Διχασμός στη σύνοδο των G20 -Προσβολές και βαρύτατοι χαρακτηρισμοί ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις - iefimerida.gr

Διχασμός στη σύνοδο των G20 -Προσβολές και βαρύτατοι χαρακτηρισμοί ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις

Διχασμός στη σύνοδο των G20 -Προσβολές και βαρύτατοι χαρακτηρισμοί ανάμεσα στις
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε διπλωματικό πεδίο μάχης μετατράπηκε η σύνοδος των G20 στην Αγία Πετρούπολη αφού οι ηγέτες των ισχυρών χωρών του πλανήτη όχι μόνο δεν συμφώνησαν για το φλέγον ζήτημα της Συρίας αλλά αντιθέτως ήρθαν σε νέα ρήξη, ενώ δεν έλειψαν ακόμα και οι προσβολές.

Η κρίση στη Συριά και η πρόθεση των ΗΠΑ για πλήγμα εναντίον των δυνάμεων του Άσαντ έχει παγώσει το κλίμα στην Αγία Πετρούπολη, χωρίζοντας σε δύο στρατόπεδα τους ηγέτες των G20.

Το αρνητικό κλίμα φάνηκε από την αρχή αφού η χειραψία του Ομπάμα με τον Πούτιν δεν κατάφερε να κρύψει το ψυχροπολεμικό κλίμα που επικρατεί..

Από τη μία πλευρά η Ρωσίαα επανέλαβε όχι μόνο την αντίθεσή της σε πλήγμα χωρίς έγκριση του ΟΗΕ αλλά και την δυσπιστία της για τις αναφορές των δυτικών χωρών πως ο Άσαντ έχει χρησιμοποιήσει χημικά. Η Κίνα, η οποία είχε συνταχθεί με τη Ρωσία και στο παρελθόν υπέρ της Δαμασκού στο Συμβούλιο Ασφαλείας, υπογράμμισε τους κινδύνους που θα είχε μία επέμβαση στην παγκόσμια ανάκαμψη.

Από την άλλημόνο η Γαλλία στηρίζει πλήρως τις προθέσεις των ΗΠΑ. Η Βρετανία τάχθηκε μεν ξανά υπέρ της στάσης της Ουάσινγκτον, η ψηφοφορία όμως στο βρετανικό Κοινοβούλιο εμποδίζει το Λονδίνο από τη συμμετοχή σε αμερικανική στρατιωτική δράση.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σαμάνθα Πάουερ χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους, λέγοντας ότι η Ρωσία «κρατά υπό την ομηρεία της» το Συμβούλιο Ασφαλείας, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ ενημερώνουν τα κράτη-μέλη του ΣΑ για τις πληροφορίες που διαθέτουν για την επίθεση της 21ης Αυγούστου.

Κατηγόρησε την Μόσχα ότι λειτουργεί «ως προστάτης ενός καθεστώτος, το οποίο προχώρησε στη μεγαλύτερη επίθεση με χημικά όπλα στα τελευταία 25 χρόνια».

Η Ρωσία δεν εμποδίζει τη δράση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσον αφορά τη Συρία, απλώς θέλει τα μέλη του να είναι πιο αντικειμενικά, ήταν το σχόλιο-απάντηση του εκπροσώπου του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ζητάμε από τους εταίρους μας να εξετάσουν την κατάσταση με υπευθυνότητα, και όχι να βιαστούν να προχωρήσουν σε μια επίθεση για κάποιο λόγο» είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι το μόνο νόμιμο όργανο που μπορεί να εγκρίνει στρατιωτική επέμβαση εναντίον μίας χώρας.

Παράλληλα, ο ίδιος ο Πούτιν χαρακτήρισε «ψεύτη» τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος είχε κατηγορήσει τη Μόσχα για κωλυσιεργία και είχε αναφέρει στο Καπιτώλιο ότι η επιρροή των ακραίων ισλαμιστών στις τάξεις των σύρων αντικαθεστωτικών είναι περιορισμένη.

Ως «παράλογη» απέρριψε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τη δήλωση Πούτιν για τον Τζον Κέρι. «Όπως γνωρίζετε όλοι, ο υπουργός είναι ένας παρασημοφορημένος βετεράνος πολέμου. Τον έχουν βάλει στο στόχαστρο με κάτι περισσότερο από λέξεις», σχολίασε η Τζεν Ψάκι, αναφερόμενη στη θητεία του Κέρι στο Βιετνάμ. «Για αυτό δεν χάνει τον ύπνο του για ένα τέτοιο παράλογο σχόλιο που βασίστηκε σε μια ανακριβή παράθεση» των λεγομένων του, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ