Η Κίνα είναι η «χωματερή ηλεκτρονικών» του κόσμου σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ - iefimerida.gr

Η Κίνα είναι η «χωματερή ηλεκτρονικών» του κόσμου σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι απέγινε το παλιό σας λαπτοπ ή που πάνε όλες εκείνες οι άχρηστες ηλεκτρονικές συσκευές που πετάμε κατά καιρούς; Οι μεγαλύτερες πιθανότητες είναι να καταλήξουν στην Κίνα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση, «η Κίνα φαίνεται πως είναι η μεγαλύτερη "χωματερή" ηλεκτρονικών ειδών του κόσμου.»

Τα E-waste (electronic waste) δηλαδή τα ηλεκτρονικά «σκουπίδια» αποτελούνται συνήθως από χαλασμένες τηλεοράσεις, ψυγεία, aircondition, υπολογιστές και λάπτοπ. Τα περισσότερα από αυτά έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα και με έναν περίεργο τρόπο επιστρέφουν εκεί «μετά θάνατον».

«Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, περίπου το 70% των e-waste όλης της Γης καταλήγουν στην Κίνα» εξηγεί στο CNN η Μα Τιαντζι, από το γραφείο της Greenpeace στο Πεκίνο.

Πράγματι, κάθε χρόνο, 35 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων εξάγονται στην Κίνα να διαλυθούν με το χέρι από τους εργάτες, ενώ οι συνθήκες στις οποίες δουλεύουν είναι το λιγότερο ανθυγιεινές.

Η πόλη στην οποία υπάρχει η μεγαλύτερη «χωματερή ηλεκτρονικών» της Κίνας είναι το Γκουιγιού, που βρίσκεται νοτιοανατολικά της χώρας. Τα σκουπίδια εκεί καταστρέφονται από τους εργαζόμενους με το χέρι, γεγονός ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία τους αλλά και για το περιβάλλον. «Ο καπνός από τους υπολογιστές είναι πολύ ισχυρός για να τον αναπνεύσει κάποιος» αναφέρει ένας από τους εργαζόμενους μιλώντας στο CNN «Νιώθω ζαλάδα και δεν μπορώ να δω καλά»

Πολλοί εργαζόμενοι στο Γκουιγιού, υποφέρουν από σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα ή δερματικές παθήσεις. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, εργάζονται για τουλάχιστον 10 ώρες την ημέρα, χωρίς καμία προστασία από τις επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Μεγάλο μέρος της τοξικής ρύπανσης προέρχεται από την καύση κυκλωμάτων, πλαστικών και καλωδίων χαλκού, ή το πλύσιμο τους με υδροχλωρικό οξύ για την ανάκτηση πολύτιμων μετάλλων όπως ο χαλκός και ο χάλυβας. Με τον τρόπο αυτό, τα εργαστήρια μολύνουν τους εργαζόμενους και το περιβάλλον με τοξικά βαρέα μέταλλα όπως μόλυβδο, βηρύλλιο και το κάδμιο, ενώ απελευθερώνοναι επίσης στάχτες υδρογονανθράκων στον αέρα, το νερό και το έδαφος, όπως αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ

Μάλιστα, όσοι επισκέπτονται για πρώτη φορά το Γκουιγιού, ο αέρας τους αφήνει μια αίσθηση καψίματος στα μάτια και τα ρουθούνια.

Η Κινέζικη κυβέρνηση προσπάθησε να περιορίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα με ένα πρόγραμμα ανταλλαγής παλιών συσκευών για καινούριες το οποίο δοκιμάστηκε την περίοδο 2009-2011 και με τη βοήθεια των γενναιόδωρων κρατικών επιδοτήσεων, στο πρόγραμμα συγκεντρώθηκαν δεκάδες εκατομμύρια απαρχαιωμένων οικιακών συσκευών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Ωστόσο ακόμα κι αν οι κινεζικές αρχές προσπαθούν να περιορίσουν τα εγχώρια ηλεκτρονικά σκουπίδια, τεράστιες ποσότητες καταφτάνουν από όλο τον κόσμο «ως αποτέλεσμα της διαρκούς τεχνολογικής και οικονομικής ανάπτυξης», όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, επικαλούμενος στατιστικές που δείχνουν μια εκθετική αύξηση των πωλήσεων των τηλεοράσεων, ψυγείων, πλυντηρίων, κλιματιστικών και ηλεκτρονικών υπολογιστών τα τελευταία 16 χρόνια.

Για να αποφευχθεί ο φαύλος κύκλος της ρύπανσης, που προέρχονται τόσο από την παραγωγή και τη διάθεση των συσκευών, η Greenpeace πιέζει πλέον τους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν λιγότερες τοξικές χημικές ουσίες στα προϊόντα τους και στέλνει σαφές μήνυμα στους καταναλωτές, οι οποίοι φαίνεται να αλλάζουν τηλέφωνα, ταμπλέτες και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές με διαρκώς αυξανόμενη συχνότητα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ