Καταπολεμήστε τη λαιμαργία: Τι την προκαλεί και πώς να τη σταματήσετε [βίντεο] - iefimerida.gr

Καταπολεμήστε τη λαιμαργία: Τι την προκαλεί και πώς να τη σταματήσετε [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κάθε καλοκαίρι είναι η εποχή που μετανιώνουμε για τις διατροφικές ατασθαλίες που κάναμε όλο το χρόνο. Είναι συνηθισμένο το φαινόμενο της λαιμαργίας, κατά το οποίο αρκετές φορές συνεχίζουμε να τρώμε ακόμη κι αφού έχουμε χορτάσει. Ωστόσο οι επιστήμονες για πρώτη φορά κατάφεραν να το εξηγήσουν.

Η ASAPScience δημιούργησε ένα βίντεο προκειμένου να εξηγήσει τα αίτια της λαιμαργίας και της υπερφαγίας, καθώς και της ιδιαίτερης προτίμησης στο «γρήγορο» φαγητό. Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στο βίντεο, η υπερκατανάλωση φαγητού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη χημεία, στο ένστικτο της εξέλιξης μας αλλά και στις ουσίες που περιέχει το junk food και το κάνουν να μας φαίνεται νόστιμο.

Κάθε φορά που ο οργανισμός πεινάει απευλευθερώνει μία ορμόνη, την γκρελίνη η οποία δίνει σήμα στον εγκέφαλο ότι πρέπει να φάμε, ενώ μετά το φαγητό η γκρελίνη υποχωρεί και το στομάχι μας απελευθερώνει μία άλλη ορμόνη την λεπτίνη που δίνει σήμα στον εγκέφαλο ότι έχουμε «χορτάσει»

Ωστόσο, ορισμένες φορές, όσο κι αν έχουμε φάει, θεωρούμε ότι υπάρχει ακόμα χώρος και για ένα γλυκό και για αυτό ευθύνεται το ένστικτο της εξέλιξης μας και η ανάγκη για γλυκό είναι σχεδόν αρχέγονη. Συγκεκριμένα, η ζάχαρη και τα λιπαρά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε θερμίδες, ωστόσο επειδή τα πρώτα χρόνια της ανθρωπότητας ήταν δυσεύρετα, έχουμε αναπτύξει ως οργανισμοί, μια έντονη επιθυμία να τα καταναλώνουμε. Στη σύγχρονη εποχή ωστόσο, είναι αρκετά εύκολο να βρούμε λιπαρά και γλυκά και έτσι όσο περισσότερο τα τρώμε, τόσο περισσότερο τα ζητάμε μετά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ