«Μιλώντας στα παιδιά για το παρελθόν»: Eνα βιβλίο αρχαιολογίας εξηγεί πώς πρέπει να μιλάμε στα παιδιά για την ιστορία - iefimerida.gr

«Μιλώντας στα παιδιά για το παρελθόν»: Eνα βιβλίο αρχαιολογίας εξηγεί πώς πρέπει να μιλάμε στα παιδιά για την ιστορία

«Μιλώντας στα παιδιά για το παρελθόν»: Το βιβλίο που κάνει τα παιδιά να αγαπήσου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο βιβλίο που υπόσχεται να φέρει τα παιδιά σε επαφή με την ιστορία με τρόπο διασκεδαστικό και επιμορφωτικό, εκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Καλειδοσκόπιο».

Το βιβλίο «Μιλώντας στα παιδιά για το παρελθόν» έχουν επιμεληθεί η αναπληρώτρια καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης Νένα Γαλανίδου και η καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν στη Νορβηγία, Λιβ Χέλγκα Ντομάσνες (Liv Helga Dommasnes) και αποτελεί μία εμπλουτισμένη εκδοχή της αγγλικής έκδοσης με τίτλο «Telling Children about the Past: An Interdisciplinary Perspective» που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το 2007.

Οπως εξηγεί η κ Γαλανίδου: «Υπάρχουν δύο όψεις στην προσπάθεια αυτή. Η πρώτη είναι ότι συγκεντρώνει ανθρώπους από διαφορετικές ακαδημαϊκές παραδόσεις και αντικείμενα: από τις νευροεπιστήμες και την αναπτυξιακή ψυχολογία μέχρι την αρχαιολογία και τη μουσειολογία, και τους βάζει να συζητήσουν μεταξύ τους και να καταθέσει ο καθένας την εμπειρία και τα κεκτημένα του επιστημονικού του πεδίου, έτσι ώστε να αποδοθούν σε όλους εκείνους που ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν στο 'πώς τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το παρελθόν σε διάφορα μέρη του κόσμου και πώς το προσλαμβάνουν και το εσωτερικεύουν'. Η άλλη όψη ανοίγει την αυλαία για τη δημόσια αρχαιολογία, προσφέροντας ένα εκδοτικό φόρουμ συζήτησης και επεξεργασίας, καθώς ήθελα να επικαιροποιήσω αυτό που έκανα πριν από 5 χρόνια στην αγγλική γλώσσα»,

Οπως εξηγεί η κ. Γαλανίδου: «Το ζητούμενο σήμερα είναι η προσέγγιση του μεγάλου κοινού από την αρχαιολογική κοινότητα, μιας και η παιδεία και η αγάπη των πολλών για τα μνημεία και τις αρχαιότητες είναι προαπαιτούμενα για την προστασία τους. Δεν αρκούν τα κανονιστικά κείμενα, οι απαγορεύσεις, ούτε οι λιγοστοί ηρωικοί αρχαιολόγοι μας, το ξεχωριστό αυτό σώμα του Δημοσίου που πρέπει να ενισχυθεί με περισσότερους επιστήμονες, για να προστατευθεί ο μνημειακός πλούτος της Ελλάδας και να λειτουργήσει ως μοχλός πολιτισμού και ανάπτυξης».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ