Όποιος νομίζει ότι ΗΠΑ & Ρωσία έχουν συμφωνήσει πλήρως για τη Συρία και ότι όλα είναι ωραία πλανάται οικτρά - iefimerida.gr

Όποιος νομίζει ότι ΗΠΑ & Ρωσία έχουν συμφωνήσει πλήρως για τη Συρία και ότι όλα είναι ωραία πλανάται οικτρά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Δεν πρόκειται απλώς να αρκεστούμε στο λόγο της Ρωσίας και του Άσαντ και δεδομένου ότι αυτό το σχέδιο αναδύθηκε μονάχα με μία αξιόπιστη απειλή για στρατιωτική δράση από την πλευρά των ΗΠΑ, θα διατηρήσουμε την στρατιωτική μας στάση στην περιοχή για να διατηρήσουμε την πίεση στο καθεστώς Άσαντ» ξεκαθάρισε ο αμερικανός Πρόεδρος Barack Obama μετά τη σύναψη συμφωνίας με τη Ρωσία για τον αφοπλισμό της Δαμασκού.

Δεν έλειψαν ωστόσο οι ενστάσεις και εντός των αμερικανικών τειχών για την επιχείρηση εξεύρεσης διπλωματικής λύσης στην υπόθεση της Συρίας.

Η συμφωνία ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Ρωσία για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας θα δώσει στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ μήνες για να "καθυστερήσει και να εξαπατήσει" ενώ περισσότεροι άνθρωποι θα πεθαίνουν στον πόλεμο στη χώρα, δήλωσαν δύο εξέχοντες Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές.

"Απαιτεί μια εκούσια αναστολή της δυσπιστίας το να δει κανείς αυτή τη συμφωνία ως οτιδήποτε άλλο εκτός από την αρχή ενός διπλωματικού αδιεξόδου, και η κυβέρνηση Ομπάμα οδηγείται σε αυτό από τον Μπασάρ Άσαντ και τον (ρώσο πρόεδρο) Βλαντίμιρ Πούτιν", ανέφεραν σε δήλωσή τους οι γερουσιαστές Τζον Μακέιν της Αριζόνα και Λίντσεϊ Γκράχαμ της Νότιας Καρολίνα.

ΟΗΕ, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία χαιρετίζουν την απόφαση

Τη συμφωνία ωστόσο χαιρέτισαν τόσο ο ΟΗΕ όσο και η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία αλλά και ο ΟΗΕ, δια του γγ γραμματέα του, Μπαν κι Μουν.

Δια του εκπροσώπου του, ο Μπαν κι Μουν διαμήνυσε πως: "Μία ειρήνη διαρκείας [...] μπορεί να επιτευχθεί μονάχα μέσω μία πολιτικής συμφωνίας και όχι μίας στρατιωτικής λύσης".

Τόνισε δε πως ο ΟΗΕ θα στηρίξει την υλοποίηση της συμφωνίας, καθώς αυτή θα έπρεπε να σταθεί ευκαιρία για να σταματήσουν τα «φρικτά δεινά» που υφίστανται οι Σύριοι.

«Μίλησα με τον υπουργό. Το Ηνωμένο Βασίλειο χαιρετίζει την αμερικανο-ρωσική συμφωνία για το συριακό χημικό οπλοστάσιο. Τώρα θα ξεκινήσει επειγόντως το έργο της εφαρμογής της», διεμήνυσε μέσω twitter ο κ. Χέιγκ.

Για «σημαντική πρόοδο» έκανε λόγο ο γάλλος ΥΠΕΞ, Λοράν Φαμπιούς. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε χαιρετίζοντας τη συμφωνία, επεσήμανε πως οι πιθανότητες εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση αυξήθηκαν «σημαντικά» ύστερα από τη συμφωνία.

«Αν τα λόγια ακολουθήσουν οι πράξεις, οι πιθανότητες για μία πολιτική λύση θα έχουν αυξηθεί σημαντικά», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γερμανός υπουργός.

Πηγή: Capital.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ