Με 1.200 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ συμπληρώνεται το παζλ των απολύσεων - iefimerida.gr

Με 1.200 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ συμπληρώνεται το παζλ των απολύσεων

Με τους 1.200 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ συμπληρώνεται το παζλ των απολύσεων
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από τη «δεξαμενή» του ΕΟΠΥΥ σχεδιάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεαρρύθμισης να καλύψει το στόχο των 4.000 απολύσεων στο δημόσιο μέσα στο 2013, αν δεν περάσει η πρόταση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης προς την Τρόικα να προσμετρηθούν στις απολύσεις οι αποχωρήσεις που θα προκύψουν από τις αμυντικές βιομηχανίες και τους συμβασιούχους που παραμένουν στο δημόσιο με προσωρινές διαταγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχεδιασμό που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση της Παρασκευής με τους επικεφαλής της Τρόικα, εκτός από τους 2.000 υπαλλήλους της ΕΡΤ περιλαμβάνονται περίπου 300 επίορκοι, άλλοι 400 υπάλληλοι που αποχώρησαν για λόγους υγείας, καθώς και 800 - 1.000 αποχωρήσεις από τις αμυντικές βιομηχανίες. Ο αριθμός μπορεί να συμπληρωθεί και από 300 υπεράριθμους που θα προκύψουν από την αναδιάρθρωση ΝΠΙΔ ή Α.Ε., χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο «ξαφνικού θανάτου» κάποιας μικρής ΔΕΚΟ.

Αν πάλι η απόφαση της τριμερούς για το θέμα των εργαζομένων σε ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ και των συμβασιούχων πάρει παράταση για το τέλος του έτους, η κυβέρνηση ενδεχομένως θα στραφεί στη «δεξαμενή» του ΕΟΠΥΥ για να καλύψει το στόχο των 4.000 απολύσεων εντός του 2013 με 1.200 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, των οποίων οι ειδικότητες δεν ανήκουν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, να βλέπουν την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο. Εάν το σενάριο αυτό τελικά υιοθετηθεί, στη θέση των γιατρών που θα απολυθούν θα γίνουν 1.200 νέες προσλήψεις σε άλλες ειδικότητες.

Σύμφωνα με τον Skai ήδη στην κυβέρνηση επεξεργάζονται ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΕΟΠΥΥ το οποίο περιλαμβάνεται η μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή Υγείας και είτε η μεταφορά των μονάδων του στο ΕΣΥ είτε η δημιουργία ενός τρίτου ανεξάρτητου οργανισμού, που θα αναλάβει το σύνολο των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας Υγείας. Στις αρχικές σκέψεις για την αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ ήταν υπάλληλοί του να ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και να μετακινηθούν κυρίως προς τις υγειονομικές πριφέρεις. Οπως όλα δείχνουν, όμως, ο σχεδιασμός αυτός έχει αλλάξει και πλέον εξετάζεται σοβαρά και το ενδεχόμενο απολύσεων γιατρών.

Ωστόσο, τίποτα δεν έχει κλειδώσει προς το παρόν και η κυβέρνηση συνεχίζει να επεξεργάζεται όλα τα σχέδια που υπάρχουν για τη συμπλήρωση της λίστας με τις 4.000 απολύσεις ως το τέλος του 2013 αλλά και το σχέδιο για την αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη συζήτηση που είχε με τους εκπροσώπους των δανειστών την οποία χαρακτήρισε «καλή και παραγωγική». Υπήρξε, είπε, πρόοδος σε όλα τα θέματα και το ραντεβού ανανεώθηκε για τη Δευτέρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ