Αρχίζει η Σύνοδος των G20 σε κλίμα Ψυχρού Πολέμου - iefimerida.gr

Αρχίζει η Σύνοδος των G20 σε κλίμα Ψυχρού Πολέμου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η διαφορά μεταξύ Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν για το θέμα της Συρίας θα επισκιάσει την ατζέντα της οικονομικής Συνόδου των G20 που ξεκινάει σήμερα Πέμπτη στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, στο εντυπωσιακό παλάτι του Κωνσταντίνου.

Η ατζέντα μεταξύ των ηγετών των 20 πλουσιότερων χωρών του κόσμου αφορά στην ανάπτυξη, τις εμπορικές συναλλαγές, την χρηματοπιστωτική διαφάνεια και την μάχη εναντίον της φοροδιαφυγής. Οι 20 χώρες που εκπροσωπούνται στη Σύνοδο αντιπροσωπεύουν τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού και το 90% του παγκόσμιου πλούτου του πλανήτη.

Ωστόσο, η κατάσταση στη Συρία, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται εκτός επίσημης ατζέντας, θα βρίσκεται στο προσκήνιο, καθότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα επιθυμεί να κερδίσει τη διεθνή υποστήριξη για μια στρατιωτική επέμβαση, ώστε, όπως έχει πει, να τιμωρήσει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ για τη χρήση χημικών όπλων κατά αμάχων.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, η χώρα του οποίου είναι σύμμαχος της Συρίας και αντίθετη στη στρατιωτική δράση κατά της Δαμασκού, θα υποδεχτεί τους 20 ηγέτες στο ιστορικό σημείο Στρέλνα, με θέα στον κόλπο της Φινλανδίας.

Η τοποθεσία της Συνόδου έξω από την Αγία Πετρούπολη, επιλέχτηκε σύμφωνα με τους όρους της ύψιστης ασφάλειας των 20 ηγετών, που θα είναι προφανώς απομονωμένοι από το ευρύ κοινό και τις πιθανές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Αν και διαδηλώσεις κατά διεθνών συνόδων που συχνά φιλοξενεί η Ρωσία είναι πολύ λιγότερες στη χώρα αυτή, από ότι στα δυτικά κράτη, εν τούτοις το Κρεμλίνο έχει λάβει πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας για την συνάντηση. Μεταξύ αυτών είναι και η σχεδόν πλήρης απενεργοποίηση του αεροδρομίου Πούλκοβο της Αγίας Πετρούπολης, που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος αεροπορικός κόμβος στη Ρωσία.

Μέρκελ: Θα συνεχίσω τις προσπάθειες για ειρηνική λύση
Εν όψει της Συνόδου, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε χθες το βράδυ ότι παρά τη μείωση των προσδοκιών για μια ειρηνική επίλυση της συριακής κρίσης, θα συνεχίσει τις προσπάθειες της για τη διευθέτηση του ζητήματος, στη Σύνοδο Κορυφής της G-20, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.

«Ακόμα και αν δεν υπάρχει σχεδόν καμία ελπίδα», δήλωσε η Μέρκελ σε εκδήλωση στο Γκίσεν της Γερμανίας, «κάποιος πρέπει πάντα να συνεχίζει την προσπάθεια, τουλάχιστον αυτός θεωρώ πως είναι ο ρόλος μου».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ