Υποχώρησε ο Ερντογάν έπειτα από τη συνάντηση με τους διαδηλωτές- «Παγώνουν» τα σχέδια για το πάρκο Γκεζί - iefimerida.gr

Υποχώρησε ο Ερντογάν έπειτα από τη συνάντηση με τους διαδηλωτές- «Παγώνουν» τα σχέδια για το πάρκο Γκεζί

Ο Ερντογάν «παγώνει» τα σχέδια για πάρκο Γκεζί- Περιμένει το δικαστήριο και το δ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μία κίνηση καλής θέλησης, προκειμένου να βρει οριστικά την ηρεμία της η πλατεία Ταξίμ, προχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός συμφώνησε να «φρενάρει» προσωρινά τα σχέδια για την κατασκευή εμπορικού κέντρου στο πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για το πλάνο που είχε προκαλέσει την έκρηξη των διαδηλωτών πριν από δύο εβδομάδες.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας θα περιμένει να εξεταστούν από το δικαστήριο οι ενστάσεις των διαδηλωτών που είχαν κατασκηνώσει στο σημείο, ενώ ένα δημοψήφισμα θα διενεργηθεί στην Κωνσταντινούπολη για το ζήτημα.

Η απόφαση αυτή ήρθε έπειτα από τη συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής των διαδηλωτών της πλατείας Ταξίμ με τον Ερντογάν, στην πρωθυπουργική κατοικία στην Αγκυρα. Ενα ραντεβού που θεωρήθηκε ως πρόθεση συμβιβασμού και από τις δύο πλευρές.

Η απόφαση για την κατασκευή του εμπορικού κέντρου στη θέση του πάρκου είχε προκαλέσει αντιδράσεις, η ένταση των οποίων αυξήθηκε σταδιακά, ενώ οι διαδηλώσεις απλώθηκαν σε όλη την Τουρκία. Εικόνες της αστυνομικής βίας που ασκήθηκε σε όσους διαμαρτύρονταν έκαναν το γύρο του κόσμου προκαλώντας έντονη κριτική προς την Τουρκία, ενώ οι αναταραχές έθεσαν σε πολιτικό κίνδυνο τον Ερντογάν, καθώς ουσιαστικά τα σχέδια για το πάρκο προκάλεσαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον κόσμο που ήθελε να αντιδράσει για τις επιλογές του πρωθυπουργού.

Δεχόμενος κριτική ακόμη και από ανθρώπους του κόμματός του, παρά την αρχική σκληρή στάση του απέναντι στους διαδηλωτές και την πρόθεσή του να μείνει ανυποχώρητος, τελικά ο Ερντογάν αναγκάστηκε να αλλάξει πλεύση.

Επειτα από τη συνάντηση με τους διαδηλωτές ο Χουσεΐν Τσελίκ ανακοίνωσε πως το πάρκο Γκεζί θα μείνει ως έχει μέχρι την απόφαση του δικαστηρίου.

«Θα γίνει δημοψήφισμα προκειμένου να αποφασίσουν οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης τι θέλουν να γίνει. Σίγουρα θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα, όποιο κι αν είναι», είπε ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος.

Μιλώντας εκ μέρους των διαδηλωτών, ο Ταϊφούν Καχραμάν ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την αποδοχή των αιτημάτων τους στη συνάντηση. Δεν παρέλειψε όμως να επισημάνει πως στις αναταραχές έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι. Ο πρωθυπουργός πάντως δεσμεύθηκε απέναντί τους πως θα ερευνηθούν οι καταγγελίες για την υπερβολική χρήση βίας από την Αστυνομία.

Παράλληλα ο Εντογάν ζήτησε από την αντιπροσωπεία να πείσει τους κατασκηνωτές στο πάρκο να αποχωρήσουν από το σημείο καθώς έμειναν «αρκετά εκεί», όπως τους είπε χαρακτηριστικά. «Μιλήστε τους. Μην μας αναγκάσετε να καταφύγουμε σε διαφορετικά μέτρα», φέρεται να τους είπε ο πρωθυπουργός, που ελπίζει ως το τέλος της ημέρας να έχει εκκενωθεί το πάρκο Γκεζί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ