Φυτοφάρμακα εντοπίστηκαν σε εγχώρια και εισαγωγής φρούτα και λαχανικά - iefimerida.gr

Φυτοφάρμακα εντοπίστηκαν σε εγχώρια και εισαγωγής φρούτα και λαχανικά

Φυτοφάρμακα εντοπίστηκαν σε εγχώρια και εισαγωγής φρούτα και λαχανικά
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace καταγγέλλει διατροφικό σκάνδαλο στην Ελλάδα, καθώς όπως υποστηρίζει εντοπίστηκαν επικίνδυνα φυτοφάρμακα -ορισμένα εκ των οποίων έχουν απαγορευτεί καθώς ενοχοποιούνται για καρκινογενέσεις και βλαπτική επίδραση στα έμβρυα- σε μήλα, μπανάνες, αχλάδια, πατάτες, καρότα, κρεμμύδια και κολοκύθια που πωλούνται στη χώρα μας.

Οπως αναφέρει και η εφημερίδα «Εθνος» η έρευνα της οργάνωσης βασίστηκε σε προϊόντα τόσο εγχώρια όσο και εισαγωγής, ενώ τα δείγματα ελήφθησαν από λαϊκές αγορές της Αττικής.

Σύμφωνα με την Greenpeace στη συντριπτική πλειοψηφία των δειγμάτων εντοπίστηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Πολλά από αυτά τα φυτοφάρμακα αναφέρονται ως «τοξικά», «εξαιρετικά τοξικά» και «επικίνδυνα για το υδάτινο περιβάλλον» και είναι ύποπτα για σοβαρότατες βλάβες στην υγεία. Συγκεκριμένα, στην άδεια έγκρισης των ουσιών αναγράφονται επιπτώσεις όπως:

  • Υποπτο καρκινογένεσης (δραστική ουσία Thiacloprid, εντοπίστηκε σε μήλα και αχλάδια)
  • Μπορεί να βλάψει το έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης(δραστική ουσία Linuron, εντοπίστηκε σε δείγμα καρότων)
  • Πιθανός κίνδυνος για εξασθένηση της γονιμότητας(δραστική ουσία Linuron, εντοπίστηκε σε δείγμα καρότων)
  • Πολύ τοξικό για τους υδρόβιους οργανισμούς ή/και Μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες δυσμενείς επιπτώσεις στο υδάτινο περιβάλλον (δραστικές ουσίες Azoxystrobin, Chlorpyrifos, Deltamethrin, Indoxacarb, Imazalil, Linuron, Pyridaben, Captan εντοπίστηκαν μόνες ή σε συνδυασμό σε κολοκύθια, καρότα, μήλα, αχλάδια, μπανάνες)
  • Πολύ τοξικό για τις μέλισσες ή Επικίνδυνο για τις μέλισσες (δραστικές ουσίες Chlorpyrifos, Etofenprox, Flonicamid, Indoxacarb, εντοπίστηκαν σε μήλα, καρότα, κολοκύθια).
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ