H αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας αλλάζει όψη: 56 αμερικανικά γραφεία κατέθεσαν σχέδια - iefimerida.gr

H αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας αλλάζει όψη: 56 αμερικανικά γραφεία κατέθεσαν σχέδια

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το περίφημο κτίριο της σχολής Μπάουχαους που σχεδίασε ο διάσημος αρχιτέκτονας Γουόλτερ Γκρόπιους πρόκειται να αλλάξει όψη. Στο σχετικό διαγωνισμό κατέθεσαν προτάσεις 56 γραφεία -τα περισσότερα αμερικανικά- και ήδη έχουν επιλεγεί τα τέσσερα που μπήκαν στη βραχεία λίστα και θα κληθούν να αναπτύξουν τα σχέδιά τους για να επιλεγεί το τελικό.

Ο ίδιος ο Γκρόπιους έλεγε πως το σχέδιό του για την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα -η ανέγερση διήρκησε από το 1959 ως το 1961- είχε ως πηγή έμπνευσης την αρχιτεκτονική του Παρθενώνα (κολόνες εμπνευσμένες από το μνημείο και με πεντελικό μάρμαρο). Ο Γκρόπιους πίστευε ότι η μορφή κάθε κτιρίου θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες που καλύπτει και στις λειτουργίες που επιτελεί. Ετσι οι ανοικτοί χώροι της πρεσβείας ήταν μεγάλοι, οι κήποι και τα σιντριβάνια ελεύθερα στη δημόσια θέα. Το κτίριο γινόταν έτσι ένα σύμβολο της «ανοικτής κοινωνίας», των δημοκρατικών θεσμών και αξιών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το 2007 εγκαινιάστηκε ένα νέο κτίσμα στο χώρο της αμερικανικής πρεσβείας στη Βασιλίσσης Σοφίας, έκτασης 5.000 τ.μ.. Στον περίβολο φυτεύθηκαν περισσότερα από 85 δέντρα, κυρίως ελιές και κυπαρίσσια. Το νέο κτίριο επιχείρησε να αναπτύξει αρχιτεκτονικό διάλογο με το κτίριο του Γκρόπιους.

Τώρα, το αρχιτεκτονικό ορόσημο της σχολής Μπάουχαους στην Αθήνα θα πρέπει να αλλάξει όψη, μετά τον διαγωνισμό που πραγματοποίησε το Τμήμα Διεθνών Κτιριακών Εγκαταστάσεων των ΗΠΑ. Τα 4 -από τα 56- αρχιτεκτονικά γραφεία που μπήκαν στη λίστα είναι τα ακόλουθα:

Αnn Beha Architects (Βοστώνη), DesignLab Architects (Βοστώνη), Machado Silvetti/Baker (Βοστώνη), Μark Cavagnero Associates (Σαν Φρανσίσκο).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ