Αυτές είναι οι 12 κόκκινες γραμμές της προγραμματικής συμφωνίας που θα ζητήσει ο Βενιζέλος από τον Σαμαρά - iefimerida.gr

Αυτές είναι οι 12 κόκκινες γραμμές της προγραμματικής συμφωνίας που θα ζητήσει ο Βενιζέλος από τον Σαμαρά

Αυτή είναι η νέα προγραμματική συμφωνία που θα ζητήσει ο Βενιζέλος από τον Σαμαρ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος εδώ και πολλούς μήνες -είναι αλήθεια- είχε θέσει προς τον πρωθυπουργό σε αλλεπάλληλες δηλώσεις του αλλά και στις συναντήσεις κορυφής που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου το θέμα της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας που είχαν συνομολογήσει τα κόμματα τον Ιούνιο του 2012, όταν και συγκροτήθηκε η τρικομματική κυβέρνηση που ήδη αποτελεί παρελθόν.

Τώρα, με αφορμή την υπόθεση της ΕΡΤ που προκάλεσε το ρήγμα και αποτέλεσε τη θρυαλλίδα των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στη χώρα, ο κ. Βενιζέλος προετοιμάζει ήδη το κείμενο που θα θέσει υπόψιν του κ. Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να αποτελέσει το «ευαγγέλιο» της δικομματικής -πλέον- κυβέρνησης.

Σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίων παραγόντων της Ιπποκράτους στο iefimerida.gr ο κ. Βενιζέλος δεν πρόκειται να εκπλήξει κανέναν με αυτά που θα ζητήσει, με την έννοια ότι και στο πρόσφατο παρελθόν έχει διατυπώσει με απόλυτη σαφήνεια και καθαρότητα τις θέσεις του.

Πριν από 10 ημέρες είχε πει χαρακτηριστικά, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ:

  • Θέλουμε επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας, διότι η συμφωνία πρέπει να γίνει ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που συνεγείρει και πείθει τον κόσμο και δίνει τέλος στο μνημόνιο γιατί πια δε θα εφαρμόζουμε το μνημόνιο, θα εφαρμόζουμε το δικό μας εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που πρέπει να το πιστέψουν όχι απλά τα κόμματα τα τρία αλλά όλο το πολιτικό φάσμα, όλοι οι παραγωγικοί φορείς, όλες οι δυνάμεις του τόπου, προκειμένου να βγούμε οριστικά από την κρίση.
  • Θέλουμε κανόνες λειτουργίας της Κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
  • Θέλουμε αξιολόγηση και αξιοποίηση προσώπων, γιατί είπαμε ότι αυτή την Κυβέρνηση, όπως πρέπει να είναι, όχι όπως είναι, αυτή την Κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, αυτή την Κυβέρνηση που πρέπει να απαντήσει σε ιστορικές προκλήσεις, δεν τη χαρίζουμε σε κανέναν. Θέλουμε να πετύχει, αλλά για να πετύχει πρέπει και προγραμματικά και λειτουργικά και στην καθημερινή διαχείριση να εκπληρώνει ορισμένες προϋποθέσεις.

Απευθύνομαι στη Νέα Δημοκρατία που είναι το πρώτο σε κοινοβουλευτική δύναμη Κόμμα της κυβερνητικής συνεργασίας, είναι κανείς που δεν καταλαβαίνει τώρα αυτό που λέγαμε πάντα; Οτι με τη Νέα Δημοκρατία συνεργαζόμαστε για λόγους εθνικής ανάγκης, αλλά έχουμε τεράστιες διαφορές ιστορικές, ιδεολογικές, αξιακές και βεβαίως κάνουμε συμβιβασμούς. Αλλά ο συμβιβασμός προϋποθέτει ειλικρίνεια, αμοιβαίο σεβασμό και αποδοχή της θεσμικής ισοτιμίας.

Και καλούμε τον κ. Σαμαρά προσωπικά ως πρωθυπουργό να διαφυλάξει την ενότητα και την προοπτική της Κυβέρνησης πάνω στη βάση αυτή: της ειλικρίνειας, του αμοιβαίου σεβασμού, της θεσμικής ισοτιμίας, της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας, του σεβασμού των κανόνων λειτουργίας. Γιατί αυτό θέλει η κοινωνία και γιατί πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι απέναντι στην Ευρώπη και γιατί πρέπει να στηρίζουμε την οικονομία και τους πολίτες και δεν πρέπει να δημιουργούμε για οποιοδήποτε λόγο κρίσεις, οι οποίες δεν υπήρχε πραγματικά κανένα ουσιαστικό αίτιο να δημιουργηθούν.

Ετσι, ο κ. Βενιζέλος, αναμένεται να θέσει τα εξής ζητήματα – στόχους:

  • ΝΑ αποκλειστεί η λήψη μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα
  • Να εξομαλυνθούν τα προβλήματα στη λειτουργία της Κυβέρνησης, στις νομοθετικές πρωτοβουλίες, στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Βουλή
  • Να αντιμετωπιστούν σε πρώτη προτεραιότητα τα ανοικτά θέματα στη δημόσια διοίκηση με την κατάρτιση οριστικού ολοκληρωμένου και εφαρμόσιμο πλαισίου
  • Να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία.
  • Να οριστικοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν οι νέες διατάξεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.
  • Να λυθεί η υπόθεση με τον ΦΠΑ στη εστίαση.
  • Να προγραμματιστούν κινήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους,
  • Να επανασχεδιαστεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αλλά να προχωρήσει σωστά και αποτελεσματικά με τις δικές του προτεραιότητες, χωρίς παλινδρομήσεις
  • Να ανασχεδιαστεί η λειτουργία του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ και να ληφθούν μέτρα για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
  • Να βρεθούν αξιόπιστες λύσεις για τα υπερχρεωμένα νοινοκυριά
  • Να οριστεί το ακατάσχετο για έσοδα 1500 ευρώ το άτομο ή 2000 στο ζευγάρι
  • Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ