Παιχνίδια εξουσίας στη Ρωσία – Παραιτήθηκε ο «σκοτεινός» σύμβουλος του Πούτιν - iefimerida.gr

Παιχνίδια εξουσίας στη Ρωσία – Παραιτήθηκε ο «σκοτεινός» σύμβουλος του Πούτιν

Παιχνίδια εξουσίας στη Ρωσία – Παραιτήθηκε ο «σκοτεινός» σύμβουλος του Πούτιν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την παραίτησή του υπέβαλε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Βλάντισλαβ Σουρκόφ, στενός συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν, παρασκηνιακός ιδεολόγος του καθεστώτος και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα.

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο Σουρκόφ εξαναγκάστηκε σε παραίτηση έπειτα από διαμάχη εξουσίας μεταξύ του Κρεμλίνου και της κυβέρνησης, επιφέροντας με αυτό τον τρόπο πλήγμα στον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο Σουρκόφ υπήρξε ανώτατος σύμβουλος του Ρώσου προέδρου και θεωρείται από πολλούς άνθρωπος του παρασκηνίου και βασικός ιδεολόγος της παράταξης Πούτιν, ενώ η αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι συνέβαλε τα μέγιστα για την ισχυροποίησή του.

Σε ανακοίνωσή του, το Κρεμλίνο αναφέρει ότι ο Πούτιν έκανε δεκτή την παραίτησή του, μία μία ημέρα μετά την επίπληξη του προέδρου προς την κυβέρνηση επειδή απέτυχε να εφαρμόσει όλα τα προεδρικά διατάγματα.

«Έγινε με την θέλησή του. Σχετίζεται με το γεγονός ότι δεν εφαρμόστηκαν τα προεδρικά διατάγματα», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Σουρκόφ εγκατέλειψε το Κρεμλίνο τον Δεκέμβριο του 2011 και ορίσθηκε υπεύθυνος καινοτομίας στην κυβέρνηση. Πριν από λίγες μέρες ήρθε σε αντιπαράθεση με τον επικεφαλής της ρωσικής επιτροπής έρευνας, με αφορμή την έρευνα για διαφθορά στο Σκόλκοβο, την κρατική «Σίλικον Βάλεϊ της Ρωσίας», που είναι δημιούργημα του Μεντβέντεφ.

Η επιτροπή ερευνά υπόθεση διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος, ύψους 800.000 δολαρίων, στο Σκόλκοβο, το οποίο ο Μεντβέντεφ δημιούργησε σε μία προσπάθεια διαφοροποίησης της οικονομικής δραστηριότητας στη Ρωσία και πέραν του πετρελαϊκού τομέα.

Σύμφωνα με το Reuters, πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η παραίτηση Σουρκόφ εντάσσεται στο πλαίσιο μίας γενικότερης ρήξης στις σχέσεις Πούτιν και Μεντβέντεφ, οι οποίοι φέρεται να διαφωνούν στο θέμα των προβλημάτων της ρωσικής οικονομίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ