Στο 27,1% η ανεργία το β΄τρίμηνο – Μειώνεται παντού η απασχόληση εκτός από τον πρωτογενή τομέα - iefimerida.gr

Στο 27,1% η ανεργία το β΄τρίμηνο – Μειώνεται παντού η απασχόληση εκτός από τον πρωτογενή τομέα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κοντά σε επίπεδα-ρεκόρ συνεχίζει να παραμένει η ανεργία στην Ελλάδα, καθώς μπορεί το δεύτερο τρίμηνο του έτους να σημειώθηκε μία μικρή πτώση στο 27,1%, ωστόσο 1,35 εκατομμύριο άτομα είναι χωρίς δουλειά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ την Πέμπτη.Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι μόνο στον πρωτογενή τομέα η απασχόληση παρέμεινε αμετάβλητη, ενώ αντίθετα σε μεταποίηση και υπηρεσίες σημειώθηκε πτώση της τάξεως του 9% και 3,9% αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 27,1%, ενώ το πρώτο τρίμηνο του έτους είχε σκαρφαλώσει στο 27,4%. Πέρυσι, στο β΄ τρίμηνο η ανεργία ήταν 23,6%.

Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 0,4% έναντι του πρώτου φετινού τριμήνου και αυξήθηκε κατά 15,5% έναντι του β΄ τριμήνου του 2012 σε 1.350.435 άτομα.

Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1% σε σχέση µε το προηγούµενο τρίµηνο και µειώθηκε κατά 4,2% σε σχέση µε το β΄τρίµηνο του 2012.

Στο 59% η ανεργία των νέων

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την ανεργία των νέων (έως 24 ετών), καθώς το ποσοστό αυξήθηκε στο 59% από 53,9% την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Στις νέες γυναίκες, η ανεργία ανήλθε στο 65,1%.

Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί ποτέ στο παρελθόν, ανέρχεται στο 23% του συνόλου των ανέργων, ενώ οι µακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν από 12 µήνες και άνω εργασία), αποτελούν αντίστοιχα το 66,8%.

Σε επίπεδο Περιφέρειας, το µεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στη ∆υτική Μακεδονία µε 32,9% και στη Κεντρική Μακεδονία µε 30,1%. Στον αντίποδα, το µικρότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στο Νότιο Αιγαίο µε 19,3% και την περιφέρεια των Ιόνιων Νήσων µε 16,6%.

Κατά το β΄ τρίµηνο, βρήκαν απασχόληση 129.321 άτοµα, τα οποία ήταν άνεργα πριν από ένα έτος. Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστηµα, 35.854 άτοµα µετακινήθηκαν από τον οικονοµικά µη ενεργό πληθυσµό σε θέσεις απασχόλησης.

Αντίθετα, 194.035 άτοµα, τα οποία ένα χρόνο πριν ήταν απασχολούµενα, σήµερα είναι άνεργα και άλλα 92.701 άτοµα που ήταν απασχολούµενα, είναι πλέον οικονοµικά µη ενεργά. Επιπλέον, 130.112 άτοµα, που πριν ένα έτος ανήκαν στον οικονοµικά µη ενεργό πληθυσµό, εισήλθαν στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, αλλά είναι άνεργα.

Το ποσοστό της µερικής απασχόλησης ανέρχεται στο 8,2% του συνόλου των απασχολουµένων. Από το υποσύνολο αυτό, το 65,2% έκανε αυτή την επιλογή διότι δεν µπόρεσε να βρει πλήρη απασχόληση.

Σημειώνεται, ακόμα, ότι το ποσοστό των µισθωτών, το οποίο εκτιµάται σε 62,9%, είναι το χαµηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 83,4% του συνόλου των απασχολουµένων.

Πτώση ανεργίας

Τα στοιχεία που θα δημοσιευθούν τους επόμενους μήνες εκτιμάται ότι θα δείξουν υποχώρηση της ανεργίας, καθώς η ύφεση περιορίζεται, λόγω κυρίως της ισχυρής ανόδου του τουρισμού.

Επιπλέον, κάποια από τα ποσοστά που έχουν ανακοινωθεί για τους προηγούμενους μήνες, μάλλον θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, η ύφεση εφέτος θα διαμορφωθεί στο 3,8% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 4,2%.

Ενθαρρυντικό απ' αυτή την άποψη είναι το γεγονός ότι ο τζίρος και οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν στη βιομηχανία τον Ιούλιο κατά 3,6% και 0,9% αντίστοιχα, όπως επίσης ανακοίνωσε την Πέμπτη η ΕΛΣΤΑΤ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ