H Τράπεζα της Ελλάδος δεν ελέγχει τις πωλήσεις δανείων σε ξένα funds - iefimerida.gr

H Τράπεζα της Ελλάδος δεν ελέγχει τις πωλήσεις δανείων σε ξένα funds

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αγωνία σε χιλιάδες δανειολήπτες προκαλεί το ενδεχόμενο τα ξένα πιστωτικά ιδρύματα ή τα ποικίλης φύσεως επενδυτικά σχήματα που αγοράζουν δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες, να προχωρήσουν σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των απαιτήσεων τους.Κερδοσκοπικά κεφάλαια που αναζητούν ευκαιρίες σε εξευτελιστικές τιμές (distress funds), έχουν βάλει στο μάτι και την ελληνική αγορά, που δοκιμάζεται από την βαθιά ύφεση.

Εικασίες, φημολογίες και εκτιμήσεις σχετικά με την τύχη αυτών των δανείων και κυρίως των κόκκινων δανείων, έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, ενώ οι πολίτες ζητούν εγγυήσεις από τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος για μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Η απάντηση που έδωσε, την Τετάρτη, η Τράπεζα της Ελλάδος σε ερωτήσεις βουλευτών μόνο ικανοποιητική δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί απ' αυτή την άποψη.

Σε έγγραφη απάντηση της ΤτΕ, η οποία διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερωτήσεις των βουλευτών Μαρίνας Χρυσοβελώνη, Τέρενς Κουίκ, Νίκου Σταυρογιάννη και Γιάννη Κουράκου, για το ενδεχόμενο αγοράς των κόκκινων δανείων από ξένες ιδιωτικές εταιρείες, σημειώνεται ότι «η εκχώρηση απαιτήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων σε τρίτους δεν προϋποθέτει προηγούμενη έγκριση ή ενημέρωση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία έχει αρμοδιότητα μόνο για την εποπτική μεταχείριση των απαιτήσεων αυτών, ώστε να σταθμίζονται καταλλήλως από απόψεως κινδύνου».

Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας

Σε απάντηση ερώτησης για τα κόκκινα δάνεια από την κ. Χρυσοβελώνη και στο ειδικό ερώτημα πότε η κυβέρνηση σκοπεύει να προωθήσει την άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας απέστειλε στη Βουλή έγγραφο με το οποίο περιορίζεται να παραθέσει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο, έως την 31η Δεκεμβρίου 2013, έχει παραταθεί η αναστολή των πλειστηριασμών.

Ο κ. Στουρνάρας επικαλείται και τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 4161/2013 με τον οποίο, όπως αναφέρει, «παρέχεται επιπλέον προστασία στους δανειολήπτες που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς απαντά εγγράφως στη βουλευτή ότι «η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων πολιτών και όσων αποδεδειγμένα λόγω κρίσης δεν μπορούν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους, θα προστατευθεί απολύτως».

Ο κ. Σκορδάς επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση μελετά ένα πλαίσιο ρυθμίσεων που θα εξασφαλίζει την προστασία των αδύναμων, δεν θα επιτρέπει καταχρηστικές συμπεριφορές και θα προφυλάσσει τη στεγαστική πίστη προς όφελος όλων των Ελλήνων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ