Αρχίζει η δίκη της κλοπής του αιώνα – 6 Ρουμάνοι άρπαξαν επτά πίνακες αξίας 100 εκατ. ευρώ - iefimerida.gr

Αρχίζει η δίκη της κλοπής του αιώνα – 6 Ρουμάνοι άρπαξαν επτά πίνακες αξίας 100 εκατ. ευρώ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η δίκη για μία από τις σημαντικότερες κλοπές έργων τέχνης του 21ου αιώνα αρχίζει στο Βουκουρέστι. Στο εδώλιο κάθονται έξι Ρουμάνοι, που κατηγορούνται για την αρπαγή έργων των Μονέ, Πικάσο, Γκογκέν από το μουσείο Kunsthal του Ρότερνταμ το 2012.Το χειρότερο είναι ότι οι αρχές πιστεύουν πως οι πίνακες έχουν γίνει στάχτη. Αρχικά, η Ολγκα Ντογκάρου, μητέρα του βασικού κατηγορούμενου, ομολόγησε στις αρχές ότι έκαψε τους πίνακες στον φούρνο του σπιτιού της στο χωριό Καρκάλιου της ανατολικής Ρουμανίας για να εξαφανίσει τα στοιχεία. Στη συνέχεια, ωστόσο, ανασκεύασε την κατάθεσή της.

Σήμερα, θα καθίσει στο εδώλιο, κατηγορούμενη για συνέργεια, δίπλα στον γιο της Ράντου Ντογκάρου, ο οποίος έχει ομολογήσει ότι έκλεψε τους πίνακες σε συνεργασία με τον Αντριαν Προκόπ, ο οποίος διαφεύγει και θα δικασθεί ερήμην. Μαζί τους θα δικαστούν για συνέργεια οι Εουγκέν Νταρίε και Μιχάι Αλεξάντρου Μπίτου, καθώς και ο Πέτρε Κόντρατ, μεσάζοντας σε απόπειρα πώλησης των έργων τέχνης, κατηγορούμενος για κλεπταποδοχή.

Ο 29χρονος Ράντου Ντογκάρου, ο οποίος κατηγορείται επίσης από τις ρουμανικές αρχές για εμπορία ανθρώπων και ανθρωποκτονία, ομολόγησε την κλοπή, ελπίζοντας να γλιτώσει την μέγιστη ποινή των 20 ετών κάθειρξης που προβλέπεται για διακεκριμένες κλοπές με εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες.

Οι βασικοί κατηγορούμενοι μέσε σε τρία λεπτά άρπαξαν επτά πίνακες του Ιδρύματος Triton, οι οποίοι εκτίθεντο στο μουσείο Kunsthal τη νύκτα της 15ης προς την 16η Οκτωβρίου 2012 και να τους απομάκρυναν μέσα σε τσουβάλια. Πρόκειται για το «Κεφάλι Αρλεκίνου» του Πικάσο, τη «Γέφυρα του Γουότερλου» και τη «Γέφυρα του Τσάρινγκ Κρος» του Κλοντ Μονέ, τη «Γυναίκα μπροστά σε ανοικτό παράθυρο, η αρραβωνιαστικιά» του Πολ Γκογκέν, καθώς και πίνακες του Ματίς, του Λούσιαν Φρόιντ και του Μάγερ ντε Χάαν.

Σύμφωνα με τις αρχές, η αξία των έργων τέχνης ανέρχεται σε 18 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί να φθάνει μέχρι τα 100 εκατομμύρια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ