Νew Yorker: Ο Ασαντ ετοιμάζεται να κάνει κρατίδιο Αλεβιτών στη Δυτική Συρία -Οσα κρύβει η επόμενη μέρα - iefimerida.gr

Νew Yorker: Ο Ασαντ ετοιμάζεται να κάνει κρατίδιο Αλεβιτών στη Δυτική Συρία -Οσα κρύβει η επόμενη μέρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρόεδρος Ομπάμα θέλει να φύγει ο πρόεδρος Μπασάρ Αλ Ασαντ, αλλά αν αυτό γίνει σύντομα θα ανοίξει ένα κενό, όπως έγινε στη Βαγδάτη το 2003, γράφει ο διάσημος δημοσιογράφος Dexter Filkins σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό New Yorker την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον Filkins τίποτε δεν εγγυάται ότι δεν θα συνεχιστεί ο πόλεμος και μετά την πτώση του καθεστώτος. Αναφέρει ότι ο Ασαντ έχει κινητοποιήσει εξτρεμιστικές οργανώσεις και Λαϊκές Επιτροπές και μαζί με τον τακτικό στρατό, κάπου 70.000 στρατιώτες προετοιμάζονται να συνεχίσουν τη μάχη αν οι επαναστάτες καταλάβουν τη Δαμασκό.

«Σύμφωνα με τις προβλέψεις για το τέλος του πολέμου, ο Ασαντ θα τεθεί επικεφαλής των σύρων αλεβιτών και θα κατευθυνθεί προς μια περιοχή στις ακτές της Μεσογείου που θα περιλαμβάνει τα σπουδαία λιμάνια της Λατάλειας και της Ταρσούς, όπου οι αλεβίτες πλειοψηφούν. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ο Ασαντ καλλιεργεί ήδη το έδαφος. Το καθεστώς έκανε εθνοκάθαρση σε αρκετά χωριά όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι σουνίτες, τα οποία βρίσκονται σε δρόμους προς τις ακτές και φαίνεται ότι συγκεντρώνει όπλα και εφόδια στην περιοχή» γράφει.

«Ισως η πιο πειστική απόδειξη αυτού είναι το πείσμα με το οποίο αγωνίστηκε για να κρατήσει την πόλη Χομς, η οποί αβρίσκεται στον αυτοκινητόδρομο μεταξύ Δαμασκού και ακτής. Η Χομς θα δώσει στο ψευτοκρατίδιο των Αλεβιτών απρόσκοπτη επαφή με τη Χεζμπολάχ και το Ιράν. Η Χομς είναι το κλειδί, λέει αμερικανός αξιωματούχος. Αν μπορέσουν να την κρατήσουν, τότε θα μπορέσουν να έχουν τον αλεβιτικό θύλακο στις ακτές που θα συνδέεται με τη Χεζμπολάχ και θα υποστηρίζεται από το Ιράν. Τα ρωσικα΄σκάφη θα μπορούν να έρχονται πάντα στο λιμάνι» προσθέτει.

Ο δημοσιογράφος προβλέπει επίσης ότι οι σουνίτες από την πλευρά τους θα προσπαθήσουν να καταλάβουν την ακτή την οποία σήμερα κατέχουν οι αλεβίτες, θα κάνουν εθνοκάθαρση ή σφαγή. «Τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες θα πάνε στο Λίβανο και στην Ιορδανία, γεγονός που όμοιό του δεν αντιμετωπίσαμε στο Ιράκ» καταλήγει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ