Στις 9 Σεπτεμβρίου το πράσινο φως από το Κογκρέσο για την επίθεση στη Συρία - iefimerida.gr

Στις 9 Σεπτεμβρίου το πράσινο φως από το Κογκρέσο για την επίθεση στη Συρία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι κοινοβουλευτικές ακροάσεις στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών για την έγκριση της στρατιωτικής δράσης κατά του συριακού καθεστώτος, θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε το Σάββατο ο ηγέτης της δημοκρατικής πλειοψηφίας, Χάρι Ρέιντ, ο οποίος υποσχέθηκε ότι η σχετική ψηφοφορία θα διεξαχθεί την εβδομάδα που ξεκινά στις 9 Σεπτεμβρίου. «Η Γερουσία θα συμμετάσχει αμέσως σε αυτή τη σημαντική συζήτηση, με δημόσιες ακροάσεις και ενημερώσεις την επόμενη εβδομάδα», είπε σε δήλωσή του ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην αμερικανική Γερουσία.

Οι ακροάσεις θα οργανωθούν από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Άνω Βουλής του Κογκρέσου και σε αυτές θα συμμετάσχουν ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα. «Η Γερουσία θα ψηφίσει επί του σχεδίου νόμου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 9ης Σεπτεμβρίου, το αργότερο, όπως ζητήθηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα» δεσμεύτηκε επίσης ο Χάρι Ρέιντ. «Πιστεύω ότι η χρήση στρατιωτικής βίας κατά της Συρίας είναι δικαιολογημένη και απαραίτητη», ανέφερε ο ίδιος, λέγοντας επίσης ότι ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ έχει διαπράξει «θηριωδίες» εναντίον αμάχων, κάνοντας επιθέσεις με χημικά όπλα.

Ένα σχέδιο ψηφίσματος για να επιτραπεί η χρήση στρατιωτικής δράσης για την πρόληψη και την αποτροπή μελλοντικής χρήσης χημικών όπλων «απελευθερώθηκε» προς την Γερουσία το Σαββάτου από τον Λευκό Οίκο. Το σχέδιο νόμου θα εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο Ομπάμα να κάνει χρήση στρατιωτικής βίας, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα και να υποβαθμιστεί η δυνατότητα της Συρίας και του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, για περαιτέρω χημικές επιθέσεις, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, στην οποία κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι, θα ξεκινήσει τις συζητήσεις για το ίδιο θέμα στις 9 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο πρόεδρος της, επικεφαλής των ρεπουμπλικάνων Τζόν Μπένερ.

Ο Λευκός Οίκος απέστειλε στο Κογκρέσο αίτημα για την έγκριση επιθέσεων στη Συρία

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απέστειλε το Σάββατο σχετικό αίτημα στο Κογκρέσο με το οποίο ζητά επισήμως την έγκριση του σώματος για να κάνει χρήση της στρατιωτικής ισχύος των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά της Συρίας.

Το αίτημα- ψήφισμα, θα εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο Ομπάμα να κάνει χρήση στρατιωτικής βίας κατά του συριακού καθεστώτος, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα και να υποβαθμιστεί η δυνατότητα της χώρας αυτής, για περαιτέρω χημικές επιθέσεις, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Γιατί ο Ομπάμα ζήτησε την έγκριση του Κογκρέσου

Υπάρχει πιθανότητα το αμερικανικό Κογκρέσο να καταψηφίσει την πρόταση για στρατιωτική δράση κατά του συριακού καθεστώς, όπως έπραξε η βρετανική Βουλή;

Το συγκεκριμένο ερώτημα τίθεται στις συζητήσεις αμερικανικών ηλεκτρονικών ΜΜΕ, μετά τη δήλωση του προέδρου Ομπάμα ότι αν και αποφάσισε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, θα ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου.

Ορισμένοι αναλυτές τονίζουν την τοποθέτηση του Αμερικανού ηγέτη ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να χτυπήσουν, αλλά η συζήτηση είναι ζωτικής σημασίας για την Αμερική», προσθέτοντας ότι ο Λευκός Οίκος «παίζει τώρα ένα παιχνίδι με τον χρόνο και με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα».

Οι κύριες θέσεις που διατυπώνονται από δημοσιογράφους και πολιτικούς αναλυτές είναι ότι ο Λευκός Οίκος δεν επιθυμεί επ' ουδενί μια παρατεταμένη στρατιωτική επιχείρηση, υπογραμμίζοντας την αναφορά του προέδρου Ομπάμα ότι «η δράση μας θα είναι περιορισμένη σε διάρκεια και έκταση». Μερικοί υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται, με την κίνηση αυτή —το να ζητήσει να γίνει συζήτηση στο Κογκρέσο—, ο πρόεδρος Ομπάμα να προσβλέπει ουσιαστικά στην απόρριψη της πρότασης.

Μεταξύ άλλων, προβάλλεται η επισήμανση ότι ο Μπαράκ Ομπάμα ως γερουσιαστής είχε καταψηφίσει την πρόταση του τέως προέδρου Τζορτζ Μπους για την επίθεση κατά του Ιράκ και ότι τότε τόνιζε πως ήταν αναγκαία η έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ μιλώντας απόψε για τη Συρία υποστήριξε ότι «δεν είναι αναγκαία».

Επίσης, τίθεται άλλο ένα ερώτημα: ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Λευκού Οίκου, αν το Κογκρέσο αρνηθεί να εγκρίνει μια στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας;

Ο Κάμερον στηρίζει την απόφαση Ομπάμα

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα ότι υποστηρίζει τη θέση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα όσον αφορά τη Συρία, μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει με ψηφοφορία την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ, στην οποία η Δύση προσάπτει την ευθύνη για την επίθεση με χημικά όπλα σε προάστιο της Δαμασκού την 21η Αυγούστου.

Τα σχέδια του Κάμερον η Βρετανία να συμμετάσχει στην στρατιωτική δράση εναντίον των δυνάμεων του Άσαντ ματαιώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης, όταν η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε σε μια οριακή ψηφοφορία την κυβερνητική πρόταση για να εγκριθεί επί της αρχής μια τέτοια επιχείρηση.

Ο Ομπάμα, μιλώντας νωρίτερα στο Λευκό Οίκο, είπε ότι θα ζητήσει την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον των δυνάμεων του Άσαντ, αν και έχει ήδη λάβει την απόφαση ότι είναι αναγκαία.

«Καταλαβαίνω και υποστηρίζω την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα για τη Συρία», έγραψε ο Κάμερον στον επίσημο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Η ήττα του Κάμερον έθεσε υπό αμφισβήτηση το ρόλο της Βρετανίας ως του πιο αξιόπιστου εταίρου των ΗΠΑ σε στρατιωτικά ζητήματα, ρόλο που ο Κάμερον εργαζόταν σκληρά για να διατηρήσει.

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ είπε ότι θεωρεί πως οι ΗΠΑ θα απογοητευθούν που η Βρετανία «δεν θα εμπλακεί» στις επιχειρήσεις.

Νωρίτερα σήμερα εκατοντάδες διαδηλωτές εναντίον του πολέμου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου για να κηρύξουν μια «νίκη», έπειτα από την ψηφοφορία της βρετανικής βουλής την Πέμπτη, και για να απαιτήσουν να μην υπάρξει στρατιωτική επέμβαση από άλλα κράτη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ