Financial Times: Η αισιοδοξία επιστρέφει, η Ελλάδα βλέπει φως στην άκρη του τούνελ - iefimerida.gr

Financial Times: Η αισιοδοξία επιστρέφει, η Ελλάδα βλέπει φως στην άκρη του τούνελ

Financial Times: Η αισιοδοξία επιστρέφε
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα ακόμη αισιόδοξο δημοσίευμα για την Ελλάδα αναφέρεται σε διεθνές μέσο ενημέρωσης. Αυτή τη φορά είναι οι Financial Times οι οποίοι επισημαίνουν ότι οι Ελληνες βλέπουν πια φως στην άκρη του τούνελ, με τους επιχειρηματίες να εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι, τα επίσημα οικονομικά στοιχεία να δίνουν θετικά μηνύματα για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας και τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης να προχωρούν σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα στο δημοσίευμα των Financial Times φιλοξενούνται οι μαρτυρίες ορισμένων μικρομεσαίων επιχειρηματιών, οι οποίοι, παρά το γεγονός ότι η κρίση δεν έχει παρέλθει και η έλλειψη ρευστότητας είναι αισθητή, εμφανίζονται αισιόδοξοι.

Μάλιστα, φέρνει και συγκεκριμένο παράδειγμα επιχείρησης, αυτό της Τerra Creta η οποία αν και αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας (σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 30% το πρώτο τρίμηνο του 2013, το πρόβλημα παραμένει μεγάλο) καταβάλλει προσπάθεια να βρει μετρητά για να προωθήσει το βραβευμένο ελαιόλαδο που παράγει στις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές όπως η Βραζιλία και η Κίνα.

Αναφερόμενο ειδικά στο πρόβλημα ρευστότητας στην ελληνική αγορά το δημοσίευμα των Financial Times σημειώνει πως γενικότερα ο τραπεζικός δανεισμός σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις εξακολουθεί να είναι «παγωμένος», την ώρα που και η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει την επιστροφή δισεκατομμυρίων ευρώ σε ΦΠΑ στους εξαγωγείς.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι Ελληνες στον ιδιωτικό τομέα

Παρά το έντονο πρόβλημα ρευστότητας, συνεχίζει το δημοσίευμα των Financial Times, πολλοί Ελληνες στον ιδιωτικό τομέα εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Από τον περασμένο μήνα και οι κατασκευαστικές εταιρείες ετοιμάζονται να συνεχίσουν τις εργασίες τους σε έργα υποδομής που ήταν παγωμένα επί τέσσερα χρόνια, ο τουρισμός ενισχύεται, η συμφωνία για τον ΟΠΑΠ μπορεί να σηματοδοτήσει την έναρξη των ιδιωτικοποιήσεων. Μάλιστα, αυτό το τελευταίο, σύμφωνα με Ελληνα αναλυτή, συνεχίζουν οι Financial Times, σημαίνει ότι η εμπιστοσύνη επιστρέφει και καθιστά δυνατή την επίτευξη συμφωνιών.

Η «νέα διάθεση» στην Ελλάδα ενισχύεται και από τα θετικά μηνύματα από τα επίσημα οικονομικά στατιστικά.

«Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο προς μικρή ανάπτυξη της τάξης του 0,6% το επόμενο έτος, μετά από μια εξαετή ύφεση κατά την οποία η εθνική παραγωγή συρρικνώθηκε σχεδόν κατά το ένα τρίτο και ώθησε το ποσοστό ανεργίας στο επίπεδο ρεκόρ του 27%» σημειώνουν οι FT και προσθέτουν ότι η Αθήνα θα μπορούσε για πρώτη φορά φέτος μετά τη συμφωνία διάσωσης του 2010 να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους και πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,5% επί του ΑΕΠ.

Τέλος, το δημοσίευμα των FT κάνει, φυσικά, αναφορά στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch κατά μια μονάδα, σημειώνοντας πως αν και η Ελλάδα παραμένει ακόμη σε καθεστώς «σκουπιδιών», η εν λόγω κίνηση του οίκου προκάλεσε κινητοποίηση των hedge fund για την αγορά ελληνικών τραπεζικών μετοχών, ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας.

Το δημοσίευμα καταλήγει με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, σύμφωνα με τον οποίο χρειάζεται προσοχή για να μη δημιουργηθούν μεγάλες προσδοκίες. «Τα πράγματα πηγαίνουν καλά αλλά δεν έχουμε βγει ακόμη από το δάσος»...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ