Στο χάος βυθίζεται η Αίγυπτος - Εντολή για χρήση πυρών έλαβε η αστυνομία - iefimerida.gr

Στο χάος βυθίζεται η Αίγυπτος - Εντολή για χρήση πυρών έλαβε η αστυνομία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η επίθεση της αστυνομίας και του στρατού εναντίον των ισλαμιστών που πραγματοποιούσαν καθιστικές διαμαρτυρίες στο τέμενος της πλατείας Ραμπάα αλ Ανταουίγια και στην πλατεία Νάχντα φαίνεται πως είναι απλώς η αρχή για τα χειρότερα.

Η Αίγυπτος είναι στις φλόγες. Σπαράσσεται από έναν αιματηρό εμφύλιο που μαίνεται ανεξέλεγκτος. Πλέον το θέμα των συγκρούσεων δεν είναι η επιστροφή του Μοχάμεντ Μόρσι στην προεδρεία. Ο πόλεμος είναι ανάμεσα στον στρατό και τους ισλαμιστές που μιλούν για τυραννία.

Παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας και τα αυστηρά μέτρα που έχει επιβάλει ο στρατός στην προσπάθειά του να επιβάλλει την τάξη, η Μουσουλμανική Αδελφότητα φαίνεται αποφασισμένη να αντιδράσει για τη σφαγή εκατοντάδων μελών της από τις σφαίρες των ενόπλων δυνάμεων. Το μεσημέρι εκατοντάδες ισλαμιστές πυρπόλησαν δύο κυβερνητικά κτίρια σε Κάιρο και Γκίζα.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα θεωρεί πως την Τετάρτη (14/08) οι δυνάμεις της και τα μέλη της δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα από τις δυνάμεις ασφαλείας με αποτέλεσμα να έχει χαθεί ο κεντρικός συντονισμός των ενεργειών του κόσμου και η οργή να είναι εκτός ελέγχου.

Ο εκπρόσωπος των ισλαμιστών, ο Γκεχάντ Ελ-Χαντάντ δήλωσε επίσης πως δύο ηγετικά στελέχη της οργάνωσης πυροβολήθηκαν στη διάρκεια των χθεσινών επιδρομών της αστυνομίας σε δύο καταυλισμούς οπαδών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι. «Μετά τα πλήγματα, τις συλλήψεις και τους φόνους που αντιμετωπίζουμε, τα συναισθήματα είναι πολύ ισχυρά για να μπορεί κανείς να τα καθοδηγήσει», είπε χαρακτηριστικά ο Χαντάντ στο Reuters και συνέχισε: «Δεν μπορούμε ακόμη να επιβεβαιώσουμε πού βρίσκονται όλοι οι ηγέτες μας. Δύο από τους κορυφαίους πυροβολήθηκαν, αλλά απ' ό,τι γνωρίζω δεν είναι νεκροί. Εξι έχασαν τους γιους και τις κόρες τους. Είναι ένα κακό πλήγμα, ένα πολύ ισχυρό πλήγμα. Το θέμα δεν είναι πια ο Μόρσι. Θα δεχθούμε ή όχι μια νέα στρατιωτική τυραννία στην Αίγυπτο».

Κυβερνηση σε αστυνομία: Χρησιμοποιήστε πραγματικά πυρά

Και η κυβέρνηση, όμως, δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει έστω κι ένα βήμα πίσω από τη σκληρή στάση της. Το απόγευμα της Πέμπτης (15/08) κι αφού κάηκαν δύο κυβερνητικά κτίρια, το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου έδωσε εντολή στην αστυνομία να χρησιμοποιεί πραγματικά πυρά για να αμύνεται σε περίπτωση που δέχεται επίθεση ή σε περίπτωση που σημειώνονται επιθέσεις εναντίον δημοσίων κτιρίων και δημόσιας περιουσίας.

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου παράλληλα διεμήνυσε ότι είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει «τρομοκρατικές ενέργειες» στις οποίες προβαίνουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι. Κυβερνητική ανακοίνωση υποστήριξε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «ένα εγκληματικό σχέδιο για να καταστραφούν οι πυλώνες του αιγυπτιακού κράτους», πάντως ανέφερε ότι η μεταβατική κυβέρνηση που υποστηρίζει ο στρατός επιζητεί μια «συνεκτική πολιτική διαδικασία», ανοικτή σε όποιον δεν ενέχεται στη βία.

Στο μεταξύ πηγές των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας και των υπηρεσιών υγείας ανέφεραν ότι τουλάχιστον τέσσερις στρατιωτικοί έπεσαν νεκροί από πυρά αγνώστων ενόπλων κοντά στην πόλη Ελ Αρίς, στην σχεδόν ανεξέλεγκτη από τις δυνάμεις ασφαλείας περιοχή του βορείου Σινά. Σε άλλο επεισόδιο πέντε στρατιωτικοί τραυματίστηκαν όταν επίσης άγνωστοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον μιας στρατιωτικής σκηνής, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Νέα παράταση στην κράτηση του Μόρσι

Την ώρα που ο Μοχάμεντ Μόρσι παραμένει κρατούμενος σε άγνωστη τοποθεσία και η φυλάκισή του με τις κατηγορίες του φόνου και της κατασκοπίας παρατάθηκε για άλλες 30 μέρες, οι αναταραχές έχουν απλωθεί σε όλη την Αίγυπτο. Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και είναι ακόμα σε εξέλιξη στην Αλεξάνδρεια με το εξαγριωμένο πλήθος να φωνάζει «θα επιστρέψουμε για χάρη των μαρτύρων μας», ενώ δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν έπειτα από συγκρούσεις με τους ισλαμιστές που ακόμα μετρούν θύματα.

Ο επίσημος αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 525, αλλά σε αυτούς υπολογίζονται μόνο όσοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Ο μεγαλύτερος όγκος των θυμάτων, όμως, δεν έφτασε ποτέ σε κάποιο νοσοκομείο. Τα τεμένη στο Κάιρο, αλλά και αρκετές αθλητικές εγκαταστάσεις φέρονται να είναι γεμάτες στοιβαγμένα άψυχα κορμιά, γεγονός που ανεβάζει πολύ ψηλά τις απώλειες. Τα πτώματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι τυλιγμένα σε λευκά σάβανα, βρίσκονται στο τέμενος Ιμάμ, στο βορειοανατολικό Κάιρο, για να παραληφθούν από συγγενείς. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα εξακολουθεί να μιλά για πάνω από 2.000 νεκρούς.

Παραπέμπονται 84 στους στρατιωτικούς εισαγγελείς

Ο στρατός, πάντως, παρά την παγκόσμια κατακραυγή εξακολουθεί να συλλαμβάνει ισλαμιστές που έκαναν αντίποινα καταστρέφοντας εκκλησίες Χριστιανών στο Σούεζ. Για το λόγο αυτό οι αιγυπτιακές αρχές παρέπεμψαν στους στρατιωτικούς εισαγγελείς 84 πρόσωπα από την πόλη του Σουέζ, στα οποία περιλαμβάνονται μέλη και οπαδοί των Αδελφών Μουσουλμάνων, με κατηγορίες για φόνο και πυρπόληση εκκλησιών, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Πυρά του διεθνούς Τύπου σε ΗΠΑ και Μπαράκ Ομπάμα

Ο ευρωπαϊκός και ο αμερικανικός Τύπος εκφράζουν σήμερα την αγανάκτησή τους για την αιματηρή διάλυση των διαδηλώσεων υπέρ του Μόρσι στην Αίγυπτο, κάνουν λόγο για μια "τρομερή οπισθοδρόμηση" και ζητούν από την Ουάσινγκτον να ασκήσει πίεση για να τερματισθεί η βία.

Στο Λονδίνο, οι "Τάιμς" εκτιμούν ότι "η νομιμότητα του μεταβατικού καθεστώτος κρέμεται από μια κλωστή" μετά τα χθεσινά βίαια επεισόδια που στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

"Είναι μια σφαγή. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δεν ήταν άψογοι σ' αυτή την περίοδο της αναρχίας μετά την αποπομπή τους από την εξουσία, αλλά η χθεσινή επιχείρηση ήταν εντελώς δυσανάλογη", εκτιμούν οι "Τάιμς".

Ενώ αυτή η αιματοχυσία φέρνει σε δύσκολη θέση την αμερικανική κυβέρνηση μετά την ντε φάκτο υποστήριξη που προσέφερε στην ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, η βρετανική εφημερίδα καλεί την Ουάσινγκτον να αναλάβει δράση "αναστέλλοντας την παράδοση καταδιωτικών αεροπλάνων F16 και των κεφαλαίων που είχε υποσχεθεί πέρυσι για μη στρατιωτικούς σκοπούς".

"Μια σιωπηρή συναίνεση θα ερμηνευόταν στον μουσουλμανικό κόσμο ως σιωπηρή υποστήριξη", σημειώνει η εφημερίδα.

Οι "Νιού Γιόρκ Τάιμς", επισημαίνοντας τον κίνδυνο του εμφυλίου πολέμου, προχωρούν περισσότερο και καλούν τον Μπαράκ Ομπάμα να διακόψει την ετήσια στρατιωτική βοήθεια ύψους 1,3 δισ. δολαρίων (980 εκατ. ευρώ) προς την Αίγυπτο. "Οι Αιγύπτιοι στρατηγοί έδειξαν ξεκάθαρα πως δεν έχουν την ικανότητα και προφανώς το συμφέρον να οδηγήσουν τη χώρα τους στη δημοκρατία", εκτιμά η εφημερίδα σε κύριο άρθρο της.

Αναφερόμενη στις δεκαετίες της αμερικανικής υποστήριξης προς τον πρώην πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος αναγκάσθηκε να παραιτηθεί έπειτα από λαϊκή εξέγερση, η εφημερίδα εκτιμά πως "είναι καιρός για τον κ. Ομπάμα να αρχίσει να διορθώνει αυτή την ανισορροπία". "Η διακοπή της βοήθειας προς τον αντιδημοκρατικό αιγυπτιακό στρατό θα ήταν ένας καλός τρόπος για να αρχίσει", προσθέτει.

"Η αιγυπτιακή δημοκρατία πεθαίνει με βίαιο θάνατο", γράφουν στο κύριο άρθρο τους οι "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", προσθέτοντας πως κι αυτοί "έχασαν την εμπιστοσύνη τόσο στη βούληση όσο και στην ικανότητα των στρατιωτικών να οδηγήσουν την Αίγυπτο σε ελεύθερες εκλογές".

Η Ουάσινγκτον θα πρέπει να διακόψει τη βοήθειά της προς την Αίγυπτο "μέχρι να σταματήσουν οι βιαιότητες και όλα τα μέρη να καθίσουν στο τραπέζι για να μιλήσουν. Η απελευθέρωση του κ. Μόρσι πρέπει να συζητηθεί", προσθέτει η εφημερίδα.

Οι "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" κατηγορούν επίσης τους Αδελφούς Μουσουλμάνους ότι "αρνήθηκαν κάθε προσφορά διαπραγμάτευσης" και καλούν την Τουρκία και το Κατάρ να αυξήσουν την πίεση επί του κινήματος αυτού για να βρεθεί μια πολιτική λύση στην κρίση.

Στη Γαλλία, η "Λε Μοντ" εκφράζει τη λύπη της για μια "τρομερή οπισθοδρόμηση" υπογραμμίζοντας "την υιοθέτηση του χειρότερου συμβόλου των ετών του Μουμπάρακ: της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η οποία ίσχυε στα τριάντα χρόνια της βασιλείας του πρώην ραΐς και επέστρεψε για ένα μήνα". "Πρόκειται για άρνηση όλων των κεκτημένων της επανάστασης του Ιανουαρίου 2011", τονίζει η γαλλική εφημερίδα.

Την ίδια θλιβερή διαπίστωση κάνει και η "Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ": "Η βαναυσότητα που χρησιμοποίησε η αιγυπτιακή αστυνομία, η οποία στηρίχθηκε στο στρατό, εναντίον των οπαδών του καθαιρεθέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι φαίνεται να επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους: η ανατροπή του Μόρσι από το στρατό και τον υπουργό Άμυνας αλ-Σίσι δεν συνιστά σε τίποτε μια νέα εκκίνηση για τη δημοκρατία".

"Ο στόχος είναι μάλλον να βοηθηθούν οι αυταρχικές δυνάμεις του παλιού καθεστώτος (του Μουμπάρακ) να ανακτήσουν την εξουσία", εκτιμά η γερμανική εφημερίδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ