Washington Post: Αυτά είναι τα «μαύρα» κονδύλια που λαμβάνουν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ [πίνακας] - iefimerida.gr

Washington Post: Αυτά είναι τα «μαύρα» κονδύλια που λαμβάνουν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ [πίνακας]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων τα οποία αποδεικνύουν την ύπαρξη «μαύρου λογαριασμού» των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, προχώρησε η Washington Post, η οποία δημοσιεύει αναλυτικά πως χρησιμοποιούνται τα τεράστια χρηματικά ποσά από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η αμερικανική εφημερίδα, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη του 2001 στους Δίδυμους Πύργους, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει έναν «κολοσσό» συλλογής πληροφοριών. Ωστόσο σχεδόν τίποτα δεν είχε ακουστεί για τον «μαύρο προϋπολογισμό» των 52,6 δισ. δολαρίων του 2013, χρήματα τα οποία χρησιμοποιούν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν πως χρησιμοποιούνται τα κεφάλαια, η πως αποδίδει ο εν λόγω λογαριασμός σε σχέση με τους στόχους του Αμερικανού Προέδρου και του Κογκρέσου.

Αυτό το νέο χτύπημα στην αξιοπιστία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που ενισχύει τον σκεπτικισμό με τον οποίο τους αντιμετωπίζουν οι πολίτες τον ΗΠΑ, φέρει την υπογραφή του Εντουαρντ Σνόουντεν, του πρώην πράκτορα της NSA ο οποίος έχει δεσμευθεί να αποκαλύψει «όλη την αλήθεια».

Η έκθεση, αναλύει μέσα σε 178 σελίδες «τις αποτυχίες, τις επιτυχίες και τις επιδιώξεις των 16 μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, στις οποίες απασχολούνται 107,035 εργαζόμενοι», αναφέρει η Washington Post. Στα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί, περιγράφονται νέες υπερεξελιγμένες τεχνολογίες, στρατολόγηση πρακτόρων και επιχειρήσεις σε εξέλιξη.

Μερικές μόνο από τις αποκαλύψεις, σοκάρουν:

  • Η πιο πολυέξοδη υπηρεσία είναι η CIA, η οποία ζήτησε μόνο το 2013 14,7 δισ. δολάρια Ο αριθμός, ξεπερνά κάθε εκτίμηση και είναι σχεδόν 50% μεγαλύτερος από αυτόν της NSA, η οποία θεωρείται ως το «κατασκοπικό τέρας» των υπηρεσιών πληροφόρησης.
  • Η CIA και η NSA προσπαθούν απεγνωσμένα να διεισδύσουν σε ξένα δίκτυα υπολογιστών για να αποσπάσουν πληροφορίες και να κάνουν σαμποτάζ σε εχθρικά συστήματα, κάτι που αναφέρεται ως «επιθετικές διαδικτυακές επιχειρήσεις» στον προϋπολογισμό
  • Πολύ πριν τις αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν, η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ ανησυχούσε για την «ανώμαλη συμπεριφορά» των υψηλά ιστάμενων για την πρόσβαση σε απόρρητο υλικό. Η NSA σχεδίαζε να απομακρύνει μια «πιθανή εσωτερική διαρροή για τις ευαίσθητες συμφωνίας», επανεξετάζοντας τουλάχιστον 4.000 ανθρώπους το 2013, η οποία έχουν πιστοποιητικά υψηλής ασφάλειας
  • Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, ενδιαφέρονται τόσο για τους φίλους όσο και για τους εχθρούς. Το Πακιστάν περιγράφεται ως ένας «δυσεπίλυτος στόχος» και επικεντρώνονται «επιχειρήσεις αντιπληροφόρησης» κατά της Κίνας, της Ρωσίας, του Ιράν της Κούβας και του Ισραήλ, παρότι η τελευταία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ.
  • Σε λέξεις, πράξεις και δολάρια, οι υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούν ακόμη την τρομοκρατία ως τη χειρότερη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας. Τα αντιτρομοκρατικά προγράμματα, απασχολούν το 1/4 των εργαζομένων στις μυστικές υπηρεσίες και κοστίζουν το 1/3 του προϋπολογισμού.
  • Η διείσδυση στις κυβερνήσεις του Ιράν, της Κίνας και της Ρωσίας είναι δύσκολη, αλλά η Βόρεια Κορέα ίσως και να είναι η πιο σκοτεινή. Υπάρχουν πέντε μεγάλα «κενά» στην πληροφόρηση των ΗΠΑ σχετικά με το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ, ενώ οι αναλυτές δεν ξέρουν σχεδόν τίποτε για τις προθέσεις του ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόγνκ Ουν.
  • Οπως φαίνεται, ο τωρινός προϋπολογισμός των μυστικών υπηρεσιών είναι «υπερφουσκωμένος», καθώς προκύπτει ότι οι υπηρεσίες ζήτησαν το 2013 το διπλάσιο από όσα το 2001 και 25% παραπάνω από το 2006.

Τέλος, τα έγγραφα υποστηρίζουν πως το αρχείο των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ δεν υπάρχει επί τις ουσίας, ενώ προκύπτει πως τα έξοδα των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ισοδυναμούν με 71 δισ. δολάρια στη σημερινή τους αξία.

Διαβάστε ολόκληρο τον «μαύρο προϋπολογισμό» εδώ.

Washington Post: Αυτά είναι τα «μαύρα» κονδύλια που λαμβάνουν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ [πίνακας] | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ