Όλι Ρεν: «Eίμαι σίγουρος πως θα ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο» - iefimerida.gr

Όλι Ρεν: «Eίμαι σίγουρος πως θα ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την πεποίθηση ότι η ελληνική Bουλή θα εγκρίνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2011-2015 ώστε να αποδεσμευθεί η επόμενη δόση των δανείων, ύψους 12 δισ. ευρώ, εξέφρασε τη Δευτέρα ο Όλι Ρεν.

«Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις, διότι η εναλλακτική είναι πολύ χειρότερη για την Ελλάδα, η χρεοκοπία είναι πολύ χειρότερη για την Ελλάδα», είπε o Φινλανδός επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το in.gr, o κ. Ρεν είπε ακόμα ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. αναμένεται στη συνεδρίαση του Ecofin της Δευτέρας να καταλήξουν σε συμφωνία για τις λεπτομέρειες του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης (ESM) και για ενίσχυση της ικανότητας χρηματοδότησης του ισχύοντος προσωρινού μηχανισμού (EFSF).

«Είμαι βέβαιος ότι θα οριστικοποιήσουμε τη συνθήκη για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και θα αποφασίσουμε να ενισχύσουμε τη χρηματοδοτική ικανότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», σημείωσε.

Στις αρχές Ιουλίου, και υπό τον όρο της ολοκλήρωσης του νομοθετικού έργου της Βουλής αναφορικά με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, θα εκταμιευτεί η 5η δόση των δανείων προς την Ελλάδα, ύψους 12 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Eurogroup, τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν να παραπέμψουν για τις αρχές Ιουλίου τις τελικές ρυθμίσεις για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, στο οποίο πάντως θα έχουν εθελοντική συμμετοχή και ιδιώτες. Στο κοινό ανακοινωθέν υπογραμμίζεται, δε, η ανάγκη πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδα για τους βασικούς στόχους του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι η έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από την ελληνική Βουλή θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων στις αρχές Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά το νέο πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν να καθορίσουν στις αρχές Ιουλίου τις βασικές παραμέτρους «μιας νέας και σαφούς στρατηγικής χρηματοδότησης».

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, μιλώντας τη Δευτέρα στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, είπε ότι η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση την Τρίτη μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της 5ης δόσης των 12 δισ. ευρώ.

Η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών σε ένα νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας θα πρέπει να είναι εθελοντική για να αποφευχθεί τυχόν πιστωτικό επεισόδιο, επανέλαβε.

«Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα [...] πρέπει να είναι εθελοντική, γιατί αν δεν είναι εθελοντική, τότε, σύμφωνα με όλους τους κανόνες που ισχύουν για τα συμβόλαια αθέτησης πληρωμών, θα ισοδυναμεί με πιστωτικό επεισόδιο και θα οδηγήσει αμέσως σε υποβάθμιση της Ελλάδας», δήλωσε.

Κατά τις δηλώσεις που έκανε προσερχόμενος στο Ecofin, είπε: «Θα πρέπει να συζητήσουμε τώρα πάνω σε αυτό με όλους τους θεσμικούς φορείς που εμπλέκονται. Είναι λεπτές οι ισορροπίες. Από τη μία θα πρέπει να είναι εθελοντική, γιατί διαφορετικά θα υπάρξουν συνέπειες και από την άλλη θα πρέπει επίσης να φέρει αποτελέσμα. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε πάνω σε αυτό».

«Όλοι έχουν συμφέρον να τα καταφέρουμε σε αυτήν την κατάσταση. Για αυτό το λόγο είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα με αυτόν τον τρόπο», προσέθεσε.

Σχετικά με την 5η δόση των 12 δισ. ευρώ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε:

«Δεν αφήνουμε την Ελλάδα να περιμένει. Η ίδια η Ελλάδα θα πρέπει να διαμορφώσει τις συνθήκες, ώστε η επόμενη δόση να καταβληθεί όπως έχει συμφωνηθεί. Αυτή αναμένεται τον Ιούλιο. Είναι ευθύνη της Ελλάδας που έχουμε σήμερα δυσκολίες».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βουλή ψήφιση Ρεν Όλι Μεσοπρόθεσμο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ