Ο Δένδιας «κλειδώνει» τα δάση για να μην τα κάψουν οι εμπρηστές - iefimerida.gr

Ο Δένδιας «κλειδώνει» τα δάση για να μην τα κάψουν οι εμπρηστές

Ο Δένδιας «κλειδώνει» τα δάση για να μην τα κάψουν οι εμπρηστές
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε απαγόρευση της κυκλοφορίας στα δάση από την δύση μέχρι την ανατολή του ηλίου αλλά και σε ενίσχυση της αστυνόμευσης σε αυτά προχωράει η Ελληνική Αστυνομία. Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης το πρωί της Τρίτης στο κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και μετά το μπαράζ πυρκαγιών των τελευταίων ημέρων τόσο σε ολόκληρη τη χώρα, ο και στην Αττική συγκεκριμένα.

Μάλιστα, οι τελευταίες φωτιές σε Μαραθώνα, στην Πάρνηθα και τη Βαρυμπόμπη, σε Ρόδοα και Σερνικάκι Φωκίδας προκάλεσαν προβληματισμό καθώς όπως όλα δείχνουν οι περισσότερες εξ αυτών ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού.

«Αλλοτε από εγκληματική αμέλεια, άλλοτε κάτω από αδιευκρίνιστες ή και ύποπτες λόγω της ώρας ή της περιοχής συνθήκες όπως παραδείγματος χάρη χθες το βράδυ στην περιοχή των Θρακομακεδόνων, ξεσπούν πυρκαγιές που θέτουν σε δοκιμασία τις αντοχές του έμψυχου δυναμικού του πυροσβεστικού σώματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας ο οποίος φέρεται να μοιράζεται με τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν για εμπρησμό.

Στις δηλώσεις του ο κ. Δένδιας ανέφερε, μάλιστα, επικαλούμενος στοιχεία από το Πυροσβεστικό Σώμα πως οι μισές περίπου πυρκαγιές από όσες έχουν εξυχνιαστεί τα αίτιά τους οφείλονται σε εμπρησμό από πρόθεση.

Για το λόγο αυτό ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:

  • Απαγόρευση της κυκλοφορίας στα δάση από τη δύση μέχρι την ανατολή του ηλίου
  • Απαγόρευση κυκλοφορίες κατά περιπτώσεις και κατά τη διάρκεια της ημέρας σε περιαστικά δάση
  • Ενίσχυση των περιπολιών από άνδρες της Αστυνομίας

«Αποφασίστηκε η πλήρης ενεργοποίηση της ΕΛΑΣ με περιπολίες συνεχείς στα δάση. Σας ανακοινώνω επίσης ότι θα απαγορευτεί απολύτως η κυκλοφορία και των πεζών και των οχημάτων στα περιαστικά δάση και από την δύση μέχρι την ανατολή του ηλίου αλλά και σε πολλές περιπτώσεις κατά την διάρκεια της ημέρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ο κ. Δένδιας.

Που υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών τις επόμενες ώρες

Εν τω μεταξύ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει σημάνει συναγερμό για τις επόμενες μέρες, όταν σε πολλές περιοχές της χώρας ο κίνδυνος να εκδηλωθεί πυρκαγιά είναι πολύ υψηλός (επίπεδο 4) και αυτό προκαλεί ανησυχία, σε συνδυασμό και με τους θυελλώδεις βοριάδες που πνέουν σε όλη τη χώρα και δεν πρόκειται να υποχωρήσουν πριν από την Πέμπτη.

Σύμφωνα με την προειδοποίηση, σήμερα υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς σε:

  • Αττική (περιλαμβανομένης της Τροιζηνίας και των Κυθήρων)
  • Βοιωτία
  • Φθιώτιδα (νότια)
  • Εύβοια
  • Αργολίδα
  • Κορινθία
  • Αρκαδία (Τρίπολη)
  • Λακωνία (Μολάοι)
  • Κυκλάδες,
  • Σκύρο,
  • Λέσβο και
  • Χίο

Το χρονικό της φωτιάς στην Πάρνηθα

Ολα ξεκίνησαν στις 11 το βράδυ όταν από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία -αν και πλέον γίνεται λόγος για εμπρησμό-, σε πευκόφυτη έκταση στη θέση Κιθάρες στη Βαρυπόμπη έπιασε φωτιά. Ο ισχυρός αέρας άλλαζε συνεχώς φορά και προκαλούσε αναζωπυρώσεις και νέες επικίνδυνες εστίες.

Αμεση ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και 130 πυροσβέστες με 66 οχήματα, δεκάδες άτομα πεζοπόρα και ισχυρές δυνάμεις των δήμων, του στρατού, καθώς επίσης υδροφόρες ιδιωτών και εθελοντές προσπάθησαν να προστατεύσουν σπίτια και πολίτες ώστε να μην επεκταθεί η πυρκαγιά στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας.

Το μέτωπο της φωτιάς αλλάζοντας συχνά κατεύθυνση, κινήθηκε λίγο μετά τις 4 ξημερώματα προς τον οικισμό των Θρακομακεδόνων, ενώ το νότιο τμήμα, νωρίτερα, είχε κατεύθυνση προς το Ολυμπιακό Χωριό, το οποίο αρχικά απειλήθηκε αλλά ο κίνδυνος απομακρύνθηκε καθώς η φορά του αέρα άλλαξε μετά τις 3 το πρωί.

Οι φλόγες πλησίασαν λίγο πριν τις 3 στο Κέντρο Αιμοδοσίας στους Θρακομακεδόνες, ωστόσο, χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστών και των εθελοντών, το κέντρο δεν απειλήθηκε. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία , ένα σπίτι καταστράφηκε χωρίς να κινδυνεύσουν οι ένοικοι του, ενώ η φωτιά έφτασε σε αρκετές αυλές σπιτιών, προκαλώντας ζημιές σε αρκετές κατοικίες .

Αμεση όμως ήταν η συνδρομή των εναερίων μέσων στον περιορισμό της φωτιάς, καθώς με το πρώτο φως της ημέρας απογειώθηκαν και έπεσαν στη μάχη με τις φλόγες.

Συναγερμός για δύο μέτωπα σε Φθιώτιδα και Φωκίδα

Στο Στύρφακα Φθιώτιδαα καιστη Βάριανη Φωκίδας δίνουν τη μάχη με τις φλόγες αυτή την ώρα οι πυροσβέστες, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις πυρκαγιές πρωτού πάρουν διάστάσεις. Πιο δύσκολο θεωρείται το δεύτερο μέτωπο το οποίο εξαπλώθηκε γρήγορα λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ