Ο χάρτης της βίας στην Ελλάδα: Νέα τρομοκρατία -Παλιοί γνώριμοι - iefimerida.gr

Ο χάρτης της βίας στην Ελλάδα: Νέα τρομοκρατία -Παλιοί γνώριμοι

Ο χάρτης της βίας στην Ελλάδα: Νέα τρομοκρατία -Παλιοί γνώριμοι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η διπλή δολοφονική επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής που κόστισε τη ζωή στον Γιώργο Φουντούλη και τον Μανώλη Καπελώνη, ενώ άφησε βαριά τραυματισμένο τον Αλέξανδρο Γέροντα, αναγκάζει την ΕΛ.ΑΣ. να στρέψει ξανά το βλέμμα της προς τις ένοπλες οργανώσεις που έδειχναν να έχουν σωπάσει τα τελευταία χρόνια.

Τα επιτελεία της ΕΛ.ΑΣ. και της Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν ότι «τίποτα δεν είναι τυχαίο» και τονίζουν ότι η αιματηρή επίθεση στα γραφεία του ακροδεξιού κόμματος ήταν καλά συντονισμένη και ενδεχομένως να πραγματοποιήθηκε του «επιτελείου» το εγχώριου αντάρτικου πόλεων.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» οι περισσότεροι από εκείνους που συμμετείχαν στην επίθεση είναι γνωστοί στις Αρχές και προέρχονται από διεργασίες στο χώρο του αντάρτικου πόλης, ενώ το ύφος της επίθεσης δείχνει ψήγματα κεντρικού συντονισμού.

Υψηλόβαθμα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη τονίζουν στην εφημερίδα ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρχει μια συνεννόηση μεταξύ των ομάδων της νέοτρομοκρατίας όπως ακριβώς συνέβαινε και ανάμεσα στις 17Ν, ΕΛΑ και «1η Μάη».

«Επιπλέον πριν από μεγάλα χτυπήματα , όπως συνέβη και στην τελευταία αιματηρή επίθεση, υπάρχει μια περίοδος σιγής, κατόπιν κεντρικών συνεννοήσεων, για να μην ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά της ΕΛ.ΑΣ.» τονίζουν στελέχη του υπουργείου και προσθέτουν πως «άλλες ομάδες αναλαμβάνουν τις ένοπλες επιθέσεις και άλλες προχωρούν σε ληστείες για να χρηματοδοτήσουν τις πρώτες».

Αυτές οι ενδείξεις οδηγούν τις Αρχές στο συμπέρασμα πως οι οργανώσεις που δρουν μέσα σε αυτή τη νέα μορφή τρομοκρατίας και αντάρτικου πόλης έχουν κάτι σαν «εποπτικό όργανο».

Η νέα γενιά του αντάρτικου, ο «Επαναστατικός Αγώνας» και το σχέδιο «Φοίνικας»

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής», έχουν διαμορφώσει σαφή εικόνα για τη νέα μορφή ένοπλης πάλης και την καινούργια περίοδο τρομοκρατίας μετά της εξάρθρωση της 17Ν και του ΕΛΑ.

Κεντρικό ρόλο σε αυτή την περίοδο παίζει ο «Επαναστατικός Αγώνας» και ο 42χρονος καταζητούμενος, Νίκος Μαζιώτης, με τουλάχιστον 15 ένοπλες επιθέσεις και ληστείες και πιθανόν χρηματοδοτήθηκε από 600.000 ευρώ που είχε συγκεντρώσει την περίοδο 2003-2006 η ομάδα των «ληστών με τα μαύρα».

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι η αιματηρή επίθεση της οργάνωσης ΟΠΛΑ, τον Οκτώβρη του 2009, πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την επικήρυξη των «ληστών με τα μαύρα» με 600.000 ευρώ.

Εκτός από τον Επαναστατικό Αγώνα και την ΟΠΛΑ την περίοδο 2003 – 2011 έδρασαν ακόμη οι ομάδες «Λαϊκή Επαναστατική Δράση», ΕΝΕΔΡΑ και «Λαϊκή Θέληση» που πραγματοποίησαν περίπου 15 βομβιστικές επιθέσεις στις οποίες εκτιμάται ότι είχαν κοινό βραχίονα.

Εκείνο που εξετάζουν πλέον οι Αρχές είναι εάν μέλη των παραπάνω οργανώσεων έχουν ενταχθεί στην νέα οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» που ανέλαβε την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού στην οποία εκτιμάται πως έχει προσχωρήσει και ο Νίκος Μαζιώτης με τη σύντροφό του Πόλα Ρούπα.

Πυρήνες με διαστάσεις... μαμούθ

Μέσα σε αυτό το νέο αντάρτικο πόλεων κεντρική θέση φαίνεται πως παίζουν οι «Συνομωσίες των Πυρήνων της Φωτιάς», οργάνωση η οποία λειτουργεί σαν «Λερναία Υδρα» παρά τις αλλεπάλληλες συλλήψεις μελών.

Τμήμα αυτής της οργάνωσης εκτιμάται πως είναι και η «Σέχτα Επαναστατών» η οποία έχει πραγματοποιήσει τις πιο σκληρές δολοφονικές επιθέσεις, όπως η εκτέλεση του αστυνομικού Νεκτάριου Σάββα και του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια.

Οι διεθνείς προεκτάσεις και το σχέδιο Φοίνικας

Εκείνο που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των αρχών είναι το κείμενο που κυκλοφόρησε διαδικτυακά τον Ιούνιο του 2013 και στο οποίο οι «Πυρήνες» και η, ανενεργή εδώ και τρία χρόνια, «Σέχτα» ενώνονται με την διεθνή αναρχική οργάνωση FAI στο πλαίσιο της επιχείρησης «Φοίνικας» για την αναβίωση του εγχώριου αντάρτικου πόλης.

Μάλιστα, πολλοί στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η δολοφονία των δύο χρυσαυγιτών στο Νέο Ηράκλειο να είναι η κορύφωση του σχεδίου «Φοίνικας» πιθανότατα και με την εμφάνιση μιας νέας οργάνωσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ