβλέπει ουσιαστικό δύο φόρους, έναν κύριο που θα πληρώνουν όλα τα ακίνητακαι ένα συμπληρωματικό που θα υπολογίζεται στο σύνολο της αξίας των αστικών ακινήτων.

Το σχέδιο στο οποίο φαίνεται ότι συγκλίνουν ΝΔ και ΠΑΣΟΟΚ προβλέπεται ότι ο κύριος φόρος υπολογίζεται επί των επιφανειών ως εξής:

  1. Κτίρια: Βασικός φόρος από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ. Σε 12 κλιμάκια ο οποίος θα είναι χαμηλότερος από 21,6% έως 4,4% σε σχέση με τον ΕΕΤΑ (μεσοσταθμικά δηλαδή μειωμένος κατά τ16%).
  1. Οικόπεδα: Βασικός φόρος από 3 έως 9.000 ευρώ το στρέμμα σε 25 κλιμάκια, χαμηλότερος από 70% έως 90% σε σχέση με το προηγούμενο νομοσχέδιο που είχε τεθεί σε διαβούλευση (μεσοσταθμικά μειωμένος κατά 83%).
  2. Αγροτεμάχια: Βασικός φόρος 1 ευρώ ανά στρέμμα με συντελεστή θέσης από 1-3, συντελεστή άρδευσης 1, 1, συντελεστή χρήσης, συντελεστή απαλλοτρίωσης 0,75 και συντελεστή κατοικίας 5.

Ο συμπληρωματικός φόρος υπολογίζεται επί της συνολικής αξία των αστικών ακινήτων του ιδιοκτήτη όπως ο ΦΑΠ. Τα φυσικά πρόσωπα έχουν αυξημένο αφορολόγητο από 200.000 ευρώ σε 300.000 ευρώ και χαμηλότερους αρχικούς συντελεστές με ανώτατο το 1%.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ