H Google τιμά τη «Βασίλισσα της Τζαζ» Ελλα Φιτζέραλντ με το σημερινό της doodle (βίντεο-τραγούδι) - iefimerida.gr

H Google τιμά τη «Βασίλισσα της Τζαζ» Ελλα Φιτζέραλντ με το σημερινό της doodle (βίντεο-τραγούδι)

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σήμερα συμπληρώνονται 96 χρόνια από τη γέννηση της Βασίλισσας της Τζαζ Ελλα Φιτζέραλντ και η Google τιμά τη μνήμη της με ένα πολύχρωμο doodle.

Η Ελλα Φιτζέραλντ γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1917 στο Νιούπορτ Νιουζ της Βιρτζίνια των ΗΠΑ και η εντυπωσιακή μουσική καριέρα της διήρκησε έξι δεκαετίες, στη διάρκεια των οποίων κέρδισε πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις για την ιδιαίτερη φωνή της.

Το «μουσικό μικρόβιο» ωστόσο της το έβαλε η μητέρα της, η οποία, όταν μετακόμισαν στη βιομηχανική πόλη Γιόνκερς, βόρεια της Νέας Υόρκης, πίεσε την Ελλα να ασχοληθεί με το τραγούδι και έβαλε το όνομά της σε λίστα υποψηφίων διαγωνισμού στο θέατρο Apollo του Χάρλεμ το 1934.

Τελικά η νεαρή Ελλα κέρδισε αρκετούς διαγωνισμούς ταλέντων μέσα στα επόμενα χρόνια, ενώ τη δεκαετία του '30 γνώρισε τον Μπένι Κάρτερ, ο οποίος τη σύστησε στον Τσικ Γουέμπ, ντράμερ και αρχηγό ορχήστρας.

Μαζι με τον Γουέμπ, η Ελλα ηχογράφησε τις πρώτες μεγάλες επιτυχίες της, όπως το Α-Tisket, Α-Tasket και το Undecided, ενώ όταν πέθανε ο Γουέμπ 5 χρόνια αργότερα, η Φιτζέραλντ έγινε αρχηγός του συγκροτήματος για τα επόμενα δύο χρόνια, μέχρι που κίνησε το ενδιαφέρον του Νόρμαν Γκρανζ, ιδιοκτήτη της μοναδικής τζαζ δισκογραφικής εταιρείας Verve, ο οποίος και έγινε μάνατζέρ της.

Η ιδιαίτερη, σχεδόν παιδική, φωνή της Φιτζέραλντ και η ξεχωριστή προφορά της, κέρδισαν αμέσως το κοινό καταξιώνοντάς την ανάμεσα στις τραγουδίστριες της εποχής, ενώ χαρακτηριστικό ήταν ότι είχε ένα μοναδικό τρόπο να συνδυάζει τα τραγούδια μεταξύ τους και να τα τραγουδά το ένα μετά το άλλο.

Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης καριέρας της, η Ελλα Φιτζέραλντ συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής όπως οι Λούις Αρμστρονγκ, Κάουντ Μπέιζι, Ντιούκ Ελινγκτον και Οσκαρ Πήτερσον, ενώ κέρδισε 14 βραβεία Γκράμι και γνώρισε πολυάριθμες τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι απονομές του Εθνικού Μεταλλίου Τέχνης το 1987 και του Προεδρικού Μεταλλίου της Ελευθερίας τον Δεκέμβριο του 1992.

Το διασημότερο τραγούδι της το οποίο έχει περάσει στις μεγαλύτερες διαχρονικές επιτυχίες παγκοσμίως είναι το Every time we say goodbye.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ