Κρούγκμαν: Η λιτότητα δεν πρόκειται να φέρει ποτέ επενδύσεις- Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ελλάδα - iefimerida.gr

Κρούγκμαν: Η λιτότητα δεν πρόκειται να φέρει ποτέ επενδύσεις- Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για την μεγάλη «παγίδα» που κρύβει η λιτότητα γράφει ο γνωστός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος επισημαίνει -φέρνοντας ως παράδειγμα την Ελλάδα- πως οι σκληρές περικοπές δεν πρόκειται να προσελκύσουν ποτέ επενδύσεις.

Σε άρθρο του στους New York Times, ο Κρούγκμαν τονίζει αναφερόμενος και στην δεινή οικονομική κατάσταση των ΗΠΑ: «Εάν οι πολίτες ή η κυβέρνηση κάνουν περικοπές, τότε η οικονομία συρρικνώνεται και η συρρίκνωση της οικονομίας μειώσει την βούληση για επενδύσεις, με αποτέλεσμα να συρρικνωθούν και αυτές».

Στη συνέχεια, ο γνωστός οικονομολόγος επιτίθεται στους υποστηρικτές της λιτότητας, υποστηρίζοντας: «Εάν πιστεύουν πως οι περικοπές στις δαπάνες υπό τις υπάρχουσες συνθήκες οδηγούν σε περισσότερες και όχι λιγότερες επενδύσεις, ποιος είναι ο μηχανισμός; Πως η περικοπή στις δαπάνες μου θα δώσει στις επιχειρήσεις έναν λόγο για να ξοδέψουν περισσότερα;».

Το παράδειγμα της Ελλάδας

Στην «επίθεση» που εξαπολύει προς την λιτότητα, ο Κρούγκμαν αναφέρεται και στην ελληνικ΄η περίπτωση, παραθέτοντας πίνακα της Eurostat από το ΔΝΤ, ο οποίος παρουσιάζει και συγκρίνει τις αλλαγές στις πραγματικές επενδύσεις από το 2009 έως το 2013, όπου εφαρμόστηκε η λιτότητα:

Κρούγκμαν: Η λιτότητα δεν πρόκειται να φέρει ποτέ επενδύσεις- Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ελλάδα | iefimerida.gr 0

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην δεξιά γωνία φυσικά, αλλά ακόμη και χωρίς την Ελλάδα υπάρχει ένας καθαρά αρνητικός συσχετισμός μεταξύ της κυβερνητικής λιτότητας και των επενδύσεων», σημειώνει ο Κρούγκμαν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ