Δημοσκόπηση Rass: Ανοίγει τη διαφορά η ΝΔ με 2,7 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ -Οι ψηφοφόροι γυρίζουν την πλάτη στη Χρυσή Αυγή μετά τη δολοφονία Φύσσα - iefimerida.gr

Δημοσκόπηση Rass: Ανοίγει τη διαφορά η ΝΔ με 2,7 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ -Οι ψηφοφόροι γυρίζουν την πλάτη στη Χρυσή Αυγή μετά τη δολοφονία Φύσσα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την μαζική αποδοκιμασία των Ελλήνων πολιτών φαίνεται πως συγκεντρώνει η Χρυσή Αυγή μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, καθώς όχι μόνο τα ποσοστά της εμφανίζονται σημαντικά μειωμένα σε δημοσκόπηση της εταιρείας Rass, αλλά επίσης η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ζητά την παραδειγματική της τιμωρία. Πρώτη με 2,7% διαφορά η ΝΔ, εκτός Βουλής η ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Rass για την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό 25,4%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 22,7%. Η Χρυσή Αυγή, η οποία το προηγούμενο διάστημα εμφανιζόταν σταθερή στην τρίτη θέση βλέπει τα ποσοστά της να «βυθίζονται» δημοσκοπικά, καθώς συγκεντρώνει το 5,8%, μια «ανάσα» από το ΚΚΕ που συγκεντρώνει το 5,7% και μισή μονάδα πάνω από το ΠΑΣΟΚ που καταλαμβάνει το 5,3%. Τα ποσοστά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είναι 4,3%, ενώ η ΔΗΜΑΡ φαίνεται πως είναι εκτός Βουλής συγκεντρώνοντας το 2,5%. Ακολουθούν οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,2%, η Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα με 1%, τα υπόλοιπα κόμματα με 3,8%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 18,9%. Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 55,2% έναντι 37,3% για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται, ότι στην προηγούμενη δημοσκόπηση της Rass στις 15 Σεπτεμβρίου, η ΝΔ συγκέντρωνε 24,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,8%, η Χρυσή Αυγή 8,3%, οι ΑΝΕΛ 4,8%, το ΠΑΣΟΚ 4,7%, το ΚΚΕ 4,5%, η ΔΗΜΑΡ 2,4%, η Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα 1,2% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 1,1%.

Οι ψηφοφόροι καταδικάζουν την Χρυσή Αυγή

Στη δημοσκόπηση της Rass παράλληλα, φιλοξενείται και πλήθος ερωτήσεων για την Χρυσή Αυγή, στις οποίες αποτυπώνεται η συνολική αποδοκιμασία των Ελλήνων πολιτών κατά του νεοναζιστικού μορφώματος.

  • Συγκεκριμένα, στην ερώτηση για το πως χαρακτηρίζουν την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, το 75,7% των ερωτηθέντων απαντά πως «δείχνει το μέγεθος της απειλής που συνιστά η Χρυσή Αυγή για την δημοκρατία», ενώ μόλις το 19,3% θεωρεί πως «είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό».
  • Στην ερώτηση εάν θεωρούν πως υπάρχει κάποιο σύστημα οργανωμένης κινητοποίησης των μελών της Χ.Α. Για τη διενέργεια βίαιων και έκνομων πράξεων, το 78,9% απαντά «Ναι/Μάλλον ναι», ενώ το 17,8% απαντά «Οχι/Μάλλον όχι».
  • Επίσης, το 55,1% ζητά να ληφθούν αυστηρά μέτρα για την έκνομη συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής, το 31,9% ζητά να τεθεί εκτός νόμου, ενώ μόλις το 11% θεωρεί ότι δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα, ενώ όσον αφορά τις νομοθετικές αλλαγές που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση των εγκληματικών δράσεων του νεοναζιστικού μορφώματος, το 77% τις θεωρεί απαραίτητες με το 21,1% να μην τις θεωρεί.

«Κίνδυνος για την δημοκρατία η Χρυσή Αυγή- Εχει άμεση σχέση με την δολοφονία του Παύλου Φύσσα»

  • Παράλληλα όπως υποστηρίζει η δημοσκόπηση, το 47,5% χαρακτηρίζει την Χρυσή Αυγή «φασιστική οργάνωση», το 30,7% την χαρακτηρίζει «εγκληματική οργάνωση με το προκάλυμμα του πολιτικού κόμματος», ενώ μόλις το 16,9% την θεωρεί «Λαϊκό εθνικιστικό κίνημα».
  • Στην ερώτηση εάν θεωρούν πως κινδυνεύει η δημοκρατία από την παρουσία της Χρυσής Αυγής στα πολιτικά δρώμενα, το 57,6% των ερωτηθέντων απαντά πως υπάρχει κίνδυνος, ενώ το 40,8% δεν θεωρεί κίνδυνο για το δημοκρατικό πολίτευμα το ακροδεξιό κόμμα.
  • Τέλος, όσον αφορά το περιστατικό της στυγερής δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τον Γιώργο Ρουπακιά, το 77% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η Χρυσή Αυγή έχει σχέση με το περιστατικό, με 13,5% να θεωρεί πως δεν σχετίζεται με τη δολοφονία η ακροδεξιά οργάνωση.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ