Οι Τούρκοι γυρνάνε την πλάτη στη Γερμανία και επιστρέφουν σπίτι - iefimerida.gr

Οι Τούρκοι γυρνάνε την πλάτη στη Γερμανία και επιστρέφουν σπίτι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Γερμανία έχει πάψει να αποτελεί «γη της επαγγελίας» για τους Τούρκους που ονειρεύονται καριέρα στις επιχειρήσεις.

Τα τελευταία τρία χρόνια ολοένα και πληθαίνουν τα παραδείγματα πτυχιούχων μεταναστών που επιλέγουν να γυρίσουν την πλάτη τους στη Γερμανία προκειμένου να βρουν καλύτερες συνθήκες δουλειάς και μεγαλύτερους μισθούς στην πατρίδα τους.

Η επιστροφή των εξειδικευμένων Τούρκων στη χώρα τους οφείλεται στη ραγδαία οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια. Πρόσφατα ο υπουργός Βιομηχανίας Νιχάτ Εργκούν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Βερολίνο τόνισε: «Η Γερμανία οφείλει να στείλει στην Τουρκία εξειδικευμένους εργαζόμενους και όχι αντίστροφα». Υπολογίζεται πως περίπου τρία εκατ. πολίτες τουρκικής καταγωγής ζουν σήμερα στη Γερμανία. Τα τελευταία χρόνια, όμως, το κλίμα έχει αλλάξει και αυτοί που επιστρέφουν στην Τουρκία είναι περισσότεροι από εκείνους που πάνε στη Γερμανία. Η μεταναστευτική στατιστική της Γερμανίας δείχνει πως το 2011 για το οποίο υπάρχουν επίσημα στοιχεία, 33.000 Τούρκοι γύρισαν πίσω, ενώ 31.000 μετανάστευσαν στη Γερμανία.

Η τουρκική πολιτική ηγεσία έχει μεγάλες οικονομικές φιλοδοξίες. Όπως επισήμανε πρόσφατα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, μέχρι το 2023 η Τουρκία θα πρέπει να εξελιχθεί σε μια από τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου. Το 2011, ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας άγγιξε το 8,5%. Ιδιαίτερη άνθηση γνωρίζουν τα πεδία της ενέργειας και των κατασκευών. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι το 2013 θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη χρονιά για την τουρκική οικονομία, εξαιτίας κυρίως της οικονομικής κρίσης που πλήττει την ΕΕ.



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ