Μήνυμα αισιοδοξίας από την Κομισιόν στην Αθήνα -Τα καταφέρατε, θα επιστρέψετε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014 - iefimerida.gr

Μήνυμα αισιοδοξίας από την Κομισιόν στην Αθήνα -Τα καταφέρατε, θα επιστρέψετε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014

Μήνυμα αισιοδοξίας από την Κομισιόν στην Αθήνα -Τα καταφέρατε
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Τη πεποίθηση- σχεδόν βεβαιότητα- ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014, έχοντας μάλιστα μικρότερη ύφεση το 2013, εκφράζει στην Έκθεση Φθινοπωρινών Προβλέψεων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτιμώντας επίσης ότι όλοι οι δείκτες θα παρουσιάσουν βελτίωση από την επόμενη χρονιά. Είναι ενδεικτικό ότι η Κομισιόν προβλέπει αποκλιμάκωση της ανεργίας από το 27% φέτος, στο 26% και 24% την επόμενη διετία.Σύμφωνα με το σκεπτικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ύφεση στην Ελλάδα παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης τα τελευταία τρίμηνα λόγω της μεγάλης τόνωσης του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα, ενώ ως προς το 2014 επισημαίνεται ότι η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης θα διασφαλιστεί από την επιτάχυνση της εξόφλησης των οφειλών του Δημοσίου, από τη ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αλλά και από την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων. Το κακό για τους Έλληνες είναι ότι η ανάκαμψη δεν θα συνοδευτεί από ενίσχυση των εισοδημάτων, καθώς προβλέπεται περαιτέρω μείωση κατά 1,5% των κατά κεφαλήν αμοιβών το 2014, μετά από τη «βουτιά» κατά 7% το 2013, εξ ου και η επισήμανση ότι η ανάκαμψη δεν θα στηριχθεί στην εσωτερική ζήτηση και κατανάλωση.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι υπάρχει μια δόση. μυστηρίου στις προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς για φέτος η Κομισιόν εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 0,1% του ΑΕΠ ήτοι στα περίπου 200 εκατ. ευρώ, όταν η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι τελικά θα είναι πολύ μεγαλύτερο των 344 εκατ. ευρώ που προβλέπει το Προσχέδιο, ενώ αντιθέτως για το 2014 η Κομισιόν προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,8% του ΑΕΠ έναντι 1,8% που ανέφερε η Έκθεση Εαρινών Προβλέψεων.

Επισημαίνεται ότι για μια ακόμα φορά η Κομισιόν κρούει το κώδωνα του κινδύνου ανατροπής όλων των προβλέψεων στη περίπτωση αποκλίσεων κατά την εφαρμογή του Προγράμματος, καθώς κάτι τέτοιο θα υποσκάψει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, η οποία θεωρείται αναγκαία για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από το τούνελ της κρίσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ