H νέα σέξι επένδυση είναι η εξαγορά εφημερίδων – Τι σημαίνει η πώληση της Washington Post στον Μπέζος - iefimerida.gr

H νέα σέξι επένδυση είναι η εξαγορά εφημερίδων – Τι σημαίνει η πώληση της Washington Post στον Μπέζος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η γαλλική Liberation κυκλοφορεί σήμερα με τον τίτλο «Εφημερίδες, η επένδυση του Μέλλοντος». Το Vanity Fair αναλύει διεξοδικά γιατί οι αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι ξαφνικά αγοράζουν παραδοσιακές εφημερίδες. Οσο και αν στην Ελλάδα οι εφημερίδες δέχονται έντονους οικονομικούς κραδασμούς, η διεθνής τάση δείχνει πως οι παραγνωρισμένη χάρτινη ενημέρωση αποκτά νέα δυναμική – και αξία.

Χθες η αμερικανική αγορά σοκαρίστηκε – αφού δεν είχε διαρρεύσει το παραμικρό- από την είδηση ότι ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της Amazon, αγόρασε έναντι 250 εκατομμυρίων ευρώ τον όμιλο της The Washington Post. Λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Boston Red Sox αγόρασε την σημαντική Boston Globe. Ενώ ο διασημότερος ίσως επενδυτής του κόσμου, ο Γουόρεν Μπάφετ την τελευταία διετία ασχολείται με την αγορά εντύπων, κυρίως τοπικών εφημερίδων, όπως οι Journal και Τimes-Dispatch.

H βιομηχανία των εφημερίδων βρίσκεται παγκοσμίως σε φάση μεγάλης ύφεσης, σχεδόν καθίζησης. Γιατί λοιπόν μερικοί από τους πλουσιότερους και διαπρεπέστερους επενδυτές ρίχνουν λεφτά σε αυτή την αγορά. Η μια εκδοχή είναι πως προσβλέπουν ότι σύντομα οι αξίες θα αρχίσουν να ανεβαίνουν και τα σημειωθούν κέρδη.

Το σημαντικότερο όμως είναι πως ακόμη και αν το διαδίκτυο είναι σαρωτικό, υπάρχει ακομη η σαφής αίσθηση πως οι εφημερίδες αποτελούν κυρίαρχο μέσο άσκησης πολιτικής πίεσης και διαμόρφωσης των συστημάτων εξουσίας. Στην περίπτωση του Μπέζος, φαίνεται να ισχύει και κάτι ακόμα: μια αλλόκοτη φιλανθρωπική διάσταση, η διαθεσή του να προστατέψει κάτι που θεωρείται σχεδόν «δημόσιο αγαθό», γράφει το Vanity Fair. Eνώ η Liberation γράφει πως ο Μπέζος ουσιαστικά δεν αγόρασε μια εφημερίδα, αλλά αγόρασε οικονομική, πολιτική και κοινωνική εξουσία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ