Σαφάρι του ΣΔΟΕ σε μπουζούκια και νυχτερινά κέντρα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος - iefimerida.gr

Σαφάρι του ΣΔΟΕ σε μπουζούκια και νυχτερινά κέντρα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Σαφάρι του ΣΔΟΕ σε μπουζούκια και νυχτερινά κέντρα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Έκτακτο σχέδιο δράσης για τη κάλυψη της "τρύπας" του 1,6 δισ ευρώ, υποχρεώνεται να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς υπάρχουν αποκλίσεις έναντι των στόχων ακόμα και στις 35 Δ.Ο.Υ. από τις οποίες αντλείται το 72% των εσόδων του Προϋπολογισμού!

Πέρα από τη μάχη της καθημερινότητας με τη φοροδιαφυγή, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να καταγράψει τις πρώτες νίκες και στο πεδίο της "σκληρής" φοροδιαφυγής. Με ειδική εγκύκλιο προς τις εφορίες αλλά και σε όσους υποχρεούνται να ενημερώνουν την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, το υπουργείο Οικονομικών ζητά ή μάλλον απαιτεί την έγκαιρη ενημέρωση για τις ύποπτες περιπτώσεις, αφήνοντας να αιωρείται και η απειλή των προβλεπόμενων κυρώσεων για όσους κάνουν τα στραβά μάτια. Οι οδηγίες αφορούν σε εταιρείες κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών, εταιρείες παροχής επιχειρηματικού κεφαλαίου, εταιρείες παροχής φορολογικών ή φοροτεχνικών συμβουλών, λογιστές που δεν συνδέονται με σχέση εξηρτημένης εργασίας και ιδιώτες ελεγκτές, κτηματομεσίτες, οίκους δημοπρασίας, εμπόρους αγαθών μεγάλης αξίας, εκπλειστηριαστές, ενεχυροδανειστές. Όσο για τις περιπτώσεις που θεωρούνται ύποπτες, αναφέρονται ενδεικτικά τα εξής:

  • Απροθυμία πελάτη να προσκομίσει κατά τη σύναψη της συναλλαγής τα προβλεπόμενα έγγραφα επαλήθευσης της ταυτότητάς του
  • Επιμονή του πελάτη για διενέργεια και πληρωμή σε μετρητά συναλλαγών μεγάλης αξίας (ιδίως άνω των 15.000 ευρώ).
  • Υπάρχουν πληροφορίες από εξωτερική πηγή (τοπική κοινωνία, μέσα ενημέρωσης, κ.λπ.) ότι πελάτης εμπλέκεται σε δραστηριότητες που πιθανώς συνδέονται με φοροδιαφυγή ή ότι διάγει πολυτελή βίο.
  • Διενεργούνται συχνές ή σημαντικού ύψους συναλλαγές επί αγαθών μεγάλης αξίας οι οποίες δεν είναι συμβατές με το συνήθη τρόπο συναλλακτικής δραστηριότητας
  • Χρησιμοποιείται προσωπικός λογαριασμός του ιδιοκτήτη ή του υπαλλήλου εταιρείας, αντί του εταιρικού λογαριασμού, για τη διενέργεια συναλλαγών της εταιρείας, με σκοπό την απόκρυψη πωλήσεων ή άλλων εταιρικών γεγονότων.
  • Δικηγόρος φέρεται να χρησιμοποιεί προσωπικούς του λογαριασμούς για συναλλαγές φυσικών ή νομικών προσώπων που εκπροσωπεί.
  • Συχνή αλλαγή διεύθυνσης του πελάτη που δεν δικαιολογείται από την επαγγελματική του δραστηριότητα.
  • Αγοραπωλησία ακινήτου εμφανίζεται να έχει πραγματοποιηθεί χωρίς να έχει τηρηθεί ο απαιτούμενος από το νόμο τύπος, π.χ. με ιδιωτικό συμφωνητικό.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ