Ερείπια αρχαίου πολιτισμού ανακαλύφθηκαν κάτω από αναχώματα στο Ιρακ [εικόνες] - iefimerida.gr

Ερείπια αρχαίου πολιτισμού ανακαλύφθηκαν κάτω από αναχώματα στο Ιρακ [εικόνες]

Ερείπια αρχαίου πολιτισμού ανακαλύφθηκαν κάτω από αναχώματα στο Ιρακ [εικόνες]
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην περιοχή του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια αρχαία πόλη που ονομαζόταν Idu, κρυμμένη κάτω από ένα ανάχωμα. Ανάμεσα στα ευρήματα συγκαταλέγονται πλάκες σφηνοειδούς γραφής και έργα τέχνης που παρουσιάζουν τα παλάτια που άκμασαν στην πόλη καθ 'όλη την ιστορία της χιλιάδες χρόνια πριν.

Τα πρώτα ευρήματα χρονολογούνται από τη Νεολιθική εποχή, όταν η γεωργία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Μέση Ανατολή. Η πόλη Idu άκμασε μεταξύ 3.300 και 2.900 χρόνια πριν, όπως εξηγεί η Σίνζια Πάπι, αρχαιολόγος από το πανεπιστήμιο της Λειψίας στη Γερμανία .

Κατά την έναρξη αυτής της περιόδου , η πόλη βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Ασσυριακής αυτοκρατορίας και χρησιμοποιούνταν για τη διοίκηση της γύρω περιοχής. Αργότερα, καθώς η αυτοκρατορία άρχισε να παρακμάζει, η πόλη απέκτησε την ανεξαρτησία της και έγινε το κέντρο ενός βασιλείου που διήρκεσε περίπου 140 χρόνια, έως ότου οι Ασσύριοι την ανακατέλαβαν.

Οι ερευνητές ήταν σε θέση να προσδιορίσει την αρχαία ονομασία του τόπου , όταν , κατά τη διάρκεια μιας έρευνας το 2008 , ένας χωρικός έφερε μια επιγραφή με το αρχαίο όνομα της πόλης χαραγμένο πάνω της. Οι ανασκαφές διεξάγονται από το 2010 και η ομάδα παρουσίασε πρόσφατα τα ευρήματά της.

«Πολύ λίγες αρχαιολογικές ανασκαφές είχαν διεξαχθεί στο ιρακινό Κουρδιστάν πριν από το 2008» εξηγεί η Πάπι, μιλώντας στο LiveScience . Οι συγκρούσεις στο Ιράκ κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, δυσκολεύουν τις ανασκαφές εκεί. Επιπλέον, οι αρχαιολόγοι μέχρι το 2008 ενδιαφέρονταν κυρίως για ανασκαφές στα νότια του Ιράκ, σε μέρη όπως η Ουρούκ και το Ουρ .

Η τέχνη και οι σφηνοειδείς επιγραφές που η ομάδα αποκάλυψε παρέχουν εκπληκτικές περιγραφές για τα παλάτια της αρχαίας πόλης .

Οταν η Idu ήταν ανεξάρτητη πόλη , ένας από τους ηγέτες της , ο Ba'ilanu , καυχήθηκε ότι παλάτι του ήταν καλύτερο από των προκατόχων του, όπως αναφέρεται στην επιγραφή.

Παράλληλα, έργα τέχνης δείχνουν τις διακοσμήσεις που κοσμούσαν τα ανάκτορα της Idu όταν ήταν ανεξάρτητη πόλη.

Ενα κομμάτι του έργου τέχνης , μία γενειοφόρος σφίγγα με το κεφάλι ενός ανθρώπινου αρσενικού και το σώμα ενός φτερωτού λιονταριού βρέθηκε στην περιοχή σε τέσσερα κομμάτια. Πάνω και κάτω από τη Σφίγγα , μια σωζόμενη επιγραφή γράφει: «Παλάτι του Ba'auri , βασιλιά της Idu γιος του Edima , επίσης, βασιλιά της Idu»

Ένα άλλο έργο που δημιουργήθηκε για τον ίδιο κυβερνήτη , και φέρςι την ίδια επιγραφή με αυτή της σφίγγας , δείχνει ένα άλογο σε δρασκελισμό που καθοδηγείται από ένα σχοινί που κρατάει γενειοφόρος άνδρας με ρόμπα.

Ακόμη και κατά τη διάρκεια της διοίκησης των Ασσυρίων κανόνα , όταν η Idu χρησιμοποιήθηκε για τον έλεγχο της γύρω περιοχής, κατασκευάζονταν όμορφα διακοσμημένα παλάτια.

Ενα άλλο ενδιαφέρον εύρημα το οποίο μπορεί να προέρχεται από παλάτι , είναι μία κυλινδρική σφραγίδα που χρονολογείται πριν από περίπου 2.600 χρόνια και είχε χαραγμένη μία μυθική σκηνή.

Απεικονίζει έναν τοξοβόλο καθώς και ένα πρωινό αστέρι (σύμβολο της θεάς Ιστάρ), μια ημισέληνο (σύμβολο του θεού της Σελήνης) και έναν ηλιακό δίσκο που συμβολίζει τον θεό Ηλιο θεό, καθώς και ένα ρομβοειδές σύμβολο που αντιπροσώπευε τη γονιμότητα.

Πριν από τη διεξαγωγή περισσότερων ανασκαφών ευρείας κλίμακας, οι ερευνητές θα πρέπει να λάβουν έγκριση τόσο από την τοπική αυτοδιοίκηση όσο και από τους κατοίκους της περιοχής.

Ερείπια αρχαίου πολιτισμού ανακαλύφθηκαν κάτω από αναχώματα στο Ιρακ [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Ερείπια αρχαίου πολιτισμού ανακαλύφθηκαν κάτω από αναχώματα στο Ιρακ [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ