Μητσοτάκης: Το Κυπριακό η μόνη διαφορά Ελλάδας και Τουρκίας - Ηρθε η ώρα να λυθεί - iefimerida.gr

Μητσοτάκης: Το Κυπριακό η μόνη διαφορά Ελλάδας και Τουρκίας - Ηρθε η ώρα να λυθεί

Μητσοτάκης: Το μόνο που χωρίζει Ελλάδα και Τουρκία είναι το κυπριακό - Ηρθε η ώρ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας ότι οι πολίτες αυτών των δύο χωρών είναι καταδικασμένοι να ζουν μαζί και λέγοντας ότι το μόνο που τις χωρίζει είναι το Κυπριακό - το οποίο όπως είπε ήρθε η ώρα να λυθεί- μίλησε στη λέσχη «Bab-I Ali» στην Κωνσταντινούπολη ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

«Η πραγματικότητα είναι πως η Ελλάδα και η Τουρκία, οι δύο μας λαοί, οι Έλληνες και οι Τούρκοι, αγαπητοί γείτονες, είναι καταδικασμένοι, από τη γεωγραφία και την ιστορία, να ζήσουν μαζί. Υπήρξα πάντοτε θερμός θιασώτης αυτής της άποψης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι εμμένει στην «ανάγκη για ρεαλισμό, διότι η εξωτερική πολιτική δυστυχώς προσφέρεται για εσωτερική πολιτική εκμετάλλευση, με την εύκολη έξαψη των παθών, τη στρέβλωση και ιδιοποίηση των εθνικών αξιών».

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως το μοναδικό «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο χωρών είναι το Κυπριακό. «Πάντα μου επίστευα ότι το μόνο αληθινά μεγάλο πρόβλημα των Ελληνο-Τουρκικών σχέσεων είναι το Κυπριακό. Οι διμερείς μας διαφορές, στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει αναπτυχθεί, είναι δυνατόν, θα τολμούσα να πω, είναι εύκολο, να αντιμετωπιστούν στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, αρκεί να υπάρχουν κατά την ίδια χρονική περίοδο και στις δύο όχθες του Αιγαίου ισχυρές και αποφασισμένες κυβερνήσεις.

Το Κυπριακό είναι βεβαίως ένα διεθνές πρόβλημα, όπως πιστοποιούν οι κατά καιρούς αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το Ευρωπαϊκό acquis και οι διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου. Ο Κυπριακός γόρδιος δεσμός τοποθετείται στη βάση του αν θέλουν και αν μπορούν οι δύο κοινότητες να ζήσουν μαζί. Η διχοτόμηση δεν είναι σε καμία περίπτωση λύση. Αντίθετα, θα δημιουργήσει αδιέξοδα και θα δώσει λαβές για συνεχείς τριβές και εντάσεις. Η μεγάλη στροφή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, βασιζόταν στην αναγνώριση του προβλήματος και στην παραδοχή ότι υπάρχει αδήριτη ανάγκη για μια δίκαιη και λειτουργική λύση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι σήμερα οι συνθήκες είναι αρκετά ώριμες για να λυθεί αυτό το φλέγον θέμα. «Στο Κυπριακό, δεν χωρεί αμφιβολία, έχουν χαθεί πολλές ευκαιρίες. Θα σας εκπλήξω όμως λέγοντάς σας πως σήμερα το θέμα είναι περισσότερο ώριμο παρά πότε. Η λύση του Κυπριακού, στη βάση ενός ενιαίου κράτους, μιας δικοινοτικής ομοσπονδίας, αποτελεί όχημα για την περεταίρω προσέγγιση των δύο λαών μας. Στα μικρά όρια της Κύπρου μπορεί και πρέπει να χωρέσει ένα μεγάλο δίδαγμα: Πως Ελληνες και Τούρκοι μπορούν να μάθουν να ζούνε μαζί, με ασφάλεια και ευημερία. Οι δύο μας μητέρες πατρίδες θα αποκομίσουν έτσι πολλαπλά οφέλη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα, εκφράζοντας την άποψη ότι η Τουρκία θα μπορούσε να προχωρήσει σε επενδύσεις στη χώρα μας. «Η Ελλάδα σήμερα διέρχεται μια βαριά και πολύπλευρη κρίση. Είμαι βέβαιος πως και αυτή τη φορά, όπως πολλές φορές στο παρελθόν θα τα καταφέρουμε. Και εσείς γνωρίζετε από κρίσεις. Θυμάμαι τις επισκέψεις μου στη χώρα σας, στις αρχές της δεκαετίας του '80 ή στην αρχή της δεκαετίας του '90 και πως βίωσε η τουρκική κοινωνία αντίστοιχα οικονομικά προβλήματα. Αυτό που έχετε πετύχει σήμερα είναι πράγματι μεγάλη πρόοδος. Εμείς οι Ελληνες το βλέπουμε με ευχαρίστηση. Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι στις διαδρομές των λαών, τα πράγματα αλλάζουν. Τις δυσκολίες του ενός, πρέπει ο άλλος να τις βλέπει με κατανόηση και να μην προσπαθεί να τις εκμεταλλευτεί. Οταν η Τουρκία είχε πρόβλημα, εληνικά κεφάλαια εισέρευσαν στην οικονομία σας, και το αντίστροφο ελπίζω να γίνει και τώρα. Η γεωγραφική εγγύτητα και οι πολιτιστικοί μας δεσμοί, μπορούν να λειτουργήσουν εξόχως θετικά για τούρκικες επενδύσεις στην Ελλάδα. Γνωρίζω πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί να διευκολύνει την εμβάθυνση της οικονομικής μας συνεργασίας» κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ