Ο Καραγκιόζης «πάει» στην Κίνα έπειτα από πρόταση του Δικτύου Ελληνοκινεζικής Συνεργασίας - iefimerida.gr

Ο Καραγκιόζης «πάει» στην Κίνα έπειτα από πρόταση του Δικτύου Ελληνοκινεζικής Συνεργασίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κίνα: μία από τις γενέτειρες του Θεάτρου Σκιών τον 10ο αιώνα, το οποίο μετέφεραν οι Τούρκοι της Ασίας τον 13ο αιώνα προς δυσμάς με τις κατακτήσεις τους. Το ταξίδι του Καραγκιόζη στην Κίνα οφείλεται στον γνωστό απόγονο των «δασκάλων» του είδους Σ. Χαρίδημο που δημιούργησε αυτή την ιστορία μετά την πρόταση του Δικτύου Ελληνοκινεζικής Συνεργασίας για τον εορτασμό του κινεζικού έτους του Φιδιού.

Η πρωτότυπη παράσταση θα δοθεί δύο μέρες με δωρεάν είσοδο το Σάββατο και την Κυριακή, 29 και 30 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα του Δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66, Θησείο, τηλ. 210 3452150), Η κράτηση θέσεων είναι απαραίτητη λόγω της μικρής χωρητικότητας του θεάτρου.

Να σημειωθεί ότι η γέννηση του πασίγνωστου ήρωα στην Ελλάδα δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένη. Δύο προφορικές παραδόσεις μας πληροφορούν για την ιστορία της δημιουργίας του: Η πρώτη θέλει τον Καραγκιόζη και τον Χατζιαβάτη υπαρκτά πρόσωπα να κατασκευάζουν το σαράι του Πασά στην Προύσα ενώ η δεύτερη αναφέρει την ιστορία ενός Ελληνα από την Υδρα του Γ. Μαυρομάτη, ο οποίος έφερε από την Κίνα το θέατρο σκιών και εγκαταστάθηκε στην Πόλη προσαρμόζοντας το θέατρο στα ήθη των Τούρκων. Ονόμασε τον πρωταγωνιστή του καρά - γκιοζ που στα τουρκικά σημαίνει μαυρομάτης. Θεωρείται ότι είχε βοηθό του τον Γιάννη Μπράχαλη, τον πρώτο καλλιτέχνη που έφερε τον Καραγκιόζη στην Ελλάδα μεταξύ του 1850 και του 1860.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ