Σύσκεψη στο Οικονομικών για να «κλειδώσουν» οι νέες αλλαγές στη φορολογία ακινήτων - iefimerida.gr

Σύσκεψη στο Οικονομικών για να «κλειδώσουν» οι νέες αλλαγές στη φορολογία ακινήτων

Σύσκεψη στο Οικονομικών για να «κλειδώσουν» οι νέες αλλαγές στη φορολογία ακινήτ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τεχνικών κλιμακίων της Τρόικα αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη φορολογία ακινήτων.

Στόχος της νέας συνάντηση είναι να καταλήξουν στις οριστικές διατάξεις του νομοσχεδίου που σχετίζεται με τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ο οποίος και θα εφαρμοστεί από το 201 και αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Αλλωστε το σχέδιο που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση έχει ήδη εγκριθεί από τους τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών και εκείνο που απομένει είναι να ανάψει το πράσινο φως τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Τρόικα η οποία καταφθάνει περίπου σε μία εβδομάδα.

Βασικό χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει το «Βήμα» είναι πως θα υπάρχει διαφορετική φορολογική μεταχείριση για τα ακίνητα που βρίσκονται εντός σχεδίου με σύγκριση με τα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η φορολογική κλίμακα βάσει της οποίας θα φορολογούνται τα εντός σχεδίου ακίνητα θα αποτελείται από 33 κλιμάκια με συντελεστές που θα κυμαίνονται ανάλογα την τιμή ζώνης που βρίσκεται το κάθε ακίνητο από 2 ευρώ έως 23,1 ευρώ ανά τετραγωνικό για ακίνητα που βρίσκονται στις λεγόμενες ακριβές περιοχές.

Απώτερος στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να βεβαιώσει φόρους ύψους 3,6 έως 4,2 δισ. ευρώ ώστε να μπορέσει να εισπράξει από 3,2 έως 3,6 δισ. ευρώ.

Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει στο «Βήμα» ότι ιδιοκτήτες ακινήτων που κατοικούν σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 1.500 ευρώ και έχουν μόνο μία κατοικία στην κατοχή τους θα διαπιστώσουν μείωση της φορολογική επιβάρυνσης σε σύγκριση με το χαράτσι του 2013.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών δίνει σε εκατομμύρια πολίτες μία τελευταία ευκαιρία να διορθώσουν - ελέγξουν το έντυπο Ε9 ώστε να μπορέσει να υπολογιστεί με ακρίβεια τόσο ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2013 όσο και ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων του 2014 για τα εντός αλλά και τα εκτός σχεδίου ακίνητα.

Ειδικότερα, σε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται πως η προθεσμία συμπλήρωσης και υποβολής του Πίνακα 1: Στοιχεία οικοπέδων (εντός σχεδίου ή οικισμού) και κτισμάτων (εντός & εκτός σχεδίου) της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) έτους 2013, παρατείνεται μέχρι και την 20η Σεπτεμβρίου 2013 αντί για τις 15 Σεπτεμβρίου που όριζε προηγούμενη απόφαση.

Επίσης η προθεσμία ελέγχου, ηλεκτρονικής συμπλήρωσης και υποβολής του Πίνακα 2: Στοιχεία αγροτεμαχίων της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) έτους 2013, παρατείνεται μέχρι και τη 14η Οκτωβρίου 2013.

Αξίζει να τονιστεί ότι στη διαμόρφωση της φορολογικής κλίμακας που θα οριστικοποιηθεί σήμερα έχουν συνυπολογιστεί τόσο το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ όσο και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας που ισχύει τα τελευταία χρόνια με αφορολόγητο ατομικής περιουσίας 200.000 ευρώ

Για τη φορολογία των αγροτεμαχίων το βασικό σενάριο αναφέρει ότι θα μπει φόρος από 1 ως 3 ευρώ ανά στρέμμα για τους κατ' επάγγελμα αγρότες, ενώ για τους υπολοίπους το ποσό επιβάρυνσης θα είναι διπλάσιο. Όσοι διαθέτουν εκτός σχεδίου ακίνητα σε ακριβές περιοχές θα κληθούν να πληρώσουν πολύ μεγαλύτερη φορολογία σε σύγκριση με αυτήν των αγροτών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ