«Σαφάρι» Σαμαρά σε Βρυξέλλες και ΗΠΑ με στόχο να μην έρθουν νέα μέτρα - iefimerida.gr

«Σαφάρι» Σαμαρά σε Βρυξέλλες και ΗΠΑ με στόχο να μην έρθουν νέα μέτρα

«Σαφάρι» Σαμαρά σε Βρυξέλλες και ΗΠΑ με στόχο να μην έρθουν νέα μέτρα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χαρακτήρα περιοδείας αναμένεται να έχουν τα ταξίδια του πρωθυπουργού στο εξωτερικό, τις επόμενες εβδομάδες, με τον Αντώνη Σαμαρά να στοχεύει σε περαιτέρω πολιτική στήριξη από την ΕΕ, αλλά και σε διαβεβαιώσεις πως η Τρόικα δεν πρόκειται να ζητήσει νέα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Σαμαράς δηλώνει ευθέως πως η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα, ενώ εκφράζει και τη βεβαιότητα πως δεν θα χρειαστεί να ανοίξει εκ νέου αυτή η συζήτηση, καθώς η πορεία της οικονομίας κρίνεται ικανοποιητική.

Οι επαφές του πρωθυπουργού ξεκινούν από τις Βρυξέλλες όπου θα βρεθεί την Τρίτη για να συναντηθεί διαδοχικά με τους ισχυρούς άνδρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Μάρτιν Σούλτς.

Επισήμως κεντρικό θέμα της ατζέντας, όπως αναφέρει το «Εθνος της Κυριακής» θα είναι η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα, ωστόσο, ο Αντώνης Σαμαράς επιθυμεί να ενημερώσει ο ίδιος για την κατάσταση στη χώρα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται λίγες μόλις ημέρες προτού φθάσει στην Αθήνα η ηγεσία της Τρόικα.

Τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, θα έχει μαζί του όλα τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του έτους, αλλά και την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, θα επισημάνει πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει νέα μέτρα, ενώ, αναμένεται να τονίσει ότι το όποιο χρηματοδοτικό κενό, βάση των συμφωνιών, θα καλυφθεί στους εταίρους μας χωρίς να απαιτήσουν αυτοί συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Κατά τη διάρκεια των επαφών του στις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς θα θέσει στους συνομιλητές του το θέμα της παροχής κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που θα κατευθυνθούν αποκλειστικά σε αναπτυξιακές πολιτικές και θα επαναλάβει ότι «η Αθήνα τήρησε το δικό της μέρος της συμφωνίας» και ότι «αυτό που αναμένει είναι να τηρήσουν και οι δανειστές το δικό τους».

Τετ α τετ με Λαγκάρντ στις ΗΠΑ

Στα τέλη Σεπτέμβρη ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στις ΗΠΑ για να συμμετάσχει στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ και στο περιθώριο της συνεδρίασης θα έχει συνάντηση με αρκετούς ομολόγους του, αλλά και την «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Πέρα από την πολιτική στήριξη ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να πείσει την κυρία Λαγκάρντ να συμφωνήσει στον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθούν τα χρηματοδοτικά κενά. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να τεθεί επί τάπητος και το ζήτημα του ελληνικού χρέους το οποίο, η κυβέρνηση ακόμη δεν θέτει δημόσια, ενώ αναμένεται και το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών.

Τελευταίος σταθμός το Ισραήλ για επενδύσεις και... Συρία

Η τελευταία στάση του Αντώνη Σαμαρά θα είναι το Ισραήλ, στις 5 Οκτωβρίου, όπου ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές με την ηγεσία της χώρας με έμφαση στο θέμα των επενδύσεων, αλλά και στη συνέχιση της καλής συνεργασίας που έχουν οι δύο χώρες στον τομέα του τουρισμού.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να πείσει πολιτικούς και επιχειρηματίες πως η Ελλάδα βρίσκεται σε νέα φάση σταθερότητας και αποτελεί ελκυστικό πόλο επενδύσεων.

Κατά τη διάρκεια των επαφών του πρωθυπουργού στο Ισραήλ μοιραία θα συζητηθούν και οι ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία, αλλά και οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιοχή της Μεσογείου.

Σε κλοιό διαδηλώσεων και... Τρόικα η κυβέρνηση

Την ώρα που ο πρωθυπουργός θα μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, κυβέρνηση και Μαξίμου θα βρεθούν υπό συνθήκες νέας πίεσης καθώς, την επόμενη εβδομάδα, κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων που αντιδρούν στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις.

Από τη Δευτέρα ξεκινούν συνεχόμενες απεργίες και άλλες δράσεις με τους καθηγητές να βρίσκονται εδώ και καιρό επί ποδός πολέμου και ΑΔΕΔΥ, γιατρούς και εργαζόμενους σε ασφαλιστικά ταμεία να ακολουθούν.

Παράλληλα, αναμένεται να κορυφωθούν οι διαπραγματεύσεις με τα χαμηλά και μεσαία κλιμάκια της Τρόικα εν αναμονή της άφιξης της ηγεσίας των εκπροσώπων ΕΕ,ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα πιέσουν εξαιρετικά την κυβέρνηση με τον μεγάλο στόχο του Μαξίμου να παραμένει η αποφυγή νέων μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση κομβικής σημασίας μήνας θα είναι ο Νοέμβρης, καθώς τότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της Τρόικα, ενώ θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα και τις επιλογές που υπάρχουν για το χρέος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ