Δύσκολη εποχή για ιδιωτικοποιήσεις, λέει ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ - iefimerida.gr

Δύσκολη εποχή για ιδιωτικοποιήσεις, λέει ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής ο διορισμός του Κωνσταντίνου Μανιατόπουλου ως προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ. Υπέρ ψήφισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κατά ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, ενώ λευκό ψήφισε η ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Μανιατόπουλος δήλωσε κατ' αρχήν πως προκρίνει για το ΤΑΙΠΕΔ, το ρόλο του οργανισμού που θα ελαφρύνει τα βάρη της κοινωνίας, αξιοποιώντας τη δημόσια περιουσία. «Το ρήμα "ξεπουλώ" το έχουμε βγάλει πλήρως απ' τη λογική μας. Στην έννοια ωστόσο του "αξιοποιώ", υπάρχει και η ιδιωτικοποίηση, αν και όχι μόνον αυτή», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Αργότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις και παρατηρήσεις των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ Νάντιας Βαλαβάνη και Σπ. Χαλβατζή, ο κ. Μανιατόπουλος ανέφερε πως «μεταξύ 1999-2008 είχαμε 90% αύξηση της αξίας των ακινήτων. Σήμερα η αξία τους δεν έχει μειωθεί τόσο. 'Αρα το "ξεπούλημα" και το "πούλημα" είναι θέμα συγκυρίας».

«Το να περιμένω το αύριο, σημαίνει να πέσει η αξία ή να αυξηθεί. Αν κάποιος, όμως, έχει τρία σπίτια και είναι σε δυσκολία, δεν σκέφτεται να περιμένει για το μέλλον μήπως και ανέβει η τιμή τους. Το θέμα είναι να εκτιμήσουμε την καλύτερη δυνατή εκδοχή τη στιγμή που μιλάμε. Με την καλύτερη δυνατή γνώση του μέλλοντος, αλλά χωρίς μελλοντολογίες και αφορισμούς», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

Γενικότερα, πρόσθεσε, «η εποχή είναι δύσκολη. Δεν είναι εποχή αγοραστών. Η αγορά είναι εν υπνώσει. Και αυτός είναι ο βασικότατος λόγος που και το ΤΑΙΠΕΔ δεν πήγε ως τώρα σύμφωνα με το πρόγραμμά του. Δεν μπορούμε εμείς να αλλάξουμε μία αγορά με βασικά προβλήματα - και όχι κυρίως στα ακίνητα, αλλά σε όλους τους τομείς».

Για να δείξει την κατάσταση στην αγορά ο Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος αναφέρθηκε και στην ΔΕΠΑ λέγοντας ότι «προσπάθησε η χώρα να πωλήσει τη ΔΕΠΑ, ήρθε μόνο ένας αγοραστής. Μας χόρεψαν στο ταψί επί μήνες, άλλαξαν τους όρους του διαγωνισμού και τελικά απεσύρθησαν. Φταίνε οι Ρώσοι, η Ε.Ε. Η αγορά που ήτανε; Ήρθε κανένας; Άρα είναι κάτι στραβό».

Ωωστόσο, όπως υπογράμμισε, «το κόστος της αδράνειας είναι το μεγαλύτερο κόστος». «Το να μην πράττεις δεν είναι σκάνδαλο είναι έγκλημα. Ο φόβος της υπογραφής είναι κάτι μεγάλο. Δεν σκοπεύω να κάνω κάτι που ξεπερνά τη νομιμότητα ή τη διαφάνεια. Λάθη θα κάνω».

Γ. Στουρνάρας: Λύση για τη μείωση του χρέους η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, υποστήριξε ότι η αναξιοποίητη γη που βρίσκεται στα χέρια του Δημοσίου, προσφέρει μια μεγάλη λύση για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

Όπως επεσήμανε, πάνω από το 80% της περιουσίας του ΤΑΙΠΕΔ αφορά αναξιοποίητη ή καταπατημένη γη και μόνον ένα 20% αφορά εισηγμένες εταιρείες. «Αυτό», είπε, «είναι ευκαιρία για τη χώρα. Είμαστε απ' τα λίγα κράτη που έχουν τόσο μεγάλη περιουσία αναξιοποίητη στα χέρια του. Μακροχρόνια, αυτό είναι η λύση του προβλήματός μας».

«Σκεφτόμαστε την έκδοση ομολόγων Μπαλαντίρ»

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε εξάλλου να συζητά την έκδοση ομολόγων τύπου Μπαλαντίρ. Τα ομόλογα πήραν το όνομά τους από τον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Ζιπέ στη Γαλλία και το χαρακτηριστικό τους ήταν ότι οι κάτοχοί τους μετά την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου, μπορούσαν να τα μετατρέψουν σε μετοχές, των επιχειρήσεων που ιδιωτικοποιούσε η κυβέρνηση μέσω χρηματιστηρίου.

Αντίθετα για το ενδεχόμενο έκδοσης ομολόγου με ρήτρα γης, για το οποίο ρωτήθηκε από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βαλαβάνη, ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πως «δεν τα έχουμε σκεφτεί».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ