Σε απόγνωση φοιτητές που μετακόμισαν σε άλλη πόλη και βλέπουν κλειστές τις πόρτες των ΑΕΙ - iefimerida.gr

Σε απόγνωση φοιτητές που μετακόμισαν σε άλλη πόλη και βλέπουν κλειστές τις πόρτες των ΑΕΙ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σοβαρά προβλήματα φέρεται να αντιμετωπίζουν οι φοιτητές με την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς, εξαιτίας της συνεχιζόμενης απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων σε έξι Πανεπιστήμια της χώρας. Πρωτοετείς, τελειόφοιτοι και φοιτητές που δίνουν μεταπτυχιακό βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς έχουν καθυστερήσει σημαντικά οι εγγραφές, η εξεταστική του Σεπτεμβρίου, αλλά και η υποβολή των αιτήσεων των μεταπτυχιακών. Μάλιστα, εξαιτίας της υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο.Αντιμέτωποι με τις αρνητικές συνέπειες που έχει η συνεχής απεργιακή κινητοποίηση βρίσκονται οι πρωτοετείς φοιτητές, οι οποίοι έχουν περάσει σε κάποια άλλη πόλη από αυτή στην οποία διαμένουν.

Οι οικογένειές τους καλούνται να πληρώνουν έξοδα διαμονής, τη στιγμή που δεν έχουν γίνει καν οι εγγραφές.

Σημαντική καθυστέρηση στο πρόγραμμά τους έχουν υποστεί και πολλοί τελειόφοιτοι, οι οποίοι θα μπορούσαν μέσω της χαμένης, πιθανόν, εξεταστικής του Σεπτεμβρίου, να έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο των μαθημάτων τους και να αναμένουν απλώς την ορκωμοσία τους. Όμως, οι τελειόφοιτοι, εδώ και περίπου ενάμιση μήνα, έρχονται αντιμέτωποι με την απώλεια πληροφοριών σχετικά με τη διεξαγωγή της εξεταστικής, ενισχύοντας την αγωνία τους.

«Οι κινητοποιήσεις βάζουν εμπόδια στη ζωή μου»

Ιδιαίτερη ανήσυχη για την κατάσταση που επικρατεί στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εμφανίζεται η 22χρονη Χριστίνα, τελειόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. «Χρωστάω ένα μάθημα για να πάρω το πτυχίο μου. Θέλω να ακολουθήσω ακαδημαϊκή καριέρα και αυτό που γίνεται τώρα με τις απεργίες πάει πίσω τις σπουδές μου», λέει η Χριστίνα.

Φοιτήτρια στο Πολιτικό τμήμα της Νομικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, η 22χρονη Κατερίνα, δηλώνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ απογοητευμένη και περιμένει το άνοιγμα του τμήματός της, ώστε να μπορέσει να παρουσιάσει την πτυχιακή της εργασία. «Στην αρχή ήμουν υπέρ των κινητοποιήσεων των διοικητικών υπάλληλων, γιατί πιστεύω ότι κανένας δεν πρέπει να χάνει τη δουλειά του. Τώρα, όμως, βλέπω ότι οι κινητοποιήσεις μίας ομάδας εργαζομένων βάζει εμπόδια στη δική μου εξέλιξη», αναφέρει.

Ο Γιάννης, φοιτητής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, επισημαίνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς του για να τον σπουδάσουν, καθώς δεν είναι από την Αθήνα. «Καθημερινά τα έξοδα "τρέχουν", ενοίκιο, έξοδα διατροφής, μετακίνησης και όλα αυτά θα πρέπει να τα καλύψουν οι γονείς μου, οι οποίοι δυσκολεύονται οικονομικά. Κι όλα αυτά χωρίς να γνωρίζουν για πόσο καιρό θα πάει αυτή η κατάσταση», λέει.

«Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο τείνει να μετατραπεί σε ένα τριετές κολέγιο»

«Tο δημόσιο πανεπιστήμιο είναι αδύνατο να λειτουργήσει με έλλειψη προσωπικού. Οι καθηγητές είναι αλληλέγγυοι στην απεργία διότι γίνεται για δίκαιο λόγο» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής της Λατινικής Φιλολογίας και γραμματέας του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Ανδρέας Μιχαλόπουλος. Όπως είπε θα τεθεί σε διαθεσιμότητα το 40% των υπαλλήλων παρόλο που οι πρόσφατοι υπολογισμοί του πανεπιστημίου παρουσιάζουν έλλειψη στο προσωπικό.

Σήμερα συνεδριάζουν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Όπως είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η Ράνια Ζάχου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΕΜΠ, με το μέτρο της διαθεσιμότητας το προσωπικό μειώνεται κατά 75%. «Το πρόβλημα δεν είναι μόνον οι απολύσεις, αλλά το γεγονός ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο τείνει να μετατραπεί σ' ένα "τριετές κολέγιο"», επισήμανε.

Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε να εισηγηθεί στη σημερινή Γενική Συνέλευσή του, να προχωρήσει στη διεύρυνση του προσωπικού ασφαλείας, από τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013, σε ό,τι αφορά τις εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών του ιδίου ακαδημαϊκού έτους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ