Στη Βραζιλία «καθαρίζουν» τους δρόμους από τους άστεγους εν όψει Μουντιάλ - iefimerida.gr

Στη Βραζιλία «καθαρίζουν» τους δρόμους από τους άστεγους εν όψει Μουντιάλ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ανακαινισμένο και πανάκριβο πλέον Μαρακανά άνοιξε με κάθε επισημότητα τις πύλες του και η Βραζιλία βρίσκεται στην τελική ευθεία για το Μουντιάλ του 2014. Σε τέτοιες λαμπερές γιορτές, όπου όλος ο κόσμος θέλει να βλέπει χαρούμενα πρόσωπα να χορεύουν σάμπα, οι άστεγοι δεν έχουν καμία θέση στο... κάδρο.

Γι αυτό στη Βραζιλία έχει αρχίσει η διαδικασία... εκκαθάρισης των αστέγων. Εκκαθάριση με κάθε κόστος. Συχνά μέχρι και τη ζωή όσων ζουν σε παράγκες ή στο δρόμο. Χαρακτηριστικό είναι πως τους τελευταίους 15 μήνες, 195 άστεγοι έχουν δολοφονηθεί. Οι περισσότεροι από αυτούς αποτεφρώθηκαν ως αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στη Βραζιλία ζουν περίπου 1,8 εκατ. ευρώ άστεγοι. Μόνο στο Σάο Πάολο υπολογίζεται πως ο αριθμών των ανθρώπων που ζουν στους δρόμους ανέρχεται στις 15.000. Θεωρητικά ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, ο Λούλα Ντα Σίλβα είχε θεσπίσει πρόγραμμα για την προστασία των αστέγων, αλλά το πρόγραμμα ουδέποτε εφαρμόστηκε. Μόλις το 25% των πόλεων έχουν συγκεκριμένη πολιτική αντιμετώπισης του φαινομένου. Οι υπόλοιποι είναι αφημένοι στην τύχη τους.

Τα στοιχεία αυτά έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στο Εθνικό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βραζιλίας που μιλά για «κοινωνική εκκαθάριση» των αστέγων με αφορμή το Μουντιάλ. Οι υπεύθυνοι του οργανισμού θεωρούν πως στο όνομα της «απολύμανσης» των δρόμων, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος δράσεις οι απανταχού «βασανιστές» που ξεσπούν πάνω στους άστεγους.

Οι παρίες αυτής της ζωής είναι μια καθημερινότητα για τη Βραζιλία. Μια αόρατη καθημερινότητα για τους ντόπιους, αλλά μια δυσάρεστη πραγματικότητα για τους τουρίστες που αναμένεται να κατακλύσουν τη χώρα. Η εκκαθάριση των δρόμων απ' ό,τι θυμίζει δυσάρεστες καταστάσεις είναι μια τακτική που εφαρμόστηκε και στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής. Τότε οι αστυνομικές αρχές είχαν θανατώσει πάρα πολλά αδέσποτα σκυλιά, ενώ πραγματοποιούσαν ένα κατάπτυστο παιδομάζωμα των εκατοντάδων ανήλικων που ζούσαν στους δρόμους πόλεων όπως το Ντέρμπαν. Η αστυνομία το πρωί μάζευε τα παιδιά σε φορτηγά, τα ξεφόρτωνε αρκετά χιλιόμετρα έξω από την πόλη, έτσι ώστε μέχρι να γυρίσουν οι τουρίστες να έχουν επιστρέψει στα δωμάτιά τους. Και την επόμενη μέρα πάλι από την αρχή.

Στη Βραζιλία, επίσης, είναι σε εξέλιξη επιχείρησης ανακατάληψης του ελέγχου στις φαβέλες του Ρίο, οι περισσότερες από τις οποίες διοικούνται από τους εμπόρους ναρκωτικών. Μέχρι πρόσφατα η αστυνομία ούτε πλησίαζε στις πυκνοκατοικημένες παραγκουπόλεις του Ρίο επειδή οι «βαρώνοι»... γάζωναν τους αστυνομικούς με τη βοήθεια και των κατοίκων που ήξεραν πως αν δεν βοηθήσουν τις συμμορίες θα βρεθούν νεκροί. Είτε από τους γκάνγκστερ ως αντίποινα είτε από τα πυρά της αστυνομίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ