Wall Street Journal: Ερχεται κούρεμα καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ - iefimerida.gr

Wall Street Journal: Ερχεται κούρεμα καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι μέχρι πρότινος ασφαλείς καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ μπαίνουν πλέον στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Βάσει μιας νέας οδηγίας που ετοιμάζει η ΕΕ, η Wall Street Journal αποκαλύπτει ότι έρχεται κούρεμα και στις τραπεζικές καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα έμεναν στο απυρόβλητο.

Την αποκάλυψη κάνει σε άρθρο της η οικονομική συντάκτρια της Wall Street Journal Gabriele Steinhauser, η οποία αναφέρει ότι στο τελευταίο προσχέδιο οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις «εκ των έσω» διασώσεις τραπεζών (bail-in), τονίζεται ότι υποψήφιες για κούρεμα θα είναι και οι μέχρι σήμερα εγγυημένες καταθέσεις, κάτω από 100.000 ευρώ για τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται κοντά στην επίτευξη μιας συμβιβαστικής λύσης σχετικά με τους νέους κανόνες για την κατανομή των ζημιών κατά τη διάρκεια οικονομικών προβλημάτων μίας τράπεζας. Στόχος είναι η επιπλέον προστασία των καταθέσεων που ανήκουν σε ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις σε βάρος των μεγάλων επιχειρήσεων και των ανώτερων ομολογιούχων.
Προβλέπεται δε, κατηγοριοποίηση των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ. Επιφυλάσσεται, δηλαδή, ευνοϊκότερη μεταχείριση στους ιδιώτες και τις μικρές επιχειρήσεις στη «σειρά προτίμησης», καθώς θα κουρεύονται μόνο ύστερα από τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους μεγάλους ομολογιούχους.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάρτιο, μετά το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει: «Δεν θα πρέπει να αναλαμβάνουν όλους τους κινδύνους το κράτος ή ο φορολογούμενος. Οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και οι καταθέτες θα πρέπει επίσης να συμβάλουν».

Ο υπαινιγμός του για επέκταση του κουρέματος και για τους καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ, είχε τότε προκαλέσει αντιδράσεις εντός της ΕΕ, με τους επικεφαλής της Κομισιόν να δηλώνουν ότι δεν υπάρχει ουδεμία περίπτωση να πειραχθούν αυτοί οι καταθέτες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ