Βουλευτές NΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ με «φωτογραφική» τροπολογία προωθούν δύο επενδυτές στα φωτοβολταϊκά - iefimerida.gr

Βουλευτές NΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ με «φωτογραφική» τροπολογία προωθούν δύο επενδυτές στα φωτοβολταϊκά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δύο βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, οι κκ. Θάνος Μωραίτης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος καθώς και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος υπερασπίστηκαν «φωτογραφική» τροπολογία την οποία είχαν υπογράψει 7 βουλευτές της ΝΔ!

Η τροπολογία κατατέθηκε προκειμένου, σύμφωνα με πληροφορίες, να αρθεί η απόφαση αναστολής έγκρισης νέων φωτοβολταϊκών και να μπορέσουν δύο και μόνο ενδιαφερόμενοι επενδυτές να προχωρήσουν στην υλοποίηση των επενδυτικών τους πλάνων.

Οι δύο επενδύσεις αφoρούν μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα, ισχύος 50 – 100 ΜW, τα οποία μάλιστα επιχειρείται να πριμοδοτηθούν και με τις παλαιότερες εξαιρετικά υψηλές εγγυημένες τιμές πώλησης της ενέργειας που θα παράγουν, τέσσερις φορές υψηλότερες από τις σημερινές, δηλαδή με τιμές της τάξης των 350 ευρώ/MWh τη στιγμή που οι τρέχουσες τιμές έχουν περικοπεί στα περίπου 90 ευρώ/MW.
Υπενθυμίζεται ότι η εμπροσθοβαρής εισαγωγή στο ενεργειακό σύστημα της χώρας πληθώρας φωτοβολταϊκών σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές πώλησης ρεύματος που τα συνόδευαν, συνετέλεσε στο να δημιουργηθεί σημαντικό έλλειμμα στο λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ και για αυτό το λόγο το ΥΠΕΚΑ έχει προχωρήσει σε αναστολή της έγκρισης αδειών για νέα φ/β αλλά και σε σημαντική μείωση των τιμών που αυτά απολαμβάνουν.
Παρόλα αυτά, συγκεκριμένοι βουλευτές ζητούν επίμονα από το ΥΠΕΚΑ, στο πλαίσιο της προωθούμενης ψήφισης του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ, τη «φωτογραφική» εξαίρεση από το γενικό αυτό κανόνα δύο και μόνο επενδυτικών πλάνων υπό το πρόσχημα ότι αυτά θα χρησιμοποιήσουν ελληνικό εξοπλισμό. Το πρόσχημα είναι προφανές, καθώς ανάλογης εξαίρεσης σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει να τύχουν όλοι οι επενδυτές που δεσμεύονται να χρησιμοποιήσουν ελληνικό εξοπλισμό, ενώ επιπλέον η χρήση ελληνικού εξοπλισμού δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως αιτιολογία για να απολαμβάνουν εξαιρετικά υψηλές και προνομιακές τιμές μόνο τα δύο εν λόγω φ/β πάρκα. Ποιος απαγορεύει άλλωστε στους δύο εν λόγω επενδυτές να χρησιμοποιήσουν ελληνικό εξοπλισμό ανεξαρτήτως της τιμής πώλησης που θα απολαμβάνουν;
Όπως αναφέρουν παράγοντες της ενεργειακής αγοράς, η ενδεχόμενη αποδοχή της προωθούμενης πρότασης για τα δύο αυτά έργα, θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη διεύρυνση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ και αναπόφευκτα σε νέα χαράτσια για το σύνολο της αγοράς, ενώ εκατοντάδες άλλοι επενδυτές που δεν τυγχάνουν ανάλογης υποστήριξης από βουλευτές θα μείνουν με τις άδειες στα χέρια.

Αυτοί είναι οι 7 βουλευτές της ΝΔ που υπέγραψαν την φωτογραφική τροπολογία υπέρ 2 επενδυτών:

Βουλευτές NΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ με «φωτογραφική» τροπολογία προωθούν δύο επενδυτές στα φωτοβολταϊκά  | iefimerida.gr 0

Το μεσημέρι της Δευτέρας ο ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε όι στηρίζει την τροπολογία με την παρακάτω ανακοίνωση:

«Επειδή συνεχίζονται κατά παράβαση κάθε δημοσιογραφικής δεοντολογίας τα ψευδή και ανυπόστατα δημοσιεύματα σε σχέση με την στάση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ στον εν λόγω νομοσχέδιο για την επίμαχη τροπολογία, είμαι υποχρεωμένος να επανέλθω παρότι από το Σάββατο έχει υπάρξει σαφής και κατηγορηματική τοποθέτηση.

Αποστέλλω για 3η φορά την σαφή και πεντακάθαρη τοποθέτηση μου ελπίζοντας ότι επιτέλους θα υπάρξει στοιχειώδης δημοσιογραφική δεοντολογία.

Οφείλω να αποκαταστήσω την αλήθεια

1ον Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απέναντι στην διαπλοκή και την πολεμάει. Καλό θα ήταν αυτό να το έχουν λάβει υπόψη τους οι συντάκτες των ανυπόστατων δημοσιευμάτων καθώς και την δική μου προσωπική στάση που προκύπτει από την μέχρι τώρα δράση μου, από τις τοποθετήσεις και τις ερωτήσεις μου στη Βουλή. Θα διαπίστωναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τονίσει κατ επανάληψιν ότι ο τρόπος που αναπτύχτηκαν οι ΑΠΕ ήταν εκ μέρους των κυβερνήσεων ανεύθυνος και ανορθολογικός και οι ταρίφες που δόθηκαν στα Φ/Β ήταν πολύ μεγάλες .Συνεπώς ήταν και είναι αδύνατο να στηρίξουμε μεγάλες ταρίφες-τιμές στις ΑΠΕ και ειδικότερα στα Φ/Β. Η διαπλοκή είναι σύμφυτη με τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και όχι με το ΣΥΡΙΖΑ.

2ον Το ποιες τροπολογίες κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστές και δόθηκαν επισήμως από χθες στην δημοσιότητα. Από αυτές προκύπτει ότι ουδεμία τέτοια τροπολογία εχει κατατεθεί από το ΣΥΡΙΖΑ

3ον Όφειλαν οι συντάκτες των εν λόγω δημοσιευμάτων να ανατρέξουν και στα πρακτικά των συνεδριάσεων για να διαπιστώσει ότι ούτε ο εισηγητής ούτε κανένας Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε τέτοια τροπολογία, η οποία θα έδινε τέτοια μεγάλα δώρα στους εργοστασιάρχες

Τέλος οφείλω να πω ότι την Πέμπτη έξω από την αίθουσα που συνεδρίαζε η επιτροπή τόνισα σε αντιπροσωπεία των εργαζομένων σε εργοστάσια Φ/Β που είχε έρθει καθώς και στον εισηγητή της ΝΔ παρουσία και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Χατζηλάμπρου ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει περίπτωση να συνυπογράψει και να στηρίξει αυτού του είδους την τροπολογία που κυκλοφορούσαν φήμες ότι θα κατατεθεί διότι είναι έξω από τις αρχές και την πολιτική μας παρότι αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε την θέση των εργαζομένων»

Συνεπώς ας μην ματαιοπονούν οι διαπλεκόμενοι, συνένοχους δεν πρόκειται να βρουν στο ΣΥΡΙΖΑ και τους βουλευτές του».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ